Skocz do zawartości
marcellus

RAM 133 i 166 razem?

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mam obecnie wpakowane pamiatki (512MB) FSB166

Mam rowniez stare pamieci (512MB) ale niestety FSB133

Czy warto zwiekszac sobie ilosc pamieci RAM do 1 GB przez wpakowanie tej drugiej wolniejszej kosci?

Czy w ogole jest to mozliwe? :P

I jesli tak, to czy spadek wydajnosci jest na tyle zauwazalny?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bedziesz mial fsb 133 zamiast 166 wiec bedzie dosyc zauwazalny szczegolnie w grach :|.... ale moze te 133 dadza sie wykrecic na fsb 166? :D

Dzieki za odpowiedz :D Juz myslalem, ze sie nie doczekam :P

Z tego co pamietam to tamte pamiatki za dobrze sie nie krecily... wyciskalem chyba tylko ~145 na nich :?

A i wlasnie o gre mi chodzi - FarCry bo tam 1GB ramu podobno znaaacznie wszystko polepsza.

Wezme dzisiaj wieczorem potestuje jaka jest roznica. Czym najlepiej testy zrobic? 3DMarkiem? :)

A jeszcze jedno pytanko... jak teraz wpakuje do kompa te pamiatki, bez zmieniania niczego w BIOSie to komp co zrobi? Bedzie sie staral odpalic te pamiatki na 166? :P

w najgorszym wypadku spale te kosci? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oooook...

zupelnie tego nie rozumiem...

to chyba ta plyta glowna cuda takie robi :D

otoz wpakowalem ta druga kosc na poczatek ustawiajac obydwie na 133

potem sobie pomyslalem, ze zaszaleje i wpakowalem obydwie na 166 i... dzialaja :D

teraz wyskakuje mi tylko podczas startu, ze dzialaja w dualu ;) w sumie zapomnialem, ze plytka obsluguje mi duala :)

wszystko ladnie, tylko windowsy laduja sie dluzej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oczywiscie synchrono te 133 puszczales? Bo teraz tu przy 166 jest wszystko wporzo. ; P

A musze to gdzie ustawic?

Jak mam ustawiony CPU i Pamiec na tym samym FSB to nie sa synchronicznie? Serio, nie znam sie na tym tak dobrze, wiec zadaje glupie pytania :)

Pamietam, ze musialem ustawic freq. pamiatek w biosie na manual, bo na Auto to puszczal BIOS na 266MHz, no a teraz jest 333MHz

Wyskakuje mi tylko, ze dzialaja w Dualu... ale chyba na AMD to niewiele mi to daje...

Niestety timingi mi sie skopaly rowno :? A nie chce podwyzszac napiecia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oczywiscie synchrono te 133 puszczales? Bo teraz tu przy 166 jest wszystko wporzo. ; P

A musze to gdzie ustawic?

Jak mam ustawiony CPU i Pamiec na tym samym FSB to nie sa synchronicznie? Serio, nie znam sie na tym tak dobrze, wiec zadaje glupie pytania :)

Pamietam, ze musialem ustawic freq. pamiatek w biosie na manual, bo na Auto to puszczal BIOS na 266MHz, no a teraz jest 333MHz

Wyskakuje mi tylko, ze dzialaja w Dualu... ale chyba na AMD to niewiele mi to daje...

Niestety timingi mi sie skopaly rowno :? A nie chce podwyzszac napiecia...

1.oczywiscie sa synchronicznie.wszystko jest dobrze.

2.co do duala to przyrost mocy jest taki sam w amd jak i intelu.jest to okolo 5%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.oczywiscie sa synchronicznie.wszystko jest dobrze.

2.co do duala to przyrost mocy jest taki sam w amd jak i intelu.jest to okolo 5%

No to nic tylko sie cieszyc... i pomyslec, ze ta kosc 512MB lezala przez dobre 4 miesiace na polce bo myslalem, ze nic z niej nie wyciagne (na poprzedniej plycie podkrecenie o kilka MHz sprawialo, ze komp nie wstawal).

Jak zwykle w zyciu szczescia to podkrecania nie mam to chyba teraz cos sie udalo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi