Skocz do zawartości
Luigi

Nosisz soczewki kontaktowe? zajzyj plz

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa sa glowne podzialy - wedlug mocy, tzn. ile dioptrii maja oraz wedlug srednicy, na mniejsze i wieksze zrenice. Do tego bezbarwne i kolorowe, z filtrem UV i bez (ale przyznam, ze nie widzialem jeszcze takich bez...). No i oczywiscie miekkie/twarde o roznym okresie noszenia.

Coz, ja sie przestawilem na soczewki jakies 2 miesiace temu.

Niestety u mnie nie jest tak slodko - ciagle czuje, ze mam cos w oczach - ale TYLKO I WYLACZNIE jak siedze w pracy przed komputerem.  

Wiec przy kompie siedze w okularach.

Natomiast w czasie chodzenia - no cos wpanialego !

A najlepsze jest uczucie 'wreszcie widze tak, jak bylem maly' :wink:

Dokladnie wszystko tak jak u mnie :). Oprocz tego, ze juz kilka lat temu sie przerzucilem. A co do siedzenia w pracy, jak ma sie monitor CRT (maja mi wymienic niedlugo...) to chyba nawet lepiej miec okulary z najlepszym antyrefleksem antykomputerowym (takie sobie zrobilem w Vision Express) niz soczewki. A moze po prostu dorobiam ideologie do tego, ze mnie oczy przy komputerowaniu swedza w soczewkach ;).

napiszcie tylko jeszcze jakich soczewek uzywacie[...]

Uzupelnie jeszcze tylko moja wypowiedz - gdy nosilem soczewki jednodniowe, 30 sztuk kosztowalo 69 zl, starczalo na dwa tygodnie. Na miesiac wiec efektywnie 140 zl prawie, ale raz jeszcze powiem - bez plynu/pudeleczka. Choc i tak duzo drozej... Niewiele wiecej kosztuje mnie teraz zestaw na dziewiec tygodni, bo z plynem cos ok. 160 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nosze soczewki focus-monthly lenses 110 zl kosztuja opakowanie 6 szt. sa miesieczne ja je nosze 2 miesiace wiec starszaja mi na pol roku ,wiec jad dlamnei to mi najbardziej odpowiada,no trzeba jeszzce plyn doliczyc,a jak ostatnio kupowalem to byla promocja i dostalem 3 butelki gratis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacje laserowe daja 50 % szans na wyleczenie wady, wyniku takiej operacji nie da sie cofnac , czasami dochodzi do powiklan itd... Mozna sobie bardziej naszkodzic niz pomoc , sam nosze soczewki (-0.5 D) i nie bede sie pakowal pod skalpel ani laser ^_^

8O 8O

Jestem ciekaw z jakiego źródła masz te informacje, bo chyba z jakiegoś bravo. Gdyby było tak jak mówisz to nikt by nie robił takich operacji, a są robione coraz częściej. Radzę więc przeczytać i dowiedzieć się dokładniej zanim cos się powie na forum i będzie się wprowadzać ludzi w błąd.

Coś na temat operacji:

http://www.resmedica.pl/zdart12001.html

http://www.lasik.pl/

Cala twoja wiedza pochodzi z internetu ?

Jak tak to mam na to jedno slowo - ROTFL...

Tak sie sklada, ze bedac w kanadzie 3 lata temu , moja ciotka robila sobie taka operacje , chodzila po lekarzach i zdania byly podzielone , laser moze tak samo pomoc jak zepsuc ... W koncu sie nie zdecydowala.

Zreszta - moi starzy sa lekarzami , pytalem ich ostatnio wlasnie o operacje i ojciec (chirurg) stanowczo stwierdzil , ze w tym momencie jest to zbyt ryzykowne i nie warto sie okaleczac.

Ale co ja moge wiedziec , w koncu ty przeczytales kazdy artykul jaki pojawil sie w internecie i wiesz lepiej , ide do kata odpokutowac za moj blad

BUEHEHHEHEHEHEHHEHE

A ja powiem tak że byłem u lekarza i mi powiedział że nie jest to TAAkie niebezpieczne jak ty mówisz. Artykóły dałem ci dla potwierdzenia mojej tezy, żebyś sie nie plół że to ja sobie wymyślam.

Do tego zależy wszystko od rodzaju wady, są choroby które wykluczają możliwość przeprowadzenia operacji(może twoja ciotka taką miała).

I jeszcze jedno 3 lata w dzisiejszej medycynie to jest naprawde dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Ale co ja moge wiedziec , w koncu ty przeczytales kazdy artykul jaki pojawil sie w internecie i wiesz lepiej , ide do kata odpokutowac za moj blad  

BUEHEHHEHEHEHEHHEHE

A ja powiem tak że byłem u lekarza i mi powiedział że nie jest to TAAkie niebezpieczne jak ty mówisz. Artykóły dałem ci dla potwierdzenia mojej tezy, żebyś sie nie plół że to ja sobie wymyślam.

Do tego zależy wszystko od rodzaju wady, są choroby które wykluczają możliwość przeprowadzenia operacji(może twoja ciotka taką miała).

I jeszcze jedno 3 lata w dzisiejszej medycynie to jest naprawde dużo.

Kolega eleska slyszal moze o takiej "instytucji" jak Korwita ??

Nie ??

Radze poszukac conieco o nich i o "jakosci" kwalifikacji lekarzy u nich pracujacych (tak dobrze sie domyslacie, to sa "Ruscy")

Warto tez przygladnac sie ich osiagnieciaom i opiniom ludzi ktorym pomogli.

Fuckt, nie sa najtansci, mozze nawet drodzy, ale za jakosc sie placi i zapewniam ze warto.

Osobiscie znam 2 osoby ktorym "naprawili" galy, w ciagu 3 dni ludzikowie Ci maja "nowe" oczka i posikuja ze szczescia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacje laserowe daja 50 % szans na wyleczenie wady [...]

[...]

http://www.resmedica.pl/zdart12001.html

http://www.lasik.pl/

Cala twoja wiedza pochodzi z internetu ?

Jak tak to mam na to jedno slowo - ROTFL...

Tak sie sklada, ze bedac w kanadzie 3 lata temu , moja ciotka robila sobie taka operacje , chodzila po lekarzach i zdania byly podzielone , laser moze tak samo pomoc jak zepsuc ... W koncu sie nie zdecydowala.

Zreszta - moi starzy sa lekarzami , pytalem ich ostatnio wlasnie o operacje i ojciec (chirurg) stanowczo stwierdzil , ze w tym momencie jest to zbyt ryzykowne i nie warto sie okaleczac.

BUEHEHHEHEHEHEHHEHE

dziwna sprawa ale ja tez slyszalem ze ten zabieg jest bezpieczny (oczywiscie ryzyko jakies zawsze jest ale bez przesady) :/ i to nietylko z netu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja od miesiąca noszę okulary (przedtem nic nie nosiłem) ... Mają jakiś fotochrom czy jak się to nazywa i na dworze nie widać że się ma wadę wzroku bo są ciemne :)

I wyglądasz jak Jan Suzin z TVP :lol:

Można sobie kupić normalne okulary słoneczne (wszelakie filtry UVA,UVB, antyrefleks itp) korekcyjne - kolor jaki tylko chcesz (może być również gradient kolorów). Na pewno wygląda to zdecydowanie lepiej od fotochromów.

Np w Vision Expresie przy zakupie jednej pary - drugą (może być właśnie taka) dostajesz gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja od miesiąca noszę okulary (przedtem nic nie nosiłem) ... Mają jakiś fotochrom czy jak się to nazywa i na dworze nie widać że się ma wadę wzroku bo są ciemne :)

I wyglądasz jak Jan Suzin z TVP :lol:

Można sobie kupić normalne okulary słoneczne (wszelakie filtry UVA,UVB, antyrefleks itp) korekcyjne - kolor jaki tylko chcesz (może być również gradient kolorów). Na pewno wygląda to zdecydowanie lepiej od fotochromów.

Np w Vision Expresie przy zakupie jednej pary - drugą (może być właśnie taka) dostajesz gratis.

A widziales te sloneczne "gratisy" ?? :lol:

Smiechu warte, w Makro cale 7 zl takie kosztuja :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też podczepie sie do tego tematu z pytaniem. Czytałem gdzieś, że są już soczewki, które korygują wade wzroku. Tzn. zakłada sie je na noc, rano zdejmuje i przez kilkadziesiąt godzin dobrze widzi. Z czasem, soczewki takie zakłada sie coraz rzadziej, aż dochodzi do sytuacji, w której wystarzczy jedna noc na pare tygodni - soczewki działają jak "forma", odkształcająca oko. Czy któś mógłby wypowiedzieć sie na ten temat?

Nikt nie słyszał o takim wynalazku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziales te sloneczne "gratisy" ??  :lol: 

Smiechu warte, w Makro cale 7 zl takie kosztuja  :lol:  :lol:  :lol:

Tiaa :) - podobnie jak stoiska z okularkami za 15-20zł, które niebawem zaatajują ulice miast. Oczywiście posiadają wszelakie możliwe filtry, atesty itp - aaa - i oczywiście są to "firmówki". Hehe - jaaasne :lol:

A może one są jednodniowe ? - tak jak soczewki :lol: .

Co do tych soczewek korygujących - to owszem słyszałem, ale narazie jest to względna nowośc u nas i osobiście nie miałem z nimi do czynienia. Podejrzewam jednak iż pewnie potrafią skorygować niewielka wadę wzroku, bo przy dużej odkształcenie jest już spore do zniwelowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też podczepie sie do tego tematu z pytaniem. Czytałem gdzieś, że są już soczewki, które korygują wade wzroku. Tzn. zakłada sie je na noc, rano zdejmuje i przez kilkadziesiąt godzin dobrze widzi. Z czasem, soczewki takie zakłada sie coraz rzadziej, aż dochodzi do sytuacji, w której wystarzczy jedna noc na pare tygodni - soczewki działają jak "forma", odkształcająca oko. Czy któś mógłby wypowiedzieć sie na ten temat?

Nikt nie słyszał o takim wynalazku?

Nie - czegos takiego nie ma , sa soczewki zakladane na noc , ktore zdejmujesz rano i widzisz ostro przez ~20 h , dostepne narazie tylko w usa i kanadzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi