Skocz do zawartości
marcellus

Caviar SE 120GB, 7200RPM za 600zl - warto? (8MB cashe)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam dylemat... a raczej zastanawiam sie czy warto skorzystac z tej promocji?

Tak duzego dysku w sumie to nie potrzebuje (rozgladalem sie za jakas 60.) no ale trafilem na COS takiego :)

Do tej pory nie mialem kontaktu z Caviar'ami :(

Jak glosno one pracuja?

Czy cash 8 MB rzeczywiscie daje o wiele wiecej niz 2 MB ?...

No i na koniec ;) Moja plyta obsluguje ATA133 a ten dysk to ATA100. Czy duzo strace jak nie kupie dysku Maxtora?...

Uogolniajac ;)

Pomozcie! :)

Z gory dziekuje za pomoc w decyzji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to super dyzio

miałem wczesniej barracude i nie ma porównania

te 8mb cache naprawdę dużo daje

dysk jest zajebiocha wydajny,szybki i prawie niesłyszalny

ata 133 w maxtorze i tak nie wykorzystasz a gwarantuje Ci ze caviar na ata100 bedzie i tak szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie są takie promocje? Za 600 zł to jak za darmo - ok. 500 zł kosztują 80 GB, czyli za setacza masz dodatkowe 40 GB. Swoją drogą w różnych testach ten Caviar wyszedł bardzo dobrze, nie wiem tylko jak z awaryjnością (to mnie najbardziej interesuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"miałem wczesniej barracude i nie ma porównania"

Powiedz mi a w ktorej aplikacjii zauwazyles az tak wielka roznice miedzy BIV a Caviarem , nie chce znowu wywolac jakiejs wojny ale czasem przesadzacie mowiac ze np Maxtor ata 133( bo ma ata 133) jest duzo szybszy od BIV w czym ??, tak samo z tym 8Mb cachu w testach nawet 2 % roznicy nie ma miedzy Caviarem z wiekszym cachem a tym zwyklym . Z zegarkiem przy kompie siedzisz i roznice mierzysz w rozpakowaniu rara ? 5 sejund i cieszysz sie jak dziecko ? (tego sie nie odczuje przy zwyklym uzytkowaniu kompa ) .

Ten Caviar to naprawde super dysk , ale jednak go slychac a ja mam kompa na biurku i spowolnione wiatraki i mi przeszkadza najmniejsze brzekanie .

Wracajac do pytania napewno takim dyskiem za 600 zl bym nie pogardzil , wiec smigaj po niego i to juz ;) bo wykupia .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"miałem wczesniej barracude i nie ma porównania"

Powiedz mi a w ktorej aplikacjii zauwazyles az tak wielka roznice miedzy BIV  a Caviarem , nie chce znowu wywolac jakiejs wojny ale czasem przesadzacie mowiac ze np Maxtor ata 133 jest duzo szybszy od BIV w czym ??, tak samo z tym 8Mb cachu w testach nawet 2 % roznicy nie ma miedzy Caviarem z wiekszym cachem a tym zwyklym . Z zegarkiem przy kompie siedzisz i roznice mierzysz w rozpakowaniu rara ? 5 sejund i cieszysz sie jak dziecko ? (tego sie nie odczuje przy zwyklym uzytkowaniu kompa )  . 

Ten Caviar to naprawde super dysk , ale jednak go slychac a ja mam kompa na biurku i spowolnione wiatraki i mi przeszkadza najmniejsze brzekanie . 

Wracajac do pytania napewno takim dyskiem za 600 zl bym nie pogardzil , wiec smigaj po niego i to juz ;) bo wykupia . 

Pozdrawiam

czy ja gdzieś pisałem o wydajności???o tym że ten caviar jest dużo szybszy od baraka????????????

więc

po prostu używałem baraka blisko rok-i im dłużej go miałem tym bardziej pracował niestabilnie mimo tego iż brak było badsectorów!

a poza tym temp!!! po godzinie pracy nie dało się go wziośc do ręki-więc bez dodatkowego chłodzenia ani rusz

gdybym dzisiaj kupował hdd wybrałbym tylko caviara albo maxtora-że nie wspomnę już o tej okazji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"więc

po prostu używałem baraka blisko rok-i im dłużej go miałem tym bardziej pracował niestabilnie mimo tego iż brak było badsectorów!

To znaczy jak sie objawiala niestabilnosc dysku ?( a miales BIV czy starsze modele ? )

Oczywiscie masz racje ten Caviar jest super :) ale ja wole cisze , nawet w testach na jakiejs polskiej witrynie ostatnio porownywali pare firmy oprocz Maxtora , i prawe wszedzie wygrywal Caviar i IBM ,ale koles podsumowujac i tak podal ze do domu najlepasza jest BIV :) . To samo jest z czasami dostepu powiedz mi jak zauwazasz ronice miedzy 8 a 12 ms ? W ktorym momencie jezeli chodzi o Ata 133 masz transfer powyzej 100 MB/s . Te 8MB cachu to troche chwyt marketingowy ze strony Caviara . Jak chcesz to poczytaj sobie na Tomshardware juz stary troche test ale na temat

http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/02...0305/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"więc

To znaczy jak sie objawiala niestabilnosc dysku ?( a miales BIV czy nowsze modele ? ) 

Oczywiscie masz racje ten Caviar  jest super :) ale ja wole cisze , nawet w testach na jakiejs polskiej witrynie ostatnio porownywali pare firmy oprocz Maxtora , i prawe wszedzie wygrywal Caviar i IBM ,ale  koles podsumowujac i tak podal ze do domu najlepasza jest BIV :) . To samo jest z czasami dostepu powiedz mi jak zauwazasz ronice miedzy 8 a 12 ms ? W ktorym momencie jezeli chodzi o Ata 133 masz transfer powyzej 100 MB/s . Te 8MB cachu to troche chwyt marketingowy ze strony Caviara . Jak chcesz to poczytaj sobie na Tomshardware juz stary troche test ale na temat 

http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/020305/index.html

ale o czym Ty piszesz

czytasz posty wogóle??????

czy ja napisałem coś o czasach dostępu??

o jakiś różnicach w wydajności??

czytaj,czytaj to co piszą inni

miałem b4

i wcale ona taka cicha to nie jest po wielomiesięcznym użytkoaniu-ale wiem że jak się trafi na dobry egzemplarz to sprawuje się nieżle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o czym Ty piszesz

Ale jestes nerwowy , pisze dla tych nowych co sie pytaja o Ata 133 ja sobie przeczytasz co koles napisal w pytaniu to zobaczysz czemu pisze o ata 133 , a czasu dostepu dodalem od siebie . I nie denerwuj sie takm bo sie w gacie skitrasz z rana .

Aha bardzo mi sie podoba termin niestabilnosc dysku hmmmm , wieszal kompa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak piszesz"koleś który testował posumowując stwierdził iż b4 jest najlepsze do domu"

to wierz kolesiowi od testu-i koniec tematu-jak to dla Ciebie jest wyznacznikiem jakości,trwałości,wydajnosci sprzętu-no comments

Zauwaz ze nie mam dysku Samsunga , tylko Seagata wiec chyba kupuilem dysk jedenj z lepszych firm na rynku 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o czym Ty piszesz

Ale jestes nerwowy , pisze dla tych nowych co sie pytaja o Ata 133 ja sobie przeczytasz  co koles napisal w pytaniu to zobaczysz czemu pisze o ata 133 , a czasu dostepu dodalem od siebie . I nie denerwuj sie takm bo sie w gacie skitrasz z rana . 

nie jestem nerwowy ale pisanie smutnych kawałków jest żałosne i przytaczanie z nich jakiś opini(patrz wyżej)

dalszą cześc twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza-wyglądasz mi na sflustrowanego małolata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak piszesz"koleś który testował posumowując stwierdził iż b4 jest najlepsze do domu"

to wierz kolesiowi od testu-i koniec tematu-jak to dla Ciebie jest wyznacznikiem jakości,trwałości,wydajnosci sprzętu-no comments

Zauwaz ze nie mam dysku Samsunga , tylko Seagata wiec chyba kupuilem dysk jedenj z lepszych firm na rynku 8O

czyli co??

to co ty masz to jest najlepsze????

a propos-co masz do hdd samsunga???

najlepiej nie mieć,nie używać a mieszać z błotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o czym Ty piszesz

Ale jestes nerwowy , pisze dla tych nowych co sie pytaja o Ata 133 ja sobie przeczytasz  co koles napisal w pytaniu to zobaczysz czemu pisze o ata 133 , a czasu dostepu dodalem od siebie . I nie denerwuj sie takm bo sie w gacie skitrasz z rana . 

nie jestem nerwowy ale pisanie smutnych kawałków jest żałosne i przytaczanie z nich jakiś opini(patrz wyżej)

dalszą cześc twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza-wyglądasz mi na sflustrowanego małolata

He a ty na zamotanego pierdziela :) chcialem powiedziec pare madrych rzeczy odnoscie Ata 133 , i innych smiesznych parametrow ktore sa nie wazne, a sluza tylko do pozyskania nowych guuupiutkich klientow .

Jestes nowy na forum wiec nie wiesz ile tu bylo klotni na te tematy .

