Skocz do zawartości
Wornek

Waszym zdaniem, jakie Króćce

Jakie Krocce  

1. 1. Jakie Krocce

• Szybkozlaczka wtykana
      19
    • Szybkozlaczka skrecana
      12

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz czytalem na tym forum ( a gdziezby indziej :) ) ze niektore osoby (ciezko mi podac kto dokladnie) zmieniaja z 12/16 na 9/12 poniewaz za duze sa rurki i nie bardzo mozna je ksztaltowac w budzie, a wydajnosc jest porownywalna z 9/12.

A czy jak bedzie mniejsza srednica to nie zwiekszy sie predkosc przeplywu ?? Zakladajac ze pompka ma 1200 lub 2000L.

To chyba lepsze niz wieksza srednica z wolniejszym przeplywem.  

Co wy na to

:arrow: Tak naprawde to predkosc (patrzac ogolnie na caly system) nie ma znaczenia. Liczy sie ilosc przepompowanej wody.

:arrow: Jak Ci sie latwiej oddycha: przez slomke czy normalnie? Teraz tak samo masz w WC - im wieksze ID tym mniejsze opory i wiekszy waterflow.

:arrow: policz sobie pola przekroju dla weza 12 i 9 ID.

:arrow: im mniejszy waz tym latwiej go ulozyc, ale sa jakies granice. Nikt nie wsadzi do WC 6 ID!

Na przyszlosc polecam lekture forum przed gloszeniem takich rewolucyjnych hasel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zamówiłem Nuka z Wtykowymi 14/14/14... może jest troszke problemu z ułożeniem tego w kompie ale za to bardzo dobry przepływ...

skręcane są pewniejsze ale za to mają mniejszy przekrój i powodują większe opory

choć z drugiej strony za granicą używają skręcanych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi