Skocz do zawartości
mongothealien

masz arachnofobię - nie wchodź... pająki (i troszke węży)

Rekomendowane odpowiedzi

a mi zwial b.boehmei ;P tak na oko l12 ;) dwa tygodnie terroryzowal domownikow az wkoncu sie odnalazl. kilka dni temu przeszedl wylinke (czekalem na to 8 miesiecy :) dokupilem stromatopelme i b. albopilosum. jak narazie wszyskie pajaczki zyja i maja sie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj potrafi otwierac bez problemu. niby takie cienkie te odnóza ale silny bydlak [; na poczatku mial jaskinie z painki (dosc spora) przeniusl ja sobie na drugi konie terrarium:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szklane drzwiczki w terra :)wczesniej siedzial w terra,a teraz za kare siedzi w faunboxie i nie ma opcji na ucieczke. nie mam zielonego pojecia jak on tego dokonal ale fakt jest faktem zwial :) wczesniej uciekl przez kratke wentylacyjna ktora byla delikatnie odklejona ale aby ja podniesc trzeba bylo uzyc troche sily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągam wątek, bo bardzo przysechł a nie wierzę że przez ten czas nikomu nic nie przybyło:

Post przesunięty stąd.

Dołączona grafika

Mam też kilka :wink: innych. Od dawna chciałem powstawiać tu foty, ale nigdy nie mogłem znaleźć czasu i chęci.

No to lecimy:

Dorosły samiec Brachypelma Albopilosum (L13) , obok inny osobnik L10, też samiec:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Chromatopelma cyaneopubescens (na zdjęciach L6, obecnie L8):

Dołączona grafika

Brachypelma Smithi, raczej samica, na zdjęciu L7:

Dołączona grafika

Brachypelma Boehmei (samica L10):

Dołączona grafika

Brachypelma Vagans (L10, samica, u mnie akurat jeden z trudniejszych ptaszników 'w obsłudze', nienawidzi mnie :lol: ):

Dołączona grafika

Nhandu Chromatus: (na zdjęciu L6, obecnie L9, samica):

Dołączona grafika

Megaphobema robustum (na zdjęciu L1, obecnie L4):

Dołączona grafika

Pterinochilus Murinus (Usambara), obecnie L10, dorosła samica, na zdjęciu L9:

Dołączona grafika

Psalmopeous Pulcher (samiec, na zdjęciu L8):

Dołączona grafika

Psalmopeous Irminia, (na zdjęciu jedna z samic, L9):

Dołączona grafika

Stromatopelma Calceatum (na zdjęciu L1, były dwie i niestety obie padły przy L3 w odstępie trzech dni):

Dołączona grafika

Theraphosa Blondi (na zdjęciu L3, obecnie L5):

Dołączona grafika

Psalmopoeus Cambridgei, na zdjęciu samica L9, niestety - padła z niewyjasnionych przyczyn:

Dołączona grafika

Avicularia Velutina (na zdjęciu L4, obecnie L5):

Dołączona grafika

Avicularia Versicolor (na zdjęciach samica L9 i maluch L3):

Avicularia Metallica, moje oczko w głowie - samica, L7 - bezpośrednio i trzy dni po wylince:

Aphonophelma Seemanni (blue 'Costa Rica' form), samiec, na zdjęciu L7:

Dołączona grafika

Hysterocrates Gigas (na zdjęciu L3 - mały, ale bojowy kaleka - takiego już kupiłem i nie chciałem wymieniać bo by prawdopodobnie poszedł na przemiał. Obecnie L5, odrosły mu pourywane nogi, tryska energią i kozaczy dalej B-) ):

Dołączona grafika

I na końcu - najgorszy, najtrudniejszy ptasznik z hodowli - Tapinauchenius Gigas, obecnie L4 - strach pomyśleć co będzie za pół roku :

Ostatnio doszły jeszcze L. Parahybana x2 i B. Emilia, ale są jeszcze malutkie (L2) i nie ma sensu wstawiać ich zdjęć.

Z części gatunków mam więcej niż po jednym egzemplarzu, więc też wstawianie 'zdublowanych 'fotek odpuściłem. Nie wstawiłem też zdjęcia Haplopelmy Lividum (prawdopodobnie L7, płeć nieznana), bo po prostu nie miałem okazji zrobić znośnego zdjęcia.

Ze ssaków, dwa chomiki dżungarskie (nie, nie na karmówkę dla ptaszników :wink: ):

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze ssaków, dwa chomiki dżungarskie (nie, nie na karmówkę dla ptaszników :wink: ):

heheh ja mialem akcje z chomikiem :D qmpela kupila a po kilku dniach miala 5 mlodych no to wysepilismy jednego zeby byl "sniadankiem" dla jednego z pajakow ktore wtedy mielismy w domu lecz moja siostra wyczaila cala akce i stwierdzila ze ona nam go nieda... fakt kupila jakies zarlo wzamian dla pajakow a chomikiem sie opiekowala, musze tutaj dodac ze wteym czasie mieszkalismy na stancji, po kilku miesiacach pojechalismy do domu na swieta i siostra zebrala chomika ze soba 2 dni po naszym przyjezdzie chomik ulegl destrukcji w wyniku wpierniczenia go przez psa ( jamnika) tak czy inaczej chomik przeznaczony byl praktycznie od chwili narodzin na zarelko tylko zmienil sie osobnik karmiony :D:D:D:D:D:D:D:D ( oczywiscie chomik sam wydostal sie z pojemnika a pies go znalazl na podłodze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam też od kilku miesiecy myśle i czytam na temat Ptaszników i zamierzam takiego nabyć , znalazłam takiego na Allegro :D http://allegro.pl/item121740395__chromatop..._naziemny_.html

Tylko się boje że jak mi go wyślą pocztą to trupa :/ :/

Edytowane przez britfanka
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha odkopie topica xD

ok ale do rzeczy... załóżmy, że chciałbym kupić węża (interesuję się nimi trochę - tzn lubię je po prostu, z wiedzą gorzej), albo pająka (to samo).

Co byście polecili taniego (sam wąż/pająk tani być nie musi xD ) i łatwego w utrzymaniu, jakby to było z kosztami (akwarium, bla, bla, bla).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie temacik, a co :)

Chciałbym zacząć przygodę z terrarystyką i wybór padł na pajączka. Przeczytałem to i owo na archnea.pl i dalej nie wiem. Jaki pająk tani w utrzymaniu, łagodny i żeby za bardzo nie gryzł? Czy gdyby ewentualnie użarł, to czy jad jest w stanie mi coś zrobić jeżeli nie jestem uczulony? Jakiego pajączka najlepiej dla kogoś kto jest mega początkujący w temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam Brachypelma Smithi (ta co ja mam), pajak jest lagodny, piekny i czesto polecany poczatkujacym ;) To zalezy jaki pajak Cie ukasi, podobno ukaszenie smithi jest porownywalne z ukaszeniem pszczoly (bol). sa gatunki ktorych jad moze powodowac troche powazniejsze rzeczy, nudnosci, wymioty, obrzek miejsca ukaszenia, przy agresywnych gatunkach (posiadajacych silny jad) mozna nawet wywinac orla na glebe (zemdlec). generalnie na poczatek kup sobie jakiegos ptasznika naziemnego, nadrzewne sa szybkie, b. dobrze skacza i robia w cholere pajeczyny. wiekszosc podziemnych ptasznikow to agresywne gatunki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Smithiego nie poleciłbym na pierwszego pająka - bardzo wolno rośnie, praktycznie w ogóle się nie rusza - ot taka żywa skamielina. Zanudzisz się przy nim, bo gwarantuję Ci, że przez pierwszy miesiąc będziesz zaglądał do pojemnika z nim co 10 minut. Smithi jest fajny, ale jako uzupełnienie kolekcji.

Kup sobie geniculatę - popularny, łatwo dostępny więc tani, na pewno szybciej rośnie, ma duży apetyt, ciekawie ubarwiony itp....

Jedyny warunek - zawsze kupuj małego (L1-3). Przyzwyczaisz się do zachowań pająka no i satysfakcja z hodowli o niebo większa.

Nawet nie myśl o tym, że pająk może Cię ugryźć - masz tak robić, żeby Cię nie ugryzł.

PS: Smithi L9, wylinka była przedwczoraj:

Dołączona grafika

PS 2: Jeżeli ktoś (poważnie) ma ochotę na małe (L2) Poe rufilata to proszę o PW.

Edytowane przez Paszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi