Skocz do zawartości
mongothealien

masz arachnofobię - nie wchodź... pająki (i troszke węży)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do swierszczy to uwazajcie. Zeby jakis nie zasiedzial sie w terarium. Moj kumpel malo zawalu nie dostal jak musial swojego mlodego ptasznika dobic. :?

Karmil go swierszczami. Wyjezdzal na tydzien i pech chcial za dal mu swierszcza (swierszczyce ktora miala zlozyc jaja) dzien przed tym jak pajak mial przechodzic wylinke. Nie byl wogole zainteresowany pokarmem. Swiersz zlozyl jajeczka, mlode swierszcze juz sie odpowiednio zajely bezbronnym pajaczkiem. Kumpel jak wrocil to zastal pajaka z poobgryzanymi odnozami i odwlokiem. Ledwo dyszacego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wróciłem z moim nowym przyjacielem do domu 8)

przeżył olbrzymi stres jakim była pełna wyboi podróż w zimnym autobusie z jaworzna do katowic :wink:

dostałem go w pojemniku "na margarynę" - przynajmniej tak to wygląda.

kolo od którego go kupiłem powiedział, że mu to narazie wystarczy...

ja jednak wolę mu zapewnić mu bardziej komfortowe warunki - jutro kupię mu jakieś terarium zgodnie z zaleceniami na terrarium.com.pl

jest po siódmej wylince więc napewne nie będzie miał żadnych problemów z szukaniem pożywienia.

czas na fotę (jakiś mały sie zrobił - pewnie boi się nowego miejsca ponieważ dość często staje na tylnich nogach a na fotce właśnie się skulił) :

Dołączona grafika

sorry za jakość - mój cyfrak nie ma opytcznego zoomu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe a taki boa co nie kąsa ale przydusza nie zainteresuje się swoim panem??

Boa często kąsa wbrew pozorom, może nawet częściej niż przydusza (jak każdy dusiciel zresztą)

Panem się nie zainteresuje ponieważ wie że jest za duży jak na posiłek, więc nie ma sensu, poza tym, dusiciele duszą tylko ofiarę którą mają zamiar spożyć 8) , bronią się i odstraszają ząbkami, jak każdy pies np. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja narazie staram sie czytac o wezach zeby jak juz go kupie byc w pelni poinformowanym co i jak ;)

Reed moglbys mi wytlumaczyc w malo drastyczny sposub w jaki sposub zalatwiaja sprawy wydalania weze ;) - tzn chodzi bardziej o to czy robia to kiedy popadnie czy raczej w bbardziej kontrolowany sposub - poki co nie orientuje sie jaka maja budowe ukladu wydalniczego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed: musisz mieć jakieś "kwity" na węża cy jego posiadanie jest dozwolone?

Tak, trzeba miec dowod kupna i z nim popindalac do Wydzialu Srodowiska Naturalnego w UM i tam go zarejestrowac (koszt 16 zl chyba)

Nie dotyczy to wszystkich wezy, tylko tych ktore znajduja sie w zalacznikach CITES

Lepiej wiec zarejestrowac i miec legala, niz ryzykowac sadem grodzkim i konfistata ( :? ) przyjaciela.

Podkabluje Cie jakis wystraszony lub nielubiacy Cie sasiad i masz wjazd glinow na chate, zaczyna sie to wrecz robic modne.

Dlatego ja wole byc w zgodzie z przepisami. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja narazie staram sie czytac o wezach zeby jak juz go kupie byc w pelni poinformowanym co i jak ;)

Reed moglbys mi wytlumaczyc w malo drastyczny sposub w jaki sposub zalatwiaja sprawy wydalania weze ;) - tzn chodzi bardziej o to czy robia to kiedy popadnie czy raczej w bbardziej kontrolowany sposub - poki co nie orientuje sie jaka maja budowe ukladu wydalniczego ;)

Hehe, OK, niech bedzie ze malo drastycznie :wink:

Weze wydalaja 2 rodzaje exkrementow, moczyk i qpe.

Qpka posiada konsystencje raczej zwarta, a budowe z lekka walcowata (?) a'la okragla i z lekka nieforemna duza frytka :P (zapach qpkowaty, o nucie myszatej)

Moczyk zas wyglada nieco inaczej niz u ssakow, wyglada raczej na male porcje wapna, bardziej zblizony jest konsystencja do kredy (mniej wiecej) zapach zajebiscie scinajacy z nog, ostro myszowaty.

Wydalaja z rozna czestotliwoscia, scisle zwiazana z iloscia i czestotliwoscia dokarmiania.

Moczyk czesciej, wiadomo, ale nie tak czesto jak my, +- raz w tygodniu.

Qpke zas moj wydala srednio raz na 3 do 4 tygodni.

Sprzatanie nie jest uciazliwe i czasochlonne.

Jakbys mial jakies pytania, problemy, wal na priv, GG, postaram sie pomoc, wiem cos niecos o tych wspanialych zwierzatkach, przewinelo sie kilka przez moje rece :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stało się!

mój pająk nazwany pieszczotliwie przez mamę Stefanem zmienił mieszkanie!

z ciasnego i dusznego "pudełka po margarynie" wprowadził się przed chwilą do 25l terrarum.

miał to być pająk naziemny ale z tego co widzę - zamiast podłoża (odpowiednio wilgotna mieszanka kwaśnego torfu z wyściółką kokosową) Stefan preferuje łażenie po szkle :wink:

trochę się tego obawiam ponieważ w razie upadku z nawet niewielkich wysokości może mu podobno pęknąć odwłok co jest równoznaczne ze śmiercią.

prawdopodobnie bada nowe środowisko.

mam nadzieje, że da sobie jednak spokój ze wspinaczkami i zapoluje w końcu na świerszcza, którego mu podałem na obiad.

fotki (terrarium obsyfione paluchami ale póżniej to poprawię):

Dołączona grafika

widok ogólny, temperaturka około 25~26 stopni (nie mam jeszcze higrometru)

Dołączona grafika

oblazłem osiedle ale nigdzie nie dostałem orzecha kokosowego na kryjówkę dla Stefana więc robi za nią strara dynia z halloween :lol:

Dołączona grafika

Stefan pewnie za młodu naoglądał się programów o wspinaczce...

Dołączona grafika

...i tu mamy tego efekt 8)

jeżeli nie działaja foty - naduście odśwież - mam nartostradę i jakos kijowo ostatnio działa ten "serwer"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jego w ogóle jest "mało" :wink:

to ptasznik po prawdopodobnie 7 wylince.

mam nadzieję, że za dwa, trzy miesiące będzie w wiekszym stopniu "zapełniał powierzchnię" 8)

z tego co narazie widzę, stefan przygotowuje się do kolejnej wylinki - nie jest głodny :roll:

kolejne fotki (ostatnie w tym wątku, następne od jutra na mojej stronie):

Dołączona grafika

w końcu zlazł na podłoże

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Stefan i jego obiad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko ile może kosztować Boa tęczowy (ale mały) (np: podgatunek Brazylijski lub Kolumbijski) i czy ciężko jest dostać tego typu węża pytam się ponieważ poważnie myślę to takim wężyku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko ile może kosztować Boa tęczowy (ale mały) (np: podgatunek Brazylijski lub Kolumbijski) i czy ciężko jest dostać tego typu węża pytam się ponieważ poważnie myślę to takim wężyku.

http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=3...1&i=7685&t=7685

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wszystkim miłośnikom takich egzotycznych zwierząt radził najpierw dużo sie naczytać o nich !! co lubią , w jakich warunkach żyją itp. bo często tacy ludzie nie mają pojęcia o hodowli takich zwierząt i kupują je tylko bo kozacko wyglądają albo żeby poszpanować przed qmplami :evil: a taka "zabaweczka" może sie szybko takim osobom znudzić a finał wiadomo jaki będzie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi