fetorman Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 na Xbit labs byl test wszystkich dyskow. Ja sie z niego dowiedzialem ze samsung jest zajefajny dysiorek i do tego szybki jak na swoje 2MB keszu. Wiec twoje kroki powinny byc skierowane do przeczytania tego testu. Choc widze ze wybrales jeden z szybszych dyskow samsunga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recenzent Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 @fetorman thx wyniki testow zawazyly. wezme Samsunga 120 BG SP1213C w dodatku jest troche tańszy od Barracudy, bedzie na piwo :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesAnia Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Jako ze jestem tu nowy i mam: nowy SATA Barracuda 120 to srednio wyszlo cos takiego : 47.1MB/s dysk z winem i gg i jakimis sterami cichy ale nie tak cichy jak IV o tej samej pojemnosci moze bedzie cichszy jak cos upcham do niego...pewnie tez zwolni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iso_BO Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Hyh, dawno nie bylem na forum :P Widze ze sie temat rozkrecil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b00l3r Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Baracuda II Ata bodajze 100 7200 rpm 15.3 gb . Po mimo złych opini ( barakudy dwójki mają mechanizmy z jedynki tylko są szybsze ) chodzi całe 4 lata i nie narzekam, zero badów, głosno rusza głowicą ale jak sie w sadzi go w jakąs gume to w miare cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Na moim samsungu mam średni odczyt 23mbs Uwaga cpu utilization 58% :twisted: Samsung 40Gb sv4084h :twisted: :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloooos Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Ja mam Seagate'a Barracude 60GB 7200.7. dysk działa 10 miechów bez zarzutów. bardzo szybki, prawie bezgłośny, mało się grzeje. Poprostu świetny dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Dysk jaki posiadam SAMSUNG SP0802N 80GB 7200RPM Wyniki w HD tach random access - 13.4 ms read speed maximum - 67.5 MB/s minimum - 34 MB/s avarage - 50.1 MB/s Dysk cichutki (brak jakiegokolwiek świstu talezy, tylko glowice slychac przy zapisie) Temperatura w stresie (kopiowanie plikow ok 30 GB) 42* dysk lezy nie przykrecony na gabce 1cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 A jakie macie cpu utilization???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Mój dysk twardy to najsłabszy sprzęt włożony do mojego komputera.Do tego hamuje cały system. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witam. Niestety nie zauwazylem ze istnieje taki temat i zalozylem inny: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=87994. Zapraszam do podzielenia sie doswiadczeniami, uwagami itp. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0nrad Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Witam, Zamierzam kupić dysk i już wiem, że napewno będzie to Samsung SpinPoint 80 GB 8 MB cache. Tylko nie wiem czy brać wersje ATA/133 czy SATA. Moja płyta główna (ASUA A7V600-X) obsługuje dyski SATA, ale czytałem że z takimi dyskami są problemy, system ich nie widzi, trzeba jakieś specjalne sterowniki... Jak to jest naprawdę i jak jest różnica w wydajności? Bo ja osobiście wolę SATA (mógłbym wtedy osobno podpiąć DVD i nagrywarkę), ale jak z tymi dyskimi są problemy to wezmę ATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Erinaceus Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Witam wszystkich i dzięki za opinie, ale nie będę nudzić tylko przejdę do konkretów. Mój pierwszy dysk jaki posiadałem to Samsung SpinPoint 20 GB 7200 ATA66: Byłem z niego zawsze zadowolony, nigdy nie małem z nim problemów. Był dosyć cichy i wydajny jak na tamte czasy AD 1999. Wymieniłem na inny za niewielką dopłatą ponieważ 20 gb zaczynało mnie dusić. Moim drógim dyskiem jest Seagate 40GB, 5400RPM, ATA100, 2MB: Trocha za wolny. Mało się grzeje max 42C. Ma wyłamane dwa piny (skrajne) i mimo to funkcjonuje(mógłby mi to ktoś wytłumaczyć - nie używane czy jak ?) zupełnie normalnie poza jednym szkopułem nie zawsze toleruje drugiego urządzenia na taśmie(noproblem). Właśnie zrobiłem testy HD Tach: Prędkość odczytu - max 31,5 MB/s, minimum 9.2 MB/s, średnio 25,5 MB/s RBS-72.8 MB/s RAT-15,6 ms. ZużycieCPU 18,6%. Po drodze miałem doświadczenia z dyskami Seagate Medalist: 2 mi zasilacz spalił - apeluję nie używajcie gniotów jako prądo dajców do waszych maszyn. Ten wypadek miał miejsce na mym kompie pomocniczym w czaszie włączania kompa. Zostałem w tedy bez dysku i zosałem zmuszony do używania 2 antycznych dysków: Seagate ST1239A 239 MB - ogromny 5 calowy jako,chba pierwszy Seagate, skłądnica na plik wymiany :) i WD caviar 250 MB - już normalniej wyglądał, a mocny taki że o ściany można było(zart).Wrażenia ? Tak jak by się cofnąć w czasie. Win 98 się 1 min ładował. Grałem na nich w gry i przeglądałem www. Nie były aż takie złe. Polecam :) Dobra dość bo elaborat wyjdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Seagate Barracuda ATA IV 80 GB + HD Tach 3.0.1.0 (long bench): Burst 75.4 MB/s Random access 14.7 ms CPU utilization 2% Average read 37.4 MB/s ma troche ponad 2 latka, 0 problemow do tej pory, nieslyszalny, lekko cieply Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cycman Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Ja mam Maxtora 80GB 8MB cache i jak narazie jestem zadowolony dysk ma rok wiadomo jak to maxtorki grzeje sie a tak pozatym to ok spokojnie moge go polecic nie chce mi sie screnow wklejac no chyba ze koniecznie musicie zobaczyc a zreszta nie chce mi sie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 juz pisalem ze mialem caviara 80gb z 8mb cache i ze strasznie glosne bydle i sie ostro grzeje. niestety (a wlasciwie to teraz sadze ze stety) zabilem dysk zwarciem i oddalem na serwis i po 3tg dali mi nowy identyczny model. i ten z kolei jest cichuutki prawie ze nieslyszalne i sie wogole nie grzeje. tak wiec potwierdza to moj wniosek ze nie ma zbytnio sensu gadanie o dyskach twardych bo wszystko zalezy od szczescia do egzemplarza, bo pewnie wszystkim firmom sie trafia slaba sztuka. w sumie ten moj caviar numerek seryjny ma teraz skrajnie inny od tego poprzedniego wiec moze to zalezy od serii? bedizemy dyskutowac teraz o podkrecalnych seriach prockow i cichych seriach dyskow paranoja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 raczej od modelu to zalezy - barracudy ata iv kilku moich znajomych ma i wszystkie sa nieslyszalne :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 moja byla na poczatku nieslyszalna ale teraz po 2 latach dosc ciezkiej eksploatacji slychac ja niemiłosiernie i do tego lozyska brzęczą. Co do samsunga to nieslyszalny nawet po odlaczeniu basi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Witam ja od lutego do wczoraj byłem zadowolonym uzytkownikiem SP0802N dysk szybki i cichutki no ale cóż brak miejsca zmusił do sprzedania go...Wiec od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem SP1614N ; ) Dysk jest troszke głosniejszy od 80 w spoczynku ale cichszy przy pracy. Wyniki z HDTacha 3 to : Burst 87.8 MB/s Random access 16.0 ms CPU utilization 5% Average read 54.4 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianus Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 ja się przymierzam do kupna dysku ATA albo 120 GB albo 160 GB ale boję się, że ten ostatni będzie chyba za duży i mogą być jakies problemy... Zastanawiam się głównie nad MAXTOREM i SEGATEM... Mam Maxtora 60 GB i sprawuje się bezbłędnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noname Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Witam mojego pierwszego dysku nie pamiętam, nie interesowałem sie wtedy sprzętem a kompa po paru miesiącach mi ukradli... W kupionym po jakimś czasie kompie siedział Caviar 8,4 GB. Po roku posypał się, bady mnożyły się jak opętane. Oddałem na gwarancji i od razu wziąłem giganta (wtedy) IBMa DTLA 30 GB - tak, z tej słynnej serii, z której większość padała (kosztował mnie chyba ponad 1100). Następna była BIV 80 GB, w łomży w unitechniku - tak mi powiedzieli - byłem pierwszą osobą, która kupiła tak duży dysk :) Po roku doszła kolejna baracuda, też 80. IBM działał 3 lata bez żadnych problemów, obie baracudy - jedna przez 2 lata, druga przez rok - też bez żadnych zająknięć. Jak działały potem - nie mogę powiedzieć, mam nadzieję, że temu skur......., który mi kompa ukradł, od razu padły. W tej chwili od ponad roku urzytkuję B7200.7 120GB 8MBCache na SATA, jestem zadowolony. Komp od października do lipca działa praktycznie bez przerwy, jak to w akademiku :) - dzień i noc. Mój najnowszy zakup to baracuda 200GB, też na sata, jestem dobrej myśli, mam chyba szczęście do dysków, a w szczególności do Seagate. Dodam jeszcze, że w domu siedzi w kompie 40GB Medalist, też nie sprawia żadnych problemów. Dysków nigdy nie noszę, są stale chłodzone przez dwa wentylatory 80 - odpowiednio spowolnione, nie lubię jak jest za głośno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F@bi Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Mam dysk IBM DLTA-307030 (30,0GB) już prawie 4 lat. Na razie (odpukac) zero problemów. Śr odczyt w Hdtach na poziomie 30mb/s, czas dostepu ok 13ms Zastanawiam sie nad zakupem dysku 120 Gb ata 100 lub 133 z 8mb cache ale nie wiem który wybrać. Pod uwage biore Hitachi i Maxtora ale ostatnio takze samsung sie poprawil caviar odpada Napszcie jakie macie doswiadczenia ( szczegolnie z dyskami Hitachi) i jaki dysk polecilibyscie. Wazną sprawą dla mnie jest wydajnosc ale jeszcze wazniejsza jest temperatura pracy dysku bo mój komp to taki maly piecyk :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Mam takie pytanie. Kiedyś na allegro ktoś sprzedawał sposób na uzyskanie z dysku większej pojemności. Teraz mi sie to przypomniało i czy jest to wogóle możliwe ? Jeśli tak to może zna ktoś taki sposób ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noname Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Mam takie pytanie. Kiedyś na allegro ktoś sprzedawał sposób na uzyskanie z dysku większej pojemności. Teraz mi sie to przypomniało i czy jest to wogóle możliwe ? Jeśli tak to może zna ktoś taki sposób ? Swego czasu ten temat dał się wszystkim we znaki, tak trudno poszukać ? Mi zajęło znalezienie odpowiednich wątków mniej więcej minutę. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=65276 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=719...6&highlight=hdd http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=775...EAkszanie+dysku http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=882...EAkszanie+dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amen Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 obecnie posiadam: Maxtor 40 mb:D:D- 3.5 cala dziala i to chjyba wystarczy Caviar 200 mb- dziala Segate 450 mb- dziala IBM 1.7GB- glosnyy wolny... stary ma z 10 lat:P chodiz niezle ale zdecydowaie za glosno poprostu piszcze (brak badow) Szajsung 8.4 GB poprostu szajs glosniejszy nawet od tego IBM wydajnosc tak sobie... czasami startuje czasami nie- listopad 1999 Segate barracuda I 13.4 GB- zaplacilem za niego kiedys niezle kasy (styczen 2000) dysk jak na tamte czasy naprawde szybki- jeden z pierwszych 7200 grzalsie strasznie, ale nienarzekam do tej pory chodzi (dostalem 5 lat gwarki i jest jeszcze na gwarancji;]) Segate U5- nic dobregoglosny, grzeje sie wolny i po kij ten czarny kondom na nim??? Segate Barracuda IV 60 GB ciekawy dyszczek mam go ze 2 lata... poci sie strasznie jest jak na teczasy wystarczajaco wydajny ale przedweszystkim cichy Segate Barracuda V 80 gb- to samo ale dostalem tylko rok gwarki:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F@bi Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 napiszcie cos o dyskach Hitachi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianus Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 ja kupiłem Maxtora 120 GB i jak narazie wszystko ok... no może troszkę głośny, ale przy moim zasilaczu to i tak go nie słychać :P Polceam Maxtorki.... 3 latka gwarancji... a po tym czasie i tak wypada kupić nowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasK Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Samsung SP0802N Average transfer: 49 MB/s Seek time: 15,1 ms Burst: 85 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1jedrzej1 Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Witam. Sluchajcie mam zamiar kupic w bardzo najblizszym czasie dysk twardy, bedzie mial napewno 120gb, tylko nie wiem jaki konkretnie wybrac, moze mi cos doradzicie :!: Na poczatku chcialem kupic Seagate'a, ale tak patrzac na testy i opinie uzytkownikow na necie, mam o nim juz zdecydowanie gorsze zdanie, podobno sa glosne, gorace (sam mam seagate ale 20gb wiec duzo starszy) do tego jeszcze w jakims tescie dostrzeglem ze fatalnie wypada w kopiowaniu duzych plikow. No to na drugi ogien poszedl WD, na ktorego az tak bardzo nie narzekają, w testach wypada niezle, podobno jest cichy i w miare szybki A teraz gdy tak przegladalem ten watek to widze ze chwalicie sobie Samsunga SpinPointa, to moze jego zakupic? Pamietajcie, chodzi mi o dyski 120gb, ata lub sata. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 @ 1jedrzej1 Polecam Samsunga, nie grzeje się, w miarę cichy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...