Skocz do zawartości
trixi

i386 a i 586 ??

Rekomendowane odpowiedzi

strzelam, serio :)

i386 - wersja kompatybilna wstecz z maszynami 386 i wyzej :)

i586 - wersja kompatybilna wstecz tylko do architektury pentium1 i ani kroku wyzej :)

zle strzelasz

i386 czyli mozna zainstalowas na 386 , 486 , 586 , 686 itd

i586 mozna zainstalowac na maszynach od 586 wzwyz ( miedzyinnymi obsuga koprocesora , mmx i jeszcze paru bzdur przyspieszajacych np kompilacje ( gentoo ) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica pomiedzy i386 a i586 jest nieznaczna, kilka optymalizacji, oczywiscie jak dasz "-march=i586" tak przygotowanego progsa nie odpalisz na i386 (moga byc wyjatki, ale nie musza ;) ), zysk z zoptymalizowania dopiero jest znaczny przy przesiadce na i686 [ czyli pentium z mmx`ami, poprawcie mnie bo niezaabardzo pamietam ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica pomiedzy i386 a i586 jest nieznaczna, kilka optymalizacji, oczywiscie jak dasz "-march=i586" tak przygotowanego progsa nie odpalisz na i386 (moga byc wyjatki, ale nie musza ;) ),  zysk z zoptymalizowania dopiero jest znaczny przy przesiadce na i686 [ czyli pentium z mmx`ami, poprawcie mnie bo niezaabardzo pamietam ]

chyba mi nie powiesz ze uzycie koprocesora to malo :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedziec, ze kod skompilowany dla i386 nie zawiera obslugi kooprocesora? ;-)

ty mi chyba nie powiesz ze 386 sx miala koprocesor :?:

Ano miały Szanowny panie

poczytaj nizej

http://www.komputery-internet.net/asembler.../koprocesor.php

pozdrówka

Szanowny panie to moze pan doczyta to co przedstawil --- 386 sx z zewnetrznym koprocesorem nazywane bylo 387

a tutaj troszke historii

http://edgar42.webpark.pl/procki.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrosl nowy watek. ;-) A mi chodzilo tylko o to, ze kod skompilowany dla i386 wykorzystuje koprocesor, jesli jest on obecny (jesli nie ma go fizycznie to jest taka sprytna opcja w konfiguracji jadra zwaca sie co-processor emulation lub jakos tak). To przeciez nie jest kod tylko dla i386. To tak gwoli wyjasnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrosl nowy watek. ;-) A mi chodzilo tylko o to, ze kod skompilowany dla i386 wykorzystuje koprocesor, jesli jest on obecny (jesli nie ma go fizycznie to jest taka sprytna opcja w konfiguracji jadra zwaca sie co-processor emulation lub jakos tak). To przeciez nie jest kod tylko dla i386. To tak gwoli wyjasnienia.

tylko zauwaz ze prawie zawsze na tym forum uzyskuje sie odpowiedzie , 99% postow to offtopic ( jak zreszta ten ) :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi