Azael Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Moja przygoda właśnie się rozpoczyna i jestem bardzo zielony :oops: . Sporo czytałem na tym forum i innych o podkręcaniu Nowego Durona i zorientowałem się że jest to bardziej rozległy i zamotany dział niż może się to wydawać zwykłemu śmiertelnikowi. Dużo piszecie o podkręcaniu ale bez podstawowych szczegółów jakich może potrzebować ktoś taki jak ja :lol: . Sam posiadam Duron Applebreda 1400 MHz (ale po 39 tygodniu sprzedaży- zablokowany mnożnik :cry: ) na płycie Asus'a A7V8X-X, Radeon 9200se (AGPx8, 128Ram, 128 bit), DDR 256 400MHz, zasilacz Modecom ATX 350W. Chce wiedzieć jakie mostki zamalować bo zmiana mnożnika z biosu nic nie daje a po resie wraca do poprzedniego stanu, i co mogę z mojego proca wyciągnąć (więcej MHz, zwiększanie cache itp.). Na jaką częstotliwość ustawić taktowanie proca? Z proca spisałem takie info: DHD1400DLV1C T81... MIWGA 0346TPMW. Pewnie się przyda :lol: Procesor ma zielony lanuminat. Z góry dziękuje za posty i proszę o wyrozumiałość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Obecna temperatura mojego procka to 31 stopni C. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichon Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Jeśli się nie myle to po 39tygodniu 2003 roku modele miały mnożnik zablokowany, odblokowywnie cache L2 też raczej odpada. BTW. To jest laminat, a nie lanuminat :-) P.S. Wypróbuj opcje szukaj. http://forum.purepc.pl/search.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Hmm jezeli chodzi o Twoja karte grafiki to skoro masz Radeona 9200 SE to jakim cudem on jest 128 bitowy??. Ale to inna bajka. Jezeli chodz o odblokowanie mnoznika to trzeba tylko zamalowac ostatni mostek L5 i wtedy uzyskujesz wersje Mobile.. A co do tego ile mozesz wycisnac ze swojego proca to juz wiele osob o to pytalo i za kazdym razem byla taka sama odpowiedz, to jest nie do przewidzenia i poki sam nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Najlepiej podnos w gore magistrale przy jakims normalnym mnozniku najlepiej FSB ponad 200. I sprawdzaj wtedy jego stalilnosc np programem Prime 95. Jakby cos sie dzialo zlego to podnos napiecie uwazajac jednoczesnie na temperaturke i to wszystko. Powodzenia :D A na drugi raz edutuj posty a nie pisz nowych :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Sama seria proca jest podejrzana (wlasciwie jesli sie nie pomyliles to pierwszy raz w zyciu cos takiego widze :lol:) Musisz jechać magistralą ale stepping A0 twojego proca nie wrozy zbyt dobrze. Jestes pewien że to jest MIWGA 0346TPMW?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Tak sorx karta jest 64 bit :lol: A co daje zamalowanie przedostatniego mostka L5 bo przeczytałem gdzieś że to powinienem uczynić w celu odblokowania mnożnika ale nic to nie dało i też nie popsuło :wink: a co do tej serji to spisałem ją z czarnej naklejki na procu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Przerabiasz proca na wersje mobile i zmieniasz mnożnik spod windowsa. Oto tajemnica moda L5 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zamalowałem ostatni L5 ale z biosa nie mogę zmieniać mnożnika, a z windy jak? :roll: Prime 95 pokazuje mi że mam cache L1 64 kb i L2 też 64 kb. Czy to normalne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 U mnie tez Prime pokazuje pamiec L1 64 kb, ale nie wierz mu, lepiej to sprawdzic np AIDA albo podobnym programem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 A więc jakiego programu użyć do zmiany mnożmika z windy? Skoro mam już zamalowany ostatni L5 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 sorry, że sie wtrące :oops: mam Durona 1800 tez zblokowanego :cry: , czy u mnie to z L5 też podziała? jak kolega zapytam jakim programem zmienic mnożnik, jak sprawdzić, że zamalowanie L5 podziałało? przepraszam że sie wtrąciłem Azael w twój temat ale tez mnie to zainteresowało :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 spoko :D ale ja pcham już ten temat od dobrych dwóch tygodni i jesszcze nic sęsownego się nie dowiedziałem :cry: mam nadzieję że ktoś się tym zainteresuje i nam pomoże :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 sorry, że sie wtrące :oops: mam Durona 1800 tez zblokowanego :cry: , czy u mnie to z L5 też podziała? jak kolega zapytam jakim programem zmienic mnożnik, jak sprawdzić, że zamalowanie L5 podziałało? przepraszam że sie wtrąciłem Azael w twój temat ale tez mnie to zainteresowało :) Tak jak mowielem trzeba zamalowac ostatnio mostek L5 i wtedy uzyska sie Mobilnego Durona/Athlona a co za tym idzie zmiana mnoznika bedzie odblokowana. A po czym to poznac czy operacja zostala poprawanie przeprowadzona??. A nio np z biosu lub programem AIDA. Nazwa procesora sie zmieni na AMD K7 Proccesor, a w Aidzie bedzie pisalo ze jest wersja Mobile. Czy to takie trudne?? Bo to chyba dzieci by sie domyslily. Czytajcie uwaznie posty!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudumaster Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 nom a ja ci powiem tak bagno jakich mało tego mnożnika nie ruszysz choćbyś próbował wszystkiego co mozliwe po 1 mobile daje ową możliwość zmiany w windzie :lol: ale nie na NFORCACH 2 którego posiadasz :] :twisted: więc pozostaje ci frasowanie 8) szyną i kupić mocniejsze pamięci i oczywiście dobrze zadbać o grzejące sie elementy mobo i proc i inne ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Co jaki? Nforce :?: Ta płya jest oparta na chipsecie VIA KT400 :wink: Więc chyba się da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zamalowalem ostatni L5 i nic mi aida nie pokazała że by był mobile :cry: może powinienem zdrapać laminat bo jest zielony :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Tak dokladnie. Najpierw musisz zdrapac laminat i wtedy zamalowac mostek bo na zielonym niestety mostek jest ukryty i ciezko go polaczyc. Na brazawym to wystraczy jedno mazniecie i jest good tak jak u mnie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Jesli juz ktos pisze o mostkach , to niech podaje ludziom konkretne linki, bo zaczna mazac po procesorach i zbaranieja jak im nie zadziala. A do pytajacych - po wpisaniu L5 w szukajce z pewnoscia znajdziecie od razu ten topic http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=576...18&highlight=l5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 HeH zaczyna się robić ciekawie :!: Bo już wcześniej widiałem ten topic 8O ale tutaj powiedziano mi że musze ostatni a nie przed ostatni zamalować :roll: Może się zakręcić w głowie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Chce zamalować sobie drógi od prawej mostek L5 ale proc ma zielon laminat (ZONK) Czy moge go zdrapać skalpelem :wink: Może ktoś zna jakiś link z którego dowiedział bym się jak to zrobić :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Mozesz to zrobic skalpelem lub igla byle dokladnie i powoli, az zobaczysz zlote sciezki. A link chcesz do czego? Bez urazy, ale skalpel chyba umiesz trzymac w rece. To tak jak z krojeniem chleba - pierwsza kromka nie zawsze wyjdzie prosta. Jak masz jakies obawy, to pocwicz wczesniej na czyms. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Niom zdrapałem zwykłą żyleką! Pociągnołem ołówkiem 8B i udało się aida pokazuje mi: Mobile AMD Duron XP :twisted: Ale zmiana mnożnika z poziomu BIOS'u nic nie daje o co może chodzić :?: Czy może to mieć związek z uaktualnieniem BIOS'u które przeprowadziałem jakiś czas temu :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Bo to Ci nie odblokuje mnożnika spod Biosu!!! Masz taki programik jak CPU MSR i zmieniasz mnożnik spod Windows. Ale Ty masz mobo na nForce2 więc i tak Ci to nic nie da :( PS: Wszystko jest w tym przyklejonym, poczytajcie proszę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Q... :D Już pisałem że nie na nForce tylko KT400 Wiem bo posze na kartonie, w Aida, i w opisie płyty :D Ale dzieki za nazwe programu bo nie mogłem znależć w innych postach :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Moge sie mylić ale czy po zamalowaniu wszyskich poprzecinanych mostków L1 nie odblokujemy mnożnika :?: I o ile wiem to da sie wtedy zmienić spod BIOSu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Jaro-1 <--- Tak było w Duronach opatych na jądrze Morgan i Spitfire. A te skończyły się już dawno temu :) Azael <--- sorki, sorki. więc w takim razie masz 99% szans że ten mod przyniesie spodziewne efekty. Pozostaje jeszcze problem odpalenia mobo na wysokim FSB i niskim mnożniku bez zmiany napięcia. Choć w tym progsie też możesz to zmienić (tzn. voltage spod windy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Kazik chyba masz racje :cry: Z ciekawości postanowiłem wejść do BIOSu i zmienić mnoznik na 14 i nic z tego. A o ile dobrze pamiętam to L1 miałem wszystkie połączone. Nie da sie tak tego zamotać aby poszło z BIOSu :?: No bo jak wyczytałem to nici z NForce2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Niestety z Biosu nici. A i z windy nForce odpada (jak widać w podpisie). Dlatego przymierzam się do Bartka 2500+ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azael Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Odpaliłem CPUMSR i program pokazuje że mnożnik da się tylko podnieść do 11 :cry: Czy to normalne :?: I jeszcze jedno pytanie czy będe musiał zmieniać mnożnik programem po każdym odpaleniu :?: Czy można jakoś zapisać te zmiany :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Azael przecież za to odpowiadają mostki L6. Wszystko jest w tym topicu, do którego bezskutecznie Cię odsyłam. Musisz ciąć mostki by uzyskać max. mnożnik (24x) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...