Sumujac chodzilo mi o to ze nie wazne czy kupisz Maxtora , Caviara czy BIV to kwestia nazwy bo roznicy nie odczujesz no chyba tylko w halasie, to samo tyczy sie awaryjnosci to kwestia szczescia .

Pozdrawiam Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co??

to co ty masz to jest najlepsze????

a propos-co masz do hdd samsunga???

najlepiej nie mieć,nie używać a mieszać z błotem

Mam jednego na stanie i troche dziwnie chodzi , tzn duzo stuka glowica a mala czyta 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QQQ....A

RĘCE OPADAJĄ!!!

PARĘ MĄDRYCH RZECZY!!!

HEHE DOBRE SOBIE!!!- Z TAKIM GADANYM IDZ NA RZECZNIKA SAMOOBRONY

PIE...... TRZY PO TRZY UWAŻASZ ŻE ZJADŁEŚ WSZYSTKIE ROZUMY?

TO ŻE JESTEM NA FORUM NOWY -TO NIE ZNACZY ZE NIE WIEM OCZYM PISZE I NIE PRZEGLĄDAŁEM STARYCH POSTÓW

ZGADZAM SIĘ Z TWOIM OSTATNIM ZDANIEM-KONIEC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QQQ....A

RĘCE OPADAJĄ!!!

PARĘ MĄDRYCH RZECZY!!!

PIE...... TRZY PO TRZY  UWAŻASZ ŻE ZJADŁEŚ WSZYSTKIE ROZUMY?

TO ŻE JESTEM NA FORUM NOWY -TO NIE ZNACZY ZE NIE WIEM OCZYM PISZE I NIE PRZEGLĄDAŁEM STARYCH POSTÓW

Hehehe fajnie tak z rana sie troche poklucic ,w jednym masz racje koniec :)

Tak sie sklada ze mialem juz tego Caviara u siebie na Asusie i powiem szczerze ze za duzej roznicy to ja nie odczulem .

A swoja strona to ciekaw jestem ile ty masz lat skoro na mnie mowisz gowniarz ?

Jak mozesz to podaj mi jeszcze jakie masz u sibie temp na tym caviarze .

I powiedz jak ta niestabilnosc Barracudy sie objawiala bo mnie to strasznie irytuje :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QQQ....A

RĘCE OPADAJĄ!!!

PARĘ MĄDRYCH RZECZY!!!

PIE...... TRZY PO TRZY  UWAŻASZ ŻE ZJADŁEŚ WSZYSTKIE ROZUMY?

Hehehe fajnie tak z rana sie troche poklucic ,w jednym masz racje koniec :)

Tak sie sklada ze mialem juz tego Caviara u siebie na Asusie i powiem szczerze ze za duzej roznicy to ja nie odczulem .

A swoja strona to ciekaw jestem ile ty masz lat skoro na mnie mowisz gowniarz ?

Jak mozesz to podaj mi jeszcze jakie masz u sibie temp na tym caviarze .

no to koniec już tych "smutnych postów" bo w końcu doszliśy do porozumienia-co najwazniejsze

temp na caviarze-ok 28-30 stopni - od spodu mam cooler 90x90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem troche wiecej na tym Caviarze u siebie po przerzuceniu paru divx'ow mial 35 stopni . A na BIV mam maly wiatraczek zamontowany i nie przekraczam 36 stopni po defragmentacji .

A czy temat byl smutny to ja nie wiem, bo sie bawilem dobrze .

No i Trzymaj sie ramy to sie nie posramy .

Papatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak duzego dysku w sumie to nie potrzebuje (rozgladalem sie za jakas 60.) no ale trafilem na COS takiego :)

Do tej pory nie mialem kontaktu z Caviar'ami :(

Jak glosno one pracuja?

Czy cash 8 MB rzeczywiscie daje o wiele wiecej niz 2 MB ?...

No i na koniec ;) Moja plyta obsluguje ATA133 a ten dysk to ATA100. Czy duzo strace jak nie kupie dysku Maxtora?...

Uogolniajac ;)

Pomozcie! :)

Z gory dziekuje za pomoc w decyzji :)

cena bardzo atrakcyjna wiec sie nie zastanawiaj tylko bierz ten dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prze jaja !!!!!!!!!!!!!!! ROTFL !!!!

Kolesie jak wyceniaja dysk twardy warty 900 zeta:

jeden dal 2 zeta drugi go przebil i rzucil 2.25 (kotlet6 :lol: )... No k u r w a niemoge po prostu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na polskim necie były ostatnio dwa duże przekrojowe testy dysków twardych z których wynika ża 8MB Caviary są najlepsze. Nie są tak ciche jak barracudy ale skoro kolega wyżej stwierdził że nie są też głośne to według mnie idealna okazja. Do tego 120 GB za 600 zeta huhuh :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...