mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 hoduje ktoś z was pająki? ostatnio mnie wzieło na zakup jakiegoś ptasznika. jaki gatunek polecacie? zainteresowały mnie dwie aukcje na allegro: pajączek po 7 wylince i ten po 6 wylince (fota przedstawia niestety dorosłego) którego mam wybrać? w jakim okresie odbywaja sie wylinki? pomocy :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 eee gryzie to ? ... czy w jakis sposob moze ci zrobic krzywde ? ... a moze to tylko do glaskania :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 z tego co się dowiedziałem - te dwa gatunki są podobno łagodne. nim ugryzą, straszą postawą, stając na tylnich nózkacc, następnie wyczesuja parzące włoski z odwłoka a dopiero póżniej gryzą. ukąszenie podobno przypomina ukąszenie pszczoły. tyle wyczytałem w opisach lecz, tak jak pisałem - nie mam zielonego pojęcia o pająkach, dlatego proszę o pomoc - którego wybrać :?: chcę go mieć jeszcze przed świętami - zrobie sobie taki prezencik na zajaczka 8) pies mi ostatni złagodniał i potrzebuję jakiejś małej extremki w domu 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrano666 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 oba te pająki to ten sam gatunek brachypelma albopilosum czyli polska nazwa kędzierzawe są one dość łagodne i dobre dla początkującego nie wymagają jakiś większych starań zeby utrzymać je w dobrym stanie...(odpowiednia wilgotność, karmienie co kilka dni i temperatura) na początek polecał bym tez czerwonokolanowego (brachypelma smith) tez dość łagodny jak u kędzierzawego aniu u czerwonokolanowego nie powinien wywołać jakiś groźnych objawów (chyba ze jesteś uczulony na jad) masz tu stronke niezłą www.terrarium.com.pl tam sie dowiesz co jak na początku. Obecnie mieszkam na stancji z 7 ptasznikami - raz qmpel sie nimi zajmuje raz ja... Co do wylinek to zalezy od warunków w jakich zyją u mnie średnio ponad miesiąc... a te pajączki (po 6 i 7 wylince są juz całkiem sporawe choć duzo im brakuje do wielkości gdy będą "dorosłe") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 cyrano666: czyli brać jak leci? ile wylinek ma taki pajączek przed sobą? czytałem, że samce żyją tylko coś koło roku po ostatniej - tylko nikt nie podaje ile ich jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 cyrano666: THX ponownie. znalazłem: http://terrarium.com.pl/ptasznikkedzierzawy.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrano666 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 nooo poczytaj z tego co widze na fotkach to oba sa kędzierzawe zapytaj sprzedającego gościa (tego ktory proponuje po 7 wylince) czy to samica czy samiec jeśli samica to bierz - dorzywają do 20 lat(samice) ja w domu mam chyba pare tzn jeden jest qmpla (na 98% samica ja chyba mam samca tez na 98% ) pozdro i powodzenia w hodowli =))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 dzwoniłem do koleśia od szustej wylinki - powiedział, że nie jest w stanie jescze określić płci pająka. czekam na kontakt od gościa z 7. dam znać jak już kupię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 dzwoniłem do koleśia od szustej wylinki - powiedział, że nie jest w stanie jescze określić płci pająka. czekam na kontakt od gościa z 7. dam znać jak już kupię. Wenzyka bys se Mongo zapodal, pajaki to jednak nie to samo, nie da sie przytulic i wyjsc z nim (na szyi) na miasto :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Tutaj znajdziesz kilka ciekawych linków i porady posiadaczy ptasznika: http://www.board.counter-strike.pl/viewtop...light=ptaszniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 KUPIŁEM :!: wybrałem tego po 7 wylince - jutro odbieram. zapodam foty. mam jeszcze jedna prośbę: ma ktoś jakiegoś ebooka o hodowli? nie chcę mojego nowego przyjaciela pozbawić niechcąco życia :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Wenzyka bys se Mongo zapodal, pajaki to jednak nie to samo, nie da sie przytulic i wyjsc z nim (na szyi) na miasto :o Też uważam, że węże fajniejsze :) . Poza tym chyba łatwiejsze w hodowli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Wenzyka bys se Mongo zapodal, pajaki to jednak nie to samo, nie da sie przytulic i wyjsc z nim (na szyi) na miasto :o Też uważam, że węże fajniejsze :) . Poza tym chyba łatwiejsze w hodowli. Wszystko zalezy od tego jakiego wenzyka hodujesz. Taki Boa (constrictor mieszaniec) np to "pancernik" jest, natomiast Regius to troszke inna szkola jazdy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ja bym jednak proponował świnkę wietnamską. Były kiedyś na allegro.pl Są genialne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ja bym jednak proponował świnkę wietnamską. Były kiedyś na allegro.pl Są genialne :) Jak smakuja ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 reed: myślałem jednak o świnkach jako pokarm dla twojego węża :wink: podfutrowałeś go nieco? na fotkach, które pamietam był jeszcze za mały by pożywiać się wietnamskimi :wink: mój spider najwyżej wsynie myszkę :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 co do weza... to trzeba karmic myszami czy mozna czyms innym (martwym)? osobiscie mialem