dayus Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 ja mam 22st. w pokoju. I cos mi sie wydaje,ze Arctic PRo TC bedzie satnowczo za słąby. Tam trzeba Tornado,ale bez jaj! Coś co ma 92mm i dobrze wieje powinno starczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 A powiedz mi jeszcze jaki masz procek? czy jakies oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Ja przy temperaturze otoczenia 26-27 stopni (termometr niedaleko komputera) na 2600MHz 1.825V mam temperature 46-54C (prime), wentylator na max (Enermax ok. 2600rpm), obudowa zamknieta. Arctic wystarczy na OC okolo 2300MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 No wlasnie, zalezy kto ile chce podkrecac i czy wogole chce, ale jesli taki standard 2500@3200 no to nie ma przeskzod, chociaz wteyd nie poleclabym juz jednak tegop arctica, bardziej juz WR4 albo RaptorCool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 O czym Ty wowogle mowisz?? Wiesz co to jest WR4?? Polecasz cos co jest gorsze! Whisper Rock IV jest gorszy od SP-97. O czym Ty wogole mowisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Spokojnie, zle mnei zrozumiales, czytaj uwazniej :) Chodizlo mi tylko w tmy przypadku o polecenie wr4 albo rc zamiast ac2. A to ze sp-xx sa super to ja sobie doskonale zdaje sprawe, tlyko poruszyles watek za arctic starczy na 2300mhz z czym ja akurat bym sie nie zgodzil, ewentua;lnie w wersji 2M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Ja cie dobrze rozumiem,albo ja jestem głupi, albo.... Z tego co ja wiem to WR4 to Whisper Rock IV, a to jest radiator razem z wentylatorem. To jak chcesz go założyc na sp-97 - to nie ma sensu! Wytłumacz mi o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Moze ja zle ujalem, albo predzej zle cie zrozumialem i zapedfzilem sie ze swoimi zamyslami ;) Napisales ze arctic starczylby najwyzej do 2300 i mi sie skojarzylo z coolerem a nie z wentylem i stad cale porownanie do wr4 i rc1, tak wiec nikt nie jest glupi :) tylko czasem czlowiek chce zbyt dobrze i wtedy popelnia bledy, dobrze ze tylko myslowe, tak wiec przepraszam. PS Bylem w pracy, nie tlyko to na glowie mialem, teraz jzu w domku, umysl przewietzrony i inaczej czlowiek mysli, zaraz jeszcze rowerek i na wieczor bede jeszcze lepiej myslal :D pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Najlepszy efekt daje założenie wentyla 120mm poprze shrouda! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Najlepszy efekt daje założenie wentyla 120mm poprze shrouda! :Dw pełni popieram : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=76283&highlight= :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 To teraz mi powiedzcie co to jest shroud? Przejsciowka,zeby wiał tylko na sp-97 czy ta rama w budzie? A cichy jest taki Panaflo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Raz sprobowalem zmienic wentyl na swoim raptorku z 80 na 120, wzialem fajna przejsciowke revolteca reagujaca na UV :) i 120 tez revolteca pracujaca na 1200obr(bezglosna) ale niestety na tym sie akurat zawiodlem, beznadzieja, taki duzy i taki wolny to niestety tlyko do obudowy ewentulanie ale nie na radiator, wprawdzie radiator od raptora to nie to co thermalright wiec mogloby to byc dobre rozwiazanie, a ta 120 rev moge naprawde polecic jesli chodzi o bezglosnosc http://www.cooling.pl/product_info.php?man...products_id=375 , akurat to co podaje revoltec ze ma 22,5dba jest wg mnie duzo za duzo, np thermaltake podaje zawsze o jakies 4-5dba za malo :) np silentboost 21dba, nigdy, glosniejszy od mojego raptorka(2300rpm) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 To teraz mi powiedzcie co to jest shroud? Przejsciowka,zeby wiał tylko na sp-97 czy ta rama w budzie? A cichy jest taki Panaflo? to jest komin łączacy radiator z wentylem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 No włąsnie tak myślalem! a dużo sie traci nie uzywajac shrouda, tylko od razu 120 na sp-97 na rusztowaniu jakie mial kubasik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Thermaltake Silent Cat 9 cm czy ktoś to ma bo mnie to strasznie kusi. NA pierwszy rzut oka wygląda jak wentyl z SIlent Biusta :D (dla wolniej kumatych Boosta), czy to naprawde ma 21db, bo z tego co czytałem to te 21db to tylko na pudełku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Dokladnie tlyko na pudelku, jak juz napisalem wyzej, do thermaltake zawsze jakies +4-5dba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 4-5 db, to jest cholernie dużo!!! :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Wiem, 3dba to dwukrotnie wiekszy halas, zdaje sobie z tego sprawe, ale granica 20dba powinna dla normlanego czlowieka byc nieslyszalna a z doswiadczenia z TT silentboost wiem ze tak nie jest, podejrzewam, ze moze to byc spowodowane tymi nacieciami na sciankach wentylatora, powietrze ktore sie o nie rozbija halasuje i pewnie dlatego jest taki glosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Hmm....gdzieś pisalo,ze 6db! Na forum elektrody, byl o tym topic, ze w jakiejś książce bylo napisane 6db,ale jak rozwiklali tę sprawe to nie wiem. Caly czas myslalem, ze chodzi o 3db, ale w praktyce cos mnie sie wydaje, ze troche wiecej niz 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Coz, ja jestem tego pewny, do niedawna tez tlyko wierzylem na slowo ze 3 ale mialem ostatnio szkolenie BHP w robocie i sie o tym dowiedzialem, tak wiec 3dba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...tywnosc+3db+6db tu cos pisze na temat decybeli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Heh bardzo ciekawa dyskusja :) z ktorej w zasadzie nic sie nie dowiemy, moze tyle ze nikt z nas nie ma racji i to co pisza producenci to tylko bajka ktora nalezy osobiscie sprawdzic tworzac wczesniej jakis punkt odniesienia. PS Spac nie moge ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 No to trzeba se cichszy komputer sprawić(to do tego,ze spać nie mozesz)! To co brac tego Y.S. techa? czy 120mm i shroud? Ile db ma Panaflo 120mm?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darro Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Nie zostawiam kompa na noc wiec mi napenwo nie przeszkadza a jak czasem mi sie zdarzy to przy takim przyjemnym delikatnym szumiku jeszcze lepiej usypiam ;) A co do wentylka to ja bym ci chyba proponowal jednak brac jakas 92, bo na sp-9x naprawde nei trzeba duzego podmuchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Hmm.....zobacze, jak wygląda sytuacja w mojej obudowie. Bo chce go na maxa wykrecic, na AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 92mm to podstawa - lepiej wieje i ciszej wieje. a sp97 moze naprawde duzo ciepla przetrawic => podpis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusztyk Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 92mm to podstawa - lepiej wieje i ciszej wieje. a sp97 moze naprawde duzo ciepla przetrawic => podpisNo to fajnie, a jaka masz temperature w stresie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 no i w chwili słabości nabyłem to cudo. Założyłem na niego wentylator z WhisperRockaIV, żeby mieć porównanie do poprzedniego chłodzenia i różnica u mnie wygląda następująco: proc mobile 2506 mhz@1,85v pasta arctic ceramique WhisperRockIV idle 54C stres do 64C Sp-97 z wentylem od WhisperRocka: idle 47C stres do 56C no i tyle, są to wyniki na gorącą z nieuleżanym jeszcze arcticeramiquiem wnioski: troszkę cianko, spodziewałem się z 3-4st C mniej... no ale cóż trzeba by jakieś smiegiełko minimum 92x92 założyć. jedyne co mi się jeszcze przychodzi na myśl, to że whisperrock jak na chłodzidło za 40zeta jest całkiem udany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 kusztyk => poszukaj, bo pisalem juz wiele razy o tym. ~50st pod seti wentyl na 7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 A ja tak z innej beczki :) Czy ten SP-97 bez problemu wejdzie na NF7 lub 8RDA :?: Bo zastanawiam się nad zmianą chłodzenia i płyty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...