Skocz do zawartości
Gandi

Głośny PAPST 8412 NGLE

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiem ww. wentylator i... wcale taki cichutki nie jest, na 12V wyraznie szumi i czasem cos w nim terkocze, w sumie to nie ma zadnej roznicy w porownaniu do standardowego wentylka z zasilacza codegena :(

Slyszalem ze byla lipna seria tych wentylatorow, a moze jest jakis sposob zeby go rozebrac i przesmarowac(jak tak to czym) :?: na wirniku jest taka blaszka z dziurka, wyciagnalem ja ale lopatki nie wyszly, nie chcialem uzyc zbyt duzej sily zeby go juz calkiem nie spieprzyc, poradzcie cos bo szkoda mi pieniedzy na nowego papsta (skad bede wiedzial ze nie trafie na takiego samego) :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja uzbroiłem się w papst'y 8412 i inniejsze, węgierskie, produkowane już w tym roku i generalnie chyba poprawili węgrzy się bo są już OK, nic nie terkocze, cichutko.

gandi - przyłóż wentylator do ucha stroną z naklejką, zakręć paluszkiem śmigiełko - jak usłyszysz trrrrrrrrrrrrrrrrr to źle :]

jak tylko szum powietrza to OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokladnie, ktory z licznych i tajemniczo oznakowanych wentylatorow Papst mialem watpliwa przyjemnosc badac, ale w sklepie cooling.pl w Wa-wie gosc podlaczal mi na probe do zasilacza pare wentylatorow, w tym Papsta wlasnie, i bylem rozczarowany. Wentyl wpadal w straszne wibracje, wlozenie go do chieftecowskiego koszyczka na pewno skutkowaloby duzym halasem. Trzeba teraz bedzie zainteresowac sie wentylami be quiet, bo ostatnio sie pojawily, a jesli to to samo, co w ich zasilaczach, to cisza gwarantowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się wydaje, że to reklama 4maxa mój był zrobiony w hungary więc niby oryginał

ALE Znalazłem na http://www.sirius.pl/art.php?id=127&typ=te...t&aid=95&pid=10

info że NIEKTÓRE PAPSTY TRZEBA DOTRZEĆ i właśnie testuję czy to prawda. Jak na razie siedzi sobie on na supermiękkich gumkach wyciągniętych z zepsutego CD i od razu duużo ciszej.

Niestety nie jest tak wydajny jak np. Spire Clear Blue więc na cooler whisperrock 4 się nie za bardzo nadaje ale do zasilacza jak znalazł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi