burdzyk Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 hmm. no wiec tak w codegenach wentyl standardowo chodzi na 5V ale jak dla mnie i tak jest glosny ale jak wsadzilem sunons na 12V to wypialem go po 3sek tak skubaniec wyl przez grilla, a pomysleliscie ze wentyl jak pracuje o sie kurzy i przydaloby sie go przeczyscic i nasmarowac np WD40 to naprawde pomaga To gowno na 5V tak halasuje??? o boze.. kto te zasilacze robi... ale przynajmniej teraz wiem dlaczego w ogole nie dmucha :) ja to mam jusz male zboczenie na tym punkcie bo sie do zalmanow i sunonow na 7V przyzwyczailem a tamten jest z nich wszystkich najglosniejszy ale jusz niedlugo tesz go zmienie na cos innego heheh nie slyszales jeszcze mojej crdw yamaha sprzed 4 lat ta to dopiero ma 4cm wicher :) jak ja wyjme to komp jest prawie nieslyszalny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 No u mnie pracuja 3 wiatraczki inne na 7V (zalman na tym ograniczniku - podobno daje cos kolo 8V)... i tamto jest najglosniejsze i to zdecydowanie... zastanawiam sie kto projektowal ten wiatrak.. jakis sadysta chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 mata korkowa przyklej na tasme dwu stronna w zasilaczu proponuje tego nie robic bo zrobi sie maly piekarnik (blacha tez oddaje cieplo), lepiej puscic wentyl na 7 lub 5 v, i wyciac kratke wentyla z tylu psu :!: ODRADZAM :!: Ja tak zrobiłem (wyciołem kratkę wlotową i wylotową i dałem 7V na went) i po okolo 2 dniach jak włączyłem grę to naglę: monitor zgasł, CD wysuną tackę, a went w zasilaczu zaczą wyć(dostał 24V). W efekcie przegdzania w zasilaczu poszła jedna z podwójnych diód i zamiast +12V i -12V poszło na kompa 24V. Wtedy straciłem MOBBO, HDD, CD-ROM, FDD no i zasilacz300W. Więc ja bym odradzał zmniejszanie intensywności chłodzenia. A tak pozatym to sam by wyciszył zasilacz tylko niewiem jak można inaczej niż przez obniżenie mapięcia na went ja wycialem otwory, wentyl 5V, radiator dodatkowo jak choinke powyginalem i teraz radiator jest chlodniejszy niz przedtem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 tomek b: jeśli masz wc to sugeruje najprostsze rozwiązanie (może ktoś już wcześniej zasugerował, sorki :mrgreen: ) - odwiedź stronę http://www.zerofanzone.co.uk/default.asp i przejrzyj sobie PSU watercooled. Pozdrawiam M. Jeszcze nie byłem na tej stronie ale gość robi wszystko elegancko. Nieźle to wygląda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 hehe poszło zamówienie do 4maxa :) a do rzeczy ja swoje podstażałe wentylatorki smaruje właśnie wd40 :), od razu cziszej polecam. Kiedyś jak sie wnerwiłem bo wd40 nie pomógł do posmarowałem wentyla shell helixem i o dziwo zaczął działać :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek b Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 widzę że poruszyłem ciekawy problem i rozwiązań też sporo. ale chba najciekawsze to wycięcie dziury z tyłu i puszczenie wentyla na 7 lub 5 v. wszystkim dziękuje za propozycje pdr tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 heheh nie slyszales jeszcze mojej crdw yamaha sprzed 4 lat ta to dopiero ma 4cm wicher :) jak ja wyjme to komp jest prawie nieslyszalny hehe burdzyk jak u Ciebie bylem to ten Twoj komp chyba nie byl na 7V puszczony bo nie byl nieslyszalny :D Chyba ze cos od tamtego czasu zrobiles :) Musialbys uslyszec moj w silent mode, zreszta uslyszec to zle slowo -jego nie slychac :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 problemem pozostaje jeszcze wentyl na grafie (najglosniejszy element w budzie) gf3ti200 - ma ktos pomysl co z tym mozna zrobic??? (mysle o takim samym wentylu jak w psu ale puszczonym na 7V)To oblukaj to (wnętrze komputera). CoolerMaster DP5-6H11 jako chłodzenie spisuje się idealnie. Karta to też GF3ti200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Ja skorzystalem z propozycji opisanej juz gdzies na forum (nie jestem pewien gdzie).Wycialem grila i kratke wlotowa,zdjalem obudowe zasilacza(niestety ciut niebezpieczne dla osob grzebiacych po omacku w kompie :lol: ).Nad radiatorami zasilacza zainstalowalem wentyl na 5v.Moge powiedziec jedno:rewelacja.Z moich eksperymentow moge powiedziec ,ze najwiecej halasu w zamknietym zasilaczu powoduje powietrze przeplywajace turbulentnie miedzy elementami elektronicznymi i radiatorami.Rozwiazanie problemu:jak wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 heheh nie slyszales jeszcze mojej crdw yamaha sprzed 4 lat ta to dopiero ma 4cm wicher :) jak ja wyjme to komp jest prawie nieslyszalny hehe burdzyk jak u Ciebie bylem to ten Twoj komp chyba nie byl na 7V puszczony bo nie byl nieslyszalny :D Chyba ze cos od tamtego czasu zrobiles :) Musialbys uslyszec moj w silent mode, zreszta uslyszec to zle slowo -jego nie slychac :wink: jacha jak uslyszales 2x 120 sunona kazdy 103 CFM i ponad 45dB to napewno hehehehehehe on wtedy unosil sie w powietrze i malo nie wyfrunal przez okno :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...