Skocz do zawartości
Gość

"Umcy, umcy" w samochodzie - tuba - co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko...czy aby podlaczyc tube do radia samochodowego (taka w cenie 150zeta) trzeba miec jakies specjalne radio?? nie znam sie na tym wiec pytam..w kompie jest np specjalna wtyczka od suba no nie?? a jak tam to jest rozwiazane?? radio mam jakies Daweoo(niezbyt dobre)...planuje po kolei upgrade wszystkiegi i chcialem zaczac od tuby wlasnie...wiec PYTANIE: jak podlaczyc? czy radio sie nie sfajczy?? podlaczyc razem z przednimi glosnikami?? NO I CZY efekt bedzie zadowalajacy??

ps. nie jestem dresem :lol: :D po prostu lubie mocny bas w hh/rap :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak troche offtopicznie, zacznij od radia a dopiero pozniej sub, ew. od głośników poprzez radio i sub. Może sie okazać ze po zmianie tunera jakość muzyki w aucie znacznie sie polepszy i tuba nie bedzie potrzebna, radia niższej klasy naprawde dławią często całkiem niezłe głośniki. Kiedyś też myślałem nad tubą ale po zmianie tunera i głośników jakość polepszyła się na tyle że całkiem ładny basik wydobywał się bez tuby. Przemyśl to bo czasami warto zainwestować troszke więcej i kupić lepsze głośniki w drzwi niż kombinować z jakimś buczydłem w bagarzniku. Nie mam żadnego kosmicznego sprzętu bo tylko pioneer deh5100 i głośniki blaupunkta a gra imho całkiem konkretnie.

Pozdr.

edit: (przepraszam za wręcz tragiczne powtórzenia w mojej wypowiedzi ale troche dzisiaj jestem zakręcony :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne - kupować tubę czy suba do kiepskiego radia z niewiadomo jakimi głośnikami jest bez sensu - chyba, że nie zależy na muzyce, tylko na rąbaniu - ale tu równie dobrze można sobie wiaderko między nogami postawić i nawalać - będzie taniej ;)

Najpierw radio - to podstawa - potem głośniki - albo odwrotnie (zależy jakie radio)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też zrobić samemu.

Przy odrobinie chęci efekt będzie znacznie lepszy niż z tych "pukaczek" na tylną pułkę do malucha sprzedawanych np na wolumenie.

Oto link do strony z opisem projektu suba i całkiem niezłej przetwornicy +12V na +/-30V z trafo od zasilacza ATX.

http://www.mdcs.prv.pl/

Właściciel stronki sprawia wrażenie dobrze zorientowanego w temacie Elektroniki i akustyki(ta druga dziedzina, a właściwie muzyka, jest mi raczej obca, bo jedyne czego słucham w samochodzie to 1.9GLD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ze wsi, to mi wystarcza 4x30W, chtóre wydobywa się z jakiegoś Blaupunkta w batmobilu fatera. Acz pewien kolega też jest ze wsi i bez 300W estradowego głośnika w bagażniku nigdzie nie jedzie. Tyle że jak zrobi na 1/2 mocy, a siedzi się z tyłu, to wszystkie wątpia wykonują radosny taniec, co już nie jest takie śmieszne.

Aha, radyjka ze wzmiankowanego batmobila prawie nie słychać na zewnątrz przy zamkniętych drzwiach. I tu się trzeba zdecydować - czy tuba/subwoofer ma służyć kierowcy i pasażerom, czy raczej potęgować efekt szpan-gabloty i robić za ściągacz ladacznic i nienawistnych spojrzeń. Bo w tym drugim przypadku może wystarczy arkusz blachy i automatyczny młoteczek, żeby robił "bum bum" :>

---linia cięcia---

O ja klępa głupia i sklerotyczna - ówże kolega ma radyjko z końcówkami mocy 2x50 Kenwooda i wzmacniacz ileśset W, acz nie pomnym teraz ile. Wzmacniacz jeździ w bagażniku i trochę się grzeje, ale duży nie jest. Mniej więcej jak połowa ryzy papieru A4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie podlacze do tego zlewania kolegi.

Przypomina mi to bowiem podejscie wielu (najczesciej w miare nowych, aczkolwiek nie tylko) userow Tweaka upgredeujacych sprzet.

Wymiana mobo na najbardziej wypasiona, proc 8GHz krecony na 11 grafa GF FX XP XMS 550040 LE 2GHz RAMu i 512 bitowa, 4 GHz Mushkiny z 3 HDD 2 TB i 4 spawarki DVD 4 warstwowe, a to wszystko upakowane w budce Condongen z firmowym zasilaczem 850W oczywiscie Condongen.

Nie warto przeciez zaczynac jakichkolwiek "tuningow" od doopy strony, mowiac po mesku.

Ale to tylko takie moje poranne (po nocce) dywagacje, pewnie sie myle i wogole jestem burak ze sie "czepiam" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie podlacze do tego zlewania kolegi.

Przypomina mi to bowiem podejscie wielu (najczesciej w miare nowych, aczkolwiek