p!Ck3r Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 a moj ze stresu spowodowanym przeprowadzka do pudleka po jogurcie uciekl : ( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 moj cambri mial wypadek i jest poparzony :/ i nie wiem czy wyjdzie z tego :( podczas karmienia wystraszyl sie i wskoczyl na goraca zarowke ale zyje tylko zrobil sie malo ruchliwy. mam nadzieje ze biedaczek wyjdzie z tego i ze dozyje do nastepnej wylinki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordivanhoe Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) Heh. Nie podejrzewałem, że na forum jest tylu terrarystów. Miło :D Ja też mam pare pociech, z których jestem bardzo zadowolony. Przez moje łapki przewineło się sporo różnych gatunków zwierzaczków, ale aktualnie mam tylko ptaszniczki w składzie: Barchypelma Albopilosum L13 niedługo L14 samiczka Barchypelma Albopilosum L5 Brachypelma Smithi L14 mój ulubiony pajączek, jeszcze nigdy nie odmówiła jedzenia, często nawet dzień przed wylinką potrafi zjeść całego drewnojda :D Pterinochilus Murinus L10 Fajny pajączek, ale momentami sam się go boję. Największy problem jak trzeba mu torf wymienić. To jest jazda!!! Mieliście juz jakieśprzygody z swoimi pupilkami? Ja się przyznam, że mój kędzierz to już 2 razy po domku spacerował i kilka godzin go szukałem, ale żyje i ma się dobrze. Nie wiem co bym zrobił jak bym się rano obudził i zobaczył, że terra z Morinusem jest puste... Niechciał bym zostać ugryziony przez tego pajaczka. :) Edytowane 20 Czerwca 2005 przez lordivanhoe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Własnie slyszalem o tym ze Murinusy są agresywne. Kumpel ma samice ktora sie rzuca na wszystko - nawet na obiekty wieksze kilka razy od niej samej. lordivanhoe Napisz cos wiecej o tym swoim.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 murinusy sa bardzo szybkie i agresywne :) sam niedawno zastanawialem sie co dozakupu bo pajak przesliczny tylko jego charakterek iscie diabelski :) co do przygod to tak jak pisalem poparzony cambri i no i raz nawialm mi b.boehmei ;) ale szybko go zlapalem. zapomnialem dozunac drzwiczki od terra i skubaniec urzadzil sobie wycieczke po biurku :) na szczescie zostal zauwazony i przeniesiony szybko do terra co chyba nie bardzo mu sie podobalo bo uparcie nie chcial sie dac zlapac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordivanhoe Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Pajączek jest bardzo ładny. Mam samiczkę L10, z którą już miałem kilka zdarzeń, o których czasami wolę nie myśleć. Jak była L6 to biegała mi po ręce. Jak otwierałem wieczko od pudełka, to tak skubana wskoczyla na moją rękę. Trzeba przyznać, że ten pajączek biega bardz, bardz szybko :D. A do tego skacze na ok 20 cm bez rzadnego wysiłku. Jej hodowla sprawia często duże problemy. Taki z niej agresor, że rzuca się na kropeli wody ze strzykawki. Najśmieszniejsze jest to, że robi to w locie :D:D:D. Często jak rzucam jej mączniaka z góry, to ona go w locie potrafi złapać. Bardzo śmiesznie to wygąda. Już nie raz jak tylko podnosiłem wieczko to odrazu chyc i już na dywanie. A jeżeli ktoś widział jak porusza sie murinus, to wie, że złapanie go to nie lada problem. Może za kilka dni porobię kilka fotek ladnych, wypuszczę ją na dywan :D i pokaże, ale nic nie obiecuję bo nie wiem czy aparat pożycze i czy zbiorę się do kupy, bo nie lubię tego robić. A tak wogóle to pewnie gro z was nie wie jak silny jest jad tych pajączków. hehe... Czy kogoś ugryzła kiedyś jakaś brachypelma... (rzadko to robią, ale się zdarza) one mają jad zwykły, może troszke mocniejszy niż osa albo pszczoła, boli tylko to, że ma się dziury w łapie. Natomiast u morinusa sprawa wygląda inaczej. Jad tego pajączka skałda się z neuro toksyn, które paraliżują układ nerowy człowieka. Dostaje się drgawek, piana z pyska i takie tam. no i gorączka tak powyżej 40 stopni. Szczerze to ja nigdy ugryziony nie bylem, ale miałem przyjemność dwano temu rozmawiać z osobą, która tego doświadczyła i mówieła, że boli tak jak by Ci ktoś gwozdzie w łapkę wbijał. Na początku boli palec, potem cała dłoń, potem cężko powiedzieć co nie boli :D:D:D. Ale dla życia człowieka jad nie jest groźny. Ale bardzo boli i trzeba się zgłosić do jednostki medycznej. Może ktoś by chcial kupić mojego pupilka bo ja chętnie go sprzedam. Mam już dość nerwów, a pozatym powoli wysprzedaję wszystko. Zosawię sobie tylko Smithi chyba. Ale jeszcze nie wiem... Kurde rozpisałem się... idę na śniadanko, może potem coś jeszcze napisze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk'Ash Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 pajaki sa takie niezbyt nie jaraja mnie ;p za to weze... kurde chcialem kupic w te wakacje starych meczylem od styczni i nic :/ nie kupilem bo padl komp i musialem w nowy zainwestwac :/ wiec bedzie trza poczekac troche ale jak juz mialbym kupowac to myslalem o krolewskim albo jakims zbozowym albino ( niekoniecznie bialym- widzialem ostatnio snow corn jakos niezbyt wygladal... :/ ) http://www.terrarystyka.pl/forum/album_sho...php?pic_id=4666 <- ten wezyk jest cudny szukalem w calym necie (polskim bo raczej z zagranicy sprowadzc nie bede... ) ale nie moge znalezc w spzedazy tego gatuku :[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 widzę, że ktoś odkopał.. trochę czasu mineło więc nastapiły pewne zmiany w mojej hodowli. Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem następujących zwierzaków: B.vagans L14 (czerwonoodwłokowy) B. Smithi L8 (czerwonokolanowy) A.geniculata L5 (białokolanowy) G.major (tarczowiec olbrzymi) w miedzyczasie miałem jeszcze samca H.incei ale padł ze starości :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Wczoraj przyszły do mnie pierwsze pajączki :) Brachypelma Albopilosa sztuk 3. Dzisiaj je przeniosłem do pojemniczków na mocz. Jakieś pół godziny temu je nakarmiłem pinkami (pinka niewiele mniejsza od niego). Jeden jeść nie chce ale nie martwię się tym bo wiem że po przeprowadzce pajączki mogą nie jeść nawet tydzień. Drugi rzucił się na ofiarę niemal odrazu, zrobił kilka fikołków aż robal zdechł :D Trzeci podchodził powoli, raz uciekł nawet aż wkońcu zdecydowanie zaatakował. Teraz dwa głodomory siedzą przy swoich przekąskach i chyba konsumują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 cambri padl :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Panowie i panie, odświeżam temat :) Jak tam Wasze pajączki, moje mają się całkiem nieźle, przeszły już kilka wylinek i rosną :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Ja wlasnie sie zastanawiam nad kupnem... tylko jedyna rzecz jakiej sie obawiam, to trzymanie takiego pajaka w dloni... moga "ugryzc"? Jakiego mi polecacie? I wstyd sie przyznac, ale nie wiem co to wylinka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Dla początkujących - Brahypelma Albopilosa, B. Smithi. Najlepiej kup już jakiegoś podrostka L5 (5 wylinka). Ja mam już pająki jakieś pół roku i nie wziąłem żadnego z nich na ręce :) Zresztą po co ? Nie zaleca się brania pająków do ręki bo można im coś zrobić. A może poprostu się boję :) Wylinka - www.terrarystyka.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) LOL przeczytalem CALY temat i ludzie bardziej sie boja ze cos zrobia pajakowi, a nie powinno byc na odwrot? :D Ok powiedzmy ze kupuje pajaka... i co z nim robie? gdzie go wsadzam? do tego pojemnika na mocz? jak bardzo prawdopodobne jest to ze taki pajak nas upieprzy? kwiecien a jak ty go wsadziles do jakiegos pojemnika? a jak mi wyskoczy i ucieknie to co ja zrobie lol? Jutro tego sajta obczaje bede mial czas to poczytam... Co powiecie na to? http://allegro.pl/show_item.php?item=77953608 http://allegro.pl/show_item.php?item=77385193 Na poczatek styknie? Po jakim czasie wsadzic go do terra? Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 (edytowane) Widze ze tez jestes zainteresowany. ;) Ja mam zamiar <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2 ptaszniki olbrzymie. http://allegro.pl/show_item.php?item=77385193 Teraz pytanko ,(bo naprawde nie che mi sie czytac calego tematu) jesli to sa dorosle osobniki to czy moge je trzymac w terrarium ,oraz czy terrarium jakie znalazl Pioorek bedzie sie nadawalo ? Co ile go karmic i czym go karmic?Czy poza karmieniem cos mu zapewniac dodatkowo.Czy jak wezme 2 takie same gatunki (tej samej plci), moge je trzymac w jednym terrarium? Czy lepiej osobno? Prosze o jakis link do strony z opisem hodowli tego gatunku pajaka. Dodaje ze jestem poczatkujacy i bedzie to moj pierwszy pajak. Z gory dzieki za rady. Edytowane 19 Grudnia 2005 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 A tak samemu wejść np na: http://www.terrarium.com.pl/forum/viewforum.php?f=46 i poczytać, to kurna nie łaska ?? Nie wiecie, że hodowlę obojetnie jakiego zwierza zaczyna się od przestudiowania wszystkich dostępnych informacji o nim ?? Potem murwa jego w kadź, wątki się pojawiają: Umarł mi kędzior, czy inny ptasznik :( WHY ?? albo: Pajonk nie chce mi jeść, czy ma na to wpływ to, że terra całe pleśnią zarosło ? Z tym jest tak samo jak z o/c. Jak F_pisdoo nie poczytasz, to spier...sz. Nie zadawajcie więc głupich pytań, tylko ruszcie dupę na specjalistyczne fora. :angry: [Edit] Tu też lookać ! : http://www.terrarium.com.pl/gatunki/index.php?page=pajeczaki http://terrarystyka.pl/forum/index.php?f=1...1b71be62e381805 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Pioorek - małe pająki (do L4) trzyma się w pojemnikach na mocz bo w większych nie będą chciały jeśc. Później można je przenieśc co czegoś większego (pojemnij po "ferrero rosze" albo mały faunabox). Podłoże powinien stanowic torf z kokosa ale równie dobrze może byc to zwykly torf kwaśny. Z pająkami nigdy nie wiadomo - raz może byc spokojny jak aniolek i łazic grzecznie po rece a drugi raz może nam się przyssac do palca nawet nie będziemy wiedzieli kiedy :D Ugryzienie takiego pająka podobno boli jak ugryzienie pszczoły, oczywiście to zależy od gatunku bo wiadomo że jak ugryzie nas jakiś wyjątkowo jadowity gatunek to przechlapane. Dwóch pająków NIE WOLNO trzymac w jednym pojemniku bo się zagryzą (silniejszy wygra). Są gatunki które można trzymac razem ale to inna bajka (jest ich kilka). Karmienie - do L5 można mu podawac pinki i białe robaki, ważne żeby pokarm nie był większy od niego samego :D Później można się przeżucic na świerszcze, drewnojady itp. Praktycznie wszystko co się rusza zostanie zabite i zjedzone (jeśli pajączek będzie miał apetyt). Ja przedwczoraj nakarmiłem moją Smithi kawałkiem surowej wołowiny, dzisiaj skończyła jeśc dopiero :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Wlasnie gadam z osoba ktora zna kogos kto ma ptasznika... i pisze mi ze one sa brdzo grozne i ze lepiej go nie brac. Prawda?? Aha i jak takiego ptasznika przenies np. z pojemnika na mocz do terrarium, jak to zrobic? Jak go uchwycic? Co ile czyscic jego miejsce? No i co zrobic na czas czysczenia z pajakiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 (edytowane) Ok dzieki reed i Kwiecień za linki. Najpierw dowiem sie co i jak na temat hodowli zanim podejme sie zakupu i bedzie to jednak tylko 1 ptasznik ;).Pioorek ja juz wczesniej zanim zajrzalem do tego tematu wiedzialem ze ten gatunek pajaka nie jest zbyt grozny ,wiec twoj znajomy troszke przesadza.Zreszta przeczytaj co napisal kwiecien. Edytowane 19 Grudnia 2005 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkszakal Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Polecam poczytać FAQ na terrarystyka.pl i stronach o podobnej tematyce, ptasznik to nic strasznego jeśli umiemy sie z nim obchodzić. Jeśli jest problem z rodzicami to polecam kupić małego pająka 1-2L i nie pytac o pozwolenie. Reakcja na mojego pierwszego kędziorka L2 była mniej więcej taka: "phi to ma byc ptasznik? mi to na mrówke wygląda" a potem sie przyzwyczają. Zasadnicza reguła wg mnie to żeby nie kupować ptasznika jako pluszaka. Nie myślcie że będziecie go brać na ręce, głaskac etc. Nigdy pająk nie będzie reagował na swoje imie ani nigdy nie przyzwyczaji sie (czyt. nie polubi) swojego właściciela. A branie pająka na ręce może być dla niego niebezpieczne. p.s: jad pajaka kędzierzawego jest praktycznie nieszkodliwy, z własnego doświadczenie moge ugryzienie porównać do ugryzienia przez mrówke... no może duże bardziej bolą ale na pewno nie porównał bym go do pszczoły :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Ludzie się za dużo filmów z morderczymi pająkami naoglądali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrano666 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 racja, najpierw poczytajcie "troche" o pajakach a dopiero potem je kupujcie... co do pajakow z ktorymi mieszkam to jest tu kilka ciekawych sztuk ale najlepsze jest to ze udalo sie polaczyc murinusa z mamilatus'ica i przed kilkoma dniami z kokonu zaczely wylegac sie mlode =DDDD, teraz czekam z qmplem az moj kedzior o ktorym pisalem nasamym poczatku tematu przejdzie wylinke i bedzie kolejna proba "zrobienia" kokonu tym razem albopilosumow =DDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 ja swojego (l. parahybana samiec po ost wylince) bralem kilka razy na reke raz jak przenosilem do nowego terra i kilka razy na sesje zdjeciowa aa i raz jak mi zwial z terra. wydaje mi sie ze pajak nie zaatakuje podloza po ktorym chodzi wiec branie na reke jest niebezpieczne tylko w momecie gdy wchodzi na reke. pajaka nie nalezy chwytac jesli sie nie umie! mozna zrobic krzywde sobie i jemu nalezy nastawic reke i popychac go jakims malym patyczkiem po tylnych odnuzach tak zeby wszedl na reke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkszakal Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 wydaje mi sie ze pajak nie zaatakuje podloza po ktorym chodzi wiec branie na reke jest niebezpieczne tylko w momecie gdy wchodzi na reke. pajaka nie nalezy chwytac jesli sie nie umie! mozna zrobic krzywde sobie i jemu nalezy nastawic reke i popychac go jakims malym patyczkiem po tylnych odnuzach tak zeby wszedl na reke. z reguły pająk wyczuje ciepło naszej ręki i jeśli nie będziemy robić żadnych energicznych ruchów to sam wejdzie na nią, a co do atakowania podłoża to pająk jest CAŁKOWICIE nieobliczalny kiedy bierzemy go na ręke, a niebezpieczeństwo stanowi dla niego przedewszystkim wysokość. Może mu po prostu "odje.bać" i zeskoczy z ręki. Sorry za wyrażenie ale tak jakos pasowało :P. Po drugie pająk może jakoś bardziej energicznie sie poruszyć my sie wystraszymy i pac ! Upadek z wysokości większej niż 10-20 cm dla pająka może być niebezpieczne. A wysokość 1m wzwyż z mojego doświadczenia praktycznie jest zabójczy dla pająka naziemniego. Oczywiście zależy od wielkości i gat. pająka. Więc jak ktoś chce maskotke, którą może sie pochwalić koleżankom i je nastraszyć to polecam coś innego. A jeśli już coś terrariowego to polecam gekony etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=77385193 Co powiecie o tym? Brac? Jaki on jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=77385193 Co powiecie o tym? Brac? Jaki on jest? Pioorek, miszczu, czy Ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Czy tylko tak udajesz, że wybiórczo widzisz pewne rzeczy ?? Jeżeli masz zamiar olewać odpowiedzi na swoje wcześniejsze pytania i porady osób doświadczonych w hodowli, że już nie wspomnę o linkach do stron terrarystycznych. To lepiej daj sobie siana z tak głupimi (tak z premedytacją to piszę) pytaniami. Przeczytaj więc tego posta ze zrozumieniem i wróć do kilku p[oprzednich i z nimi zrób to samo, OK ? :angry: (to propozycja retoryczna, że tak to określę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Wlasnie czytam o tym gatunku... po co tyle nerwow? To nie jest kupno pary skarpetek i nie dziw sie ze pytam sie o wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Wlasnie czytam o tym gatunku... po co tyle nerwow? To nie jest kupno pary skarpetek i nie dziw sie ze pytam sie o wszystko. Nerwy ? No bez yay. Ty nie wiesz co to wnerwiony reed, uwierz mi na słowo :) No właśnie o to mi chodziło, że to nie skarpetki. Tylko zamiast zadawać głupie pytania tutaa, miałeś najpier przestudiować to co Ci zlinkowano. Proste prawda ? Odrobina własnego samozaparcia i samodzielności jest naprawdę mile widziana, a jaka satysfakcjonująca i oszczędzająca nerwy ?! B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Ok juz go kupilem, brat mieszka w Szczecinie i odbierze osobiscie, fajnie sie sklada bo przyjedzie w czwartek ;] potem zalatwie kokosa, terrarium... i jakos to bedzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Kokos dla L2 :lol2: dużo zdrowia życzę. A co do allegro - http://allegro.pl/show_item.php?item=78244280 - kamikadze, sprzedający chyba o nowej ustawie nie słyszał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...