Skocz do zawartości
mongothealien

masz arachnofobię - nie wchodź... pająki (i troszke węży)

Rekomendowane odpowiedzi

Reed a co powiesz o wezu zbozowym??

wcina zboże :lol: a tak na serio to są dosyć łatwe w utrzymaniu i też bardzo fajne mają różne różniaste wzory dla każdego coś dobrego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed a co powiesz o wezu zbozowym??

Jak kolega juz napisal powyzej, jest to dosc ladny wezyk, naprawde mnoostwo odmian kolorystycznych, wiele z nich wybitnie ciekawych (te jednak kosztuja czasem i 1k PLN :/)

Latwy w hodowli, niezbyt wymagajacy.

"Gabarytowo" nie przeraza ;)

Mozna polecic go poczatkujacemu.

Jednak mi bardziej sie podobaja dusiciele, ze wzgledu na budowe ciala, maja ladniej wyksztalcone glowy i sa ogolnie "solidniejsze"

Mozna je nosic na karku i wogole sa IMHO bardziej wezowate :P

Gdybys sie zdecydowal na zbozowke, to nie bierz calkiem malenkiej, mozesz miec problmy z dokarmianiem / zalatwianiem oseskow.

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilbym sobie bo fascynujace sa pajaki :]

tylko jestem ciekaw czy bym sie przelamal i bez jakiego kolwiek strachu nosil go na rekach.Jeden kumpel hoduje moze sie do niego wybiore i wykonam ten pierwszy krok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilbym sobie bo fascynujace sa pajaki :]

tylko jestem ciekaw czy bym sie przelamal i bez jakiego kolwiek strachu nosil go na rekach.Jeden kumpel hoduje moze sie do niego wybiore i wykonam ten pierwszy krok :D

Kazdy strach/fobie/nieznajomosc tematu mozna przelamac.

Ja nie boje sie wezy, wiem czego sie po nich spodziewac i wogole, ale inni ludzie czasem wrecz panicznie sie boja.

Ale takiego pajaka to nie wiem czy tak od razu wzialbym na rece.

Mysle ze mozna sie przyzwyczaic, wazna jest kwestia podejscia do "tematu"

Musze jednak przyznac ze to fascynujace "zwierzatka" gdyby nie arachnofobia zony, pewnie bym sobie sprawil jakiegos wiekszego okaza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm a oto moja Grammostola rosea :) jest juz ze man 5 rok samiczka :)

tutaj fotki :)

http://www.toya.net.pl/~zembol/ter3.jpg

http://www.toya.net.pl/~zembol/ter1.jpg

http://www.toya.net.pl/~zembol/ter.jpg

mam pytanko co do rosei tobie tez znosi ziemie ze środka terarium do kątów i buduje "wierze" ??? czy tylko qmpla rosea tak sie zachowuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy strach/fobie/nieznajomosc tematu mozna przelamac.

Ja nie boje sie wezy, wiem czego sie po nich spodziewac i wogole, ale inni ludzie czasem wrecz panicznie sie boja.

Ale takiego pajaka to nie wiem czy tak od razu wzialbym na rece.

Mysle ze mozna sie przyzwyczaic, wazna jest kwestia podejscia do "tematu"

Musze jednak przyznac ze to fascynujace "zwierzatka" gdyby nie arachnofobia zony, pewnie bym sobie sprawil jakiegos wiekszego okaza :)

Ja tez mam osobe w domu z arachnofobia. Jest nia moja matka. Cos czuje ze pajak nie prejdzie. A jak bym mial to by pewnie zostal unicestwiony od razu :) Wezy natomiast sie nie boje. Moze boa albo jakis pyton, jeszcze sie zastanowie. Z takich przyjaznych zwierzatek to niektore legwany sa bardzo fajne z tego co ogladalem na terrarium.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszystkie matki mają arachnofobię :? :lol: ja nigdy się niebałem zwięrząt typu żaby traszki pająki myszy szczury itp. a nawet wręcz przeciwnie gdy byłem mały zawsze je lubiałem łapać i tak jakby chodować (w słoiku) :lol: ale już mi przeszło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naczytałem się o tych pajączkach i sam również chciałbym mieć jakiegoś ptaszniczka. Tylko jest jeden zasadniczy problem.: starzy za nic nie chcą się zgodzić. Może macie jakieś pomysły jak przekonać rodzicieli do trzymania egzotycznego zwierzaka w domu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE ! ALE SIĘ STRACHU NAJADŁEM !

(sorry za caps, nawet on nie oddaje mojego uczucia)

patrze dziś na stefana i widzę coś takiego:

Dołączona grafika

a jeszcze wczoraj odwłok stefana wyglądał tak:

Dołączona grafika

z tego co wiem - pająki przeważnie zdychają po uszkodzeniu odwłoka.

myślałem, że stefan spadł z szyby na skałkę i zrobił sobie krzywdę.

mam go dopiero trzy dni a tak sie już do drania przyzwyczaiłem.

popytałem na forum pajęczarskim, pokazałem zdjęcia i w ciągu dosłownie sekund dostałem odpowiedź:

stefan się na coś wqurzył (może wystraszył sie obiadu przed jego zeżarciem - świerszcz był dziś martwy) i wyczesał sobie z odwłoka włoski parzące - stąd ta jasna plama!

człowiek uczy się całe życie.

sporo czytałem ale nigdzie nie widziałem fotek wyczesanego odwłoka.

niepotrzeban na szczęście trauma :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to pajak ma nawet lepiej, moze ciagnac 2 nitki na raz  :P

ale jak zauważyłeś na każdym odwłoku ma po jednej nóżce więc za wiele se nie zrobi :lol:

Jak pokombinuje to zrobi :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takiego w klatce ;)

http://fuz1on.shackspace.com/SPIDERS.jpg

Oto historia

April 08, 2004

Camel Spiders

Ever heard of the dread camel spider? Apparently they're scaring the bejeezus out of some of our troops over in the sandbox. Although they're quite harmless, they're sure scary-looking.

Funny thing is, most of the accounts I've read say they're about as big as a human hand, but that's bigger than it sounds if you consider that that doesn't really count the legs. My buddy Ed Wagner sent me a camel spider photo and I gotta say, I'm not normally a fraidy cat but even knowing they're harmless, I'd probably jump about 8 feet if I encountered one of those unexpectedly.

Then again, I might also keep one for a pet. I'm odd that way.

Note that if you look at that picture carefully, it's about life-sized. You can see the sleeve cuff and part of the hand of the soldier (marine?) holding them up to the camera.

By the way, I did a bit of digging and it looks like this particular beastie is what's known as a solifugid, which is a form of arachnid but not technically a spider.

Jeszcze raz zapodasz fote tej wieloksci, to osobiscie dam Ci urlop.

Czy ty robisz to zlosliwie ??

Nudzi ci sie na forum ??

reed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takiego w klatce ;)

Jeszcze raz zapodasz fote tej wieloksci, to osobiscie dam Ci urlop.

Czy ty robisz to zlosliwie ??

Nudzi ci sie na forum ??

reed

to byla jedyna fotka jaka mialem tego stworzenia, widzialem, ze inni zapodaja (fakt male) to ja tez dalem to co znalazlem bo sadzilem ze jest interesujace.

fakt powninenem dac linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ten pająk TrancEaddict'a wygląda jak połączenie świerszcza z mrówką.

Z pająków fajny też jest Ptasznik goliat Dołączona grafika

piękna bestia można takiego na spacer na smyszy wyprowadzać :lol: mimo wszystko nie odważył bym się go mieć (gdybym miał taką możliwość) ponieważ jego ukąszenia są bolesne i trochę niebezpieczne :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiadomo co im sie tam "przez przypadek" wychodowało po wybuchu :wink:

ja pokazałem zmutowane pająki a na innych serwisach widziałem grzyby, którymi (jedną sztuką) nakarmiłbyś sześcio osobową rodzinę 8)

chciałbym miec tam poletko z pewnymi zielonymi roślinkami z listkami o siedmiu rozgałęzieniach i tłuściutkim topie (zainteresowani wiedzą o co mi chodzi) 8)

to jest dopiero jazda !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi