Skocz do zawartości
mongothealien

masz arachnofobię - nie wchodź... pająki (i troszke węży)

Rekomendowane odpowiedzi

jednak naprawde miłe "gadziny" z tych pająków  =)

a czemu mile gadziny ??? usmiechaja sie przy wymianie torfu ? ;)

jeszcze mi powiedz, ze sie przywiazales do jednego z nich i wyprowadzasz na spacer po swojej golej klacie ;)

dla mnie to nadal niezrozumiale - chyba pragniecie smierci, ze trzymacie takie milusie zwierzaczki ;)

Hehe, wiesz, z pewnymi rzeczami jest ta, ze jak nie zrobisz ich sam to nie zrozumiesz, nie wszystko da sie opisac i komus wytlumaczyc.

Kup sobie jakiegos stefana i sam zobacz co bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak naprawde miłe "gadziny" z tych pająków  =)

a czemu mile gadziny ??? usmiechaja sie przy wymianie torfu ? ;)

jeszcze mi powiedz, ze sie przywiazales do jednego z nich i wyprowadzasz na spacer po swojej golej klacie ;)

dla mnie to nadal niezrozumiale - chyba pragniecie smierci, ze trzymacie takie milusie zwierzaczki ;)

Ejo sorry ale ty chyba czegos nie lapiesz... Po pierwsze wiekszosc z tych stworzen o ktorych tu mowa nie ma szans zrobic czlowiekowi wiekszej krzywdy niz powiedzmy chomik...

Co do radosci tych zwierzat to np weze o ile mi wiadomo przywiazuja sie do wlasciciela...

(nie jest to dla mnie jakims gigantycznym problemem - ale jakos szkoda mi tylu myszek ktore musza zginac w dosc stresujacy dla nich sposb - nie bedzie to probleme ale na dluzsza mete jakos wole pokarm mniej poruszajacy sie)

A do bardziej wtajemniczonych mam pytanko - w jakis sposob Waz zbozowy usmierca swoja ofiare (duszac??)

i jak trudno jest przyzwyczaic weza do spozywania "martwego" pokarmu -tzn np fragmentow serc wolowych (z tego co mi wiadomo weze zbozowe wlasnie to toleruja) i czy ma to jakies negatywne skutki (na psychice lub ogolnej kondycji weza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Ejo sorry ale ty chyba czegos nie lapiesz... Po pierwsze wiekszosc z tych stworzen o ktorych tu mowa nie ma szans zrobic czlowiekowi wiekszej krzywdy niz powiedzmy chomik...

No niekoniecznie, jezeli jestes uczulony to niektore moga nawet zabic.

Ukaszenia tez zazwyczaj sa bardziej bolesne od ugryzienia chomika :)

Co do radosci tych zwierzat to np weze o ile mi wiadomo przywiazuja sie do wlasciciela...

Fakt, mimo ze zdania sa podzielone, to jednak na podstawie zachowan kilku wezykow mozna to potwierdzic, a to naprawde fascynujace uczucie.

(nie jest to dla mnie jakims gigantycznym problemem - ale jakos szkoda mi tylu myszek ktore musza zginac w dosc stresujacy dla nich sposb - nie bedzie to probleme ale na dluzsza mete jakos wole pokarm mniej poruszajacy sie)

Dlaczego nie pomyslisz o tych stadach czikenow i innych krowek ktore zjadasz ?? ;)

A do bardziej wtajemniczonych mam pytanko - w jakis sposob Waz zbozowy usmierca swoja ofiare (duszac??)

i jak trudno jest przyzwyczaic weza do spozywania "martwego" pokarmu -tzn np fragmentow serc wolowych (z tego co mi wiadomo weze zbozowe wlasnie to toleruja) i czy ma to jakies negatywne skutki (na psychice lub ogolnej kondycji weza)

Tak zbozowka rowniez dusi swa ofiare.

Przyzwyczaic mozna ponoc kazdego.

Ci ktorzy karmia martwym pokarmem twierdza ze nic to nie szkodzi, ale nie znamy pogladow samych wezykow ;)

IMHO nalezy zapewniac zwierzeciu warunki jak najbardziej zblizone do natury, wiec polowania nie mozna im odmawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruje sobie cytowanie :) - Wiesz ogolnie uczulenia pominmy bo mozna byc uczulonym na jad pszczoly i to podejzewam zdaza sie czesciej :) (a napewno czlowiek ma potencjalnie wieksza szanse ze umrze od ukaszenia przez pszoczle na ktorej jad byl uczulony niz po ukonszeniu pajaka)... A to ze boli to jeszcze nie tragedia :)

Co do mieska to prawdopodobnie bylbym dzisiaj wegetarianinem gdyby nie moi rodzice ktorzy mi na to nigdy nie pozwolili...

Tak apropo Red jakiego gatunku jest twoj waz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruje sobie cytowanie :) - Wiesz ogolnie uczulenia pominmy bo mozna byc uczulonym na jad pszczoly i to podejzewam zdaza sie czesciej :) (a napewno czlowiek ma potencjalnie wieksza szanse ze umrze od ukaszenia przez pszoczle na ktorej jad byl uczulony niz po ukonszeniu pajaka)... A to ze boli to jeszcze nie tragedia :)

Co do mieska to prawdopodobnie bylbym dzisiaj wegetarianinem gdyby nie moi rodzice ktorzy mi na to nigdy nie pozwolili...

Tak apropo Red jakiego gatunku jest twoj waz??

OK, jak wolisz nieoddzielone :P

W sumie masz racje z uczuleniami, ale i tak wolalbym pszczole od pajaka, to "troszke" inne jady jednak, pszczeli jest nawet zdrowy w malych ilosciach 8)

Brawo dla Twoich rodzicow ! 8)

Moj wezyk to : Python Regius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktora z pajeczych bestii jest najgrozniejsza ? :) szukalem i szukalem i wiele na necie nie znalazlem :)

Duzo da sie znalezc.

Mi wyszlo na to ze "najlepsze" to :

- stromatopelma calceata

- haplopelmy

- pterinochilusy

- selenocosmie

- chilobrachysy

- ceratogyrusy

- poecilotherie

- heteroscodry

- i inne takie :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie szukam Chromatopelma cyaneopubescens :) , zawsze jak dote na gielde to albo juz nie maja  :( , albo maja za  80 zl po 2 wylince (..ciach..)

mam tego pajaka od ponad miesiaca, cudo poprostu. swietnie wyglada, a pajeczyny plecie tyle, ze prawie nic nie widac ;]

dalem za nia 90 PLN, samica po 8 wylince (u mnie miala 1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , ponownie ostatno moja uloobienica przechodzila kolejna wylinke, bylem w domu jak sie polozyla , po powrocie z pracy mialem juz 2 pajaczki :) , oto fotka jak pajczek lezal na plecach ( widac wyraznie jej kly jadowe ) a 2 zdjecie to jej obecny wyglad jest super wybarwiona , pieknie wygladaja te 2 biale paski biegnace wzdloz odnozy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak by ktos chcial moge na przykladzie ostatniej wylinki opisac w jaki sposoob poznac na 100 % dziewczynke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zembol: ja dziś też miałem miłą niespodziankę - Stefan zrobił diś kolejny krok w swym życiu: L8 !

niestety wybrał sobie do tego trudnodostępne miejsce (wykopał norkę za kokosem w narożniku terra):

Dołączona grafika

chcę sprawdzić czy to rzeczywiście Stefan a nie Tekla lecz mam problem z wyjeciem wylinki:

Kędzior stoi na niej tylnimi łapami i boję się, że zrobię mu krzywdę:

Dołączona grafika

kurde! teraz zauważyłem - mam pleśń na kokosie - czyli pozostaje mi jedynie zburzenie norki :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie po ukaszeniu , ten link byl juz pzytaczany w tym watku , ta rane spoowdowaly bakterjie gnilne znajdujace sie na kach `jadowych

obojetnie po czym to widac wyraznie ze jest to fotomontaz, zwroccie uwage na dzien 9ty i 10ty, jest tam taka czarna nitka, czy cóś, ktora w 9tym jak i w 10tym jest w dokladnie takim samym ukladzie, chyba wiecej nie trzeba - zwykly fotomontaz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem pajaczka L1 (BA) i teraz czym go najlepiej karmic zaraz pojde do wentkarskiego i kupie jakies larwy albo cos btw wiecie moze co jedzia chrabaszcze ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej odwiedz forum na terrarystyka.pl lub terrarium.com.pl. tam sie dowiesz wszystkiego na ten temat. a takiego malucha karmic mozna pinkami (larwy much czyli biale robaki) lub larwami maczniaka. jesli beda male to ok, ale jesli sa zbyt duze to musisz przeprowadzic operacje i poprostu przekroic robala i podac pajakowi czesc. mozna tez dawac muszki owocowki, ale tego nie robilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi