Skocz do zawartości
marcellus

Caviar SE 120GB, 7200RPM za 600zl - warto? (8MB cashe)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja od paru tygodni mam Caviara 80GB z 8MB cache i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Chodzi bardzo szybko i jest cichutki. Mialem wczesniej IBM'a i starszego Seagate'a i komfort pracy jest o wiele wiekszy na Caviarze...

___

My opinion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Mam dylemat... a raczej zastanawiam sie czy warto skorzystac z tej promocji?

Tak duzego dysku w sumie to nie potrzebuje (rozgladalem sie za jakas 60.) no ale trafilem na COS takiego :)

Do tej pory nie mialem kontaktu z Caviar'ami :(

Jak glosno one pracuja?

Czy cash 8 MB rzeczywiscie daje o wiele wiecej niz 2 MB ?...

No i na koniec ;) Moja plyta obsluguje ATA133 a ten dysk to ATA100. Czy duzo strace jak nie kupie dysku Maxtora?...

Uogolniajac ;)

Pomozcie! :)

Z gory dziekuje za pomoc w decyzji :)

cena bardzo atrakcyjna wiec sie nie zastanawiaj tylko bierz ten dysk

pewnie ,!!!!!bedziesz jakies 2 stówki do przodu,gdybym byl bogaty???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od paru tygodni mam Caviara 80GB z 8MB cache i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Chodzi bardzo szybko i jest cichutki. Mialem wczesniej IBM'a i starszego Seagate'a i komfort pracy jest o wiele wiekszy na Caviarze...

Powiedz mi czy ten dysk jet wogule nieslyszalny i czy jak kopiujesz z partycji na partycje to cos slychac ( chodzi o glowice jak sie pozycjonuja ) ??? I czy jak bede mial spowolnione wiatraki bede slyszal jak wiruja talerze w tym Caviarze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kopiowaniu z partycji na partycje, czy tez odczycie wiekszych plikow, odpalaniu gier itd. slychac niewielki "szmer". Slysze go tylko dlatego, ze jednostka stoi obok monitora (z 30cm od moich uszu). Zdecydowanie jest cichy.

-_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chcialem kupic dzisiaj ten dysk pod gusem kumplowi tylko ze 80 GB , przy mnie koles oddawal padnieta sztuke , czlowiek w sklepie powiedzial ze duzo z tych dyskow z seri z 8 MB cachem im wraca :( jakas polowe z seri jaka oni zakupili , wiec wybralem kumplowi poczciwego BIV , dodam ze Maxtorow nie mieli .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeli idzie o mnie to jade na caviarach od czasu gdy 850 Mb bylo szczytem marzen i zawiodlem sie raz ale to z mojej winy - krecilem procka taulain 1,2 na 1,5 - pci 42MHz (asus tusl2-c)i hdd wymiekl po 3 miechach pracy. teraz ma 80 GB z MB cahce i nie krece proca i jest miodzio - pracuje on od 2 miecha. jest glosny w porownaniu z seria eb i ab(padl mi ab i mialem na czas reklamacji eb). dosc szybki - imo bardziej mi sie jego praca podoba niz np baski 60 GB (ale to tylko moja opinia).

to czy padnie cala seria zalezy od trancportu - zartem smiechem powiedzmy ze np. plyna na statku i jest burza jak mawia moj kumpel z serwisu

pzdrwm Nikita_Bennet

nikita_bennet@z.pl

GG#: 1277053

--

Odzucamy krolow, prezydentow oraz glosowanie.

Wierzymy w zgode powszechna oraz kod wykonywalny

D. Clark - Internet Wizard

--

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozne cuda sie zdarzaja ale za 600zl? Spytaj przez kogo i skad dysk jest sprowadzany, ile ma gwarancji?

Odnosnie motywu przewodniego tego postu:

Uwazam ze Barracuda IV pomimo swoich zalet jest dyskiem, ktory parametry ma mocno wyzylowane co odbija sie kosztem jakosci. Slaba przy wysokim FSB, z czasem coraz glosniejsza, czeste bady, stawianie ATA RAID-u bez sensu itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chcialem kupic dzisiaj ten dysk pod gusem kumplowi tylko ze  80 GB , przy mnie koles oddawal padnieta sztuke , czlowiek  w sklepie powiedzial ze duzo z tych dyskow z seri z 8 MB cachem im wraca :( jakas polowe z seri jaka oni zakupili  , wiec wybralem kumplowi poczciwego BIV , dodam ze Maxtorow nie mieli .

Ja oczywiscie Ci wierze 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chcialem kupic dzisiaj ten dysk pod gusem kumplowi tylko ze  80 GB , przy mnie koles oddawal padnieta sztuke , czlowiek  w sklepie powiedzial ze duzo z tych dyskow z seri z 8 MB cachem im wraca :( jakas polowe z seri jaka oni zakupili  , wiec wybralem kumplowi poczciwego BIV , dodam ze Maxtorow nie mieli .

Ja tobie tez jak mozesz to powiedz mi ktory to element u czwartej generacji Barracudy jest tak wyzylowany . Ja mysle ze BV nie bedzie sie wiele roznila od BIV . A jezeli chodzi o info o awaryjnosci to przejdz sie do firmy Dark Computers ,ktora jest znana na gieldzie bardzo dobrze i sie zapytaj. Ja osobiscie nie wiem czy koles mnie nie oklamal , ale wiem ze jedna sztuka byla trefna na 100 % .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tobie tez jak mozesz to powiedz mi ktory to element u czwartej generacji Barracudy jest tak wyzylowany . Ja mysle ze BV nie bedzie sie wiele roznila od BIV . A jezeli chodzi o info o awaryjnosci to przejdz sie do firmy Dark Computers ,ktora jest znana na gieldzie bardzo dobrze i sie zapytaj. Ja osobiscie nie wiem czy koles mnie nie oklamal , ale wiem ze jedna sztuka byla trefna na 100 % .

To tak jak bys kupil procesor 1600@2600 i 1600@1800. Oczywiscie oba przy 1600Mhz dzialaja identycznie ale ktorys z nich na pewnym etapie technologicznym zostal zrobiony lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak bys kupil procesor 1600@2600 i 1600@1800. Oczywiscie oba przy 1600Mhz dzialaja identycznie ale ktorys z nich na pewnym etapie technologicznym zostal zrobiony lepiej.

Czy ty sobie ze mnie zartujesz ?????? Ja sie pytam co jest takie starej generacji i czemu musi bys wyzylowane . Moze silniczki sa podkrecone ??? Nazwa Barracuda funkconuje od dawna tak jak GF niewidi ( a czy GF2 to to samo co GF 4 ) .

A z tych twoich nowych procesow technologicznych to jak narazie mamy tylko wieksza awaryjnosc .

Odrazu mowie ze nie namawiam nikogo do zakupy B4 , bo zaraz jakis mi tu wyleci , tylko juz nie moge czytac tych bzdet co piszecie (przyklad jakis walnal ostatnio ze B4 ma elektronike przestarzala , jak z tego co wiem to ten caviar z 8MB cachu wyszedl prawie rowno z BIV :). Ja bym wolal zeby firmy sie skupily na awaryjnosci teraz a nie na wydajnosci .

AAAAA i jeszcze bardzo wazna rzecz , zauwazylem ze bardzo duzy wplyw na dobra prace dysku ma dobry zasilacz ( chodzi mi o glosnosc , bady , wysokie PCI ) , polecam sprawdzic u kogos na dobrej zasilce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...