piranie, kraba, gekona lamparciego, zolwia wiec cosik o hodowli wiem ale czym takiego weza karmic? w sklepie warana karmilki myszami :F dosc drastyczne bo byly zywe :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 co do weza... to trzeba karmic myszami czy mozna czyms innym (martwym)? osobiscie mialem piranie, kraba, gekona lamparciego, zolwia wiec cosik o hodowli wiem ale czym takiego weza karmic? w sklepie warana karmilki myszami :F dosc drastyczne bo byly zywe :> Zeby waz byl w jak najlepszej kondycji psychofizycznej i "blizej natury" kami sie go zywymi myszami/szczoorami/chomikami :twisted: Niektorzy przyzwyczaili swoje wezyki do spozywania martwych gryzoni (podgrzanych) ale IMHO tylko zywy. Waz robi to mniej drastycznie od warana, mi sie to nawet podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Z cyklu 'mojego pytona pie****li jakiego kololu jest ten klulicek...' ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Z cyklu 'mojego pytona pie****li jakiego kololu jest ten klulicek...' ;]Wiesz co usmiechnalem sie poraz pierwszy dzis dzieki temu postowi :) Tak serio to mialem rozne stworzonka teraz zamierzam sie na weza ale nie wiem czy to dobry pomysl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 chcialem sobie kupic takie zwierzatko, ale mamusia powiedziala, ze do poki z nimi mieszkam to nie da rady :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 chcialem sobie kupic takie zwierzatko, ale mamusia powiedziala, ze do poki z nimi mieszkam to nie da rady :/Moja też ale jitro zamawiam , taki sobliwy prezent dla rodziny na świeta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ja z domowych zwierzatek chodowlanych polecam chomiki ;) Natomiast jakies gady, pajaki, owady to ja ............ PS. Jak chcecie mocnych wrazen to chodujcie Czarne wdowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ja z domowych zwierzatek chodowlanych polecam chomiki ;) Natomiast jakies gady, pajaki, owady to ja ............ PS. Jak chcecie mocnych wrazen to chodujcie Czarne wdowy ;) a najlepeij żeby 'nie były na smyczy' wcieczki np przez balkon do 'ulubionych' sąsiadooow :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Mój kumpel ma ptasznika kędzierzawego ale jest jeszcze młody bo dopiero po 3 wylince , co nie znaczy że jest mały . 2 razy miałem go na ręce i chociaż jest łagodny to trzeba przyznać ze robi wrażenie . Co do jedzenia to cały czas je świerszcze . Jak mu kupiliśmy myszy małe to nie chciał , może po kolejnej wylince zmieni menu :wink: . Świetnie poluje i atakuje , normalnie w mnieniu oka doskoczy do świerszcza . mongothealien jak będziesz go karmił to posiedz troche przy akwarium i popatrz sobie jak atakuje. Z tego co wiem to dopiero po 3 tygodniach zaczął jeść ten pająk mojego kolesia. Widocznie potrzebował czasu na zaakceptowanie nowego otoczenia , ale teraz to już nawet raz uciekł z akwarium więc nawet niższa temperatura na zewnątrz akwarium mu nie przeszkadza . Powodzenia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrano666 Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Mój kumpel ma ptasznika kędzierzawego ale jest jeszcze młody bo dopiero po 3 wylince ... jak mu kupiliśmy myszy małe to nie chciał , może po kolejnej wylince zmieni menu :wink: ja mam kedzierzawe w domu po 6 i 7 wylince i są jeszcze za małe na myszy (ten po 7 to qmpla pająk) jak narazie ich menu składa sie z pinków (białych glizdek) i much których zakładamy co jakiś czas hodowle myśle ze na myszy przyjdzie czas za kilka miesięcy dopiero....nie sugerujcie sie tym ze są to powolne pająki bo potrafi ładnie popierdzielać jeśli tylko chce zresztą tak jak pisał Walker3d to najlepiej widać gdy polują :twisted: :twisted: :twisted: aa i jeszcze jedno =)) moi starsi do tej pory nie wiedzą ze mam pająki a sąjuz u nie ładnych kilka miesięcy :twisted: :twisted: :twisted: postawie ich przed faktem dokonanym :twisted: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 [...]jak narazie ich menu składa sie z pinków (białych glizdek)Kup mu świerszcze , są większe, bardziej utuczone , i do tego szybkie :wink: Czytałem w książce o tym pająku że jak sobie złamie odnóże to trzeba mu je odciąć w stawie na wysokości złamania a po wylince utracona kończyna mu odrośnie. Świetna cecha ewolucji. Szkoda że ludziom nie odrastają utracone palce czy kończyny. Wcześniej jakoś tak bardzo mnie nie interesowały pająki ale po obcowaniu z ptasznikiem zacząłem je podziwiać , są świetne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Popobcie zdjecia swoim pupilkom. Chetnie poogladam ale nie dotkne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Fajny ten pajączek. Zrób okno w obudowie od kompa i do srodka go. Niech sobie tam chodzi. Ale będzie sensacją dla kumpli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Cholera chciał bym mieć jakiegoś pająka (najlepiej ptasznika) pamiętam że gdy byłem mały to łapałem pająki i trzymałem w słoiku :lol: ale napewno matka by się nie zgodziła na takiego ośmionoga :( Update Maży mi się jeszcze Boa Tęczowy piękny wężyk widziałem go w sklepie zoologicznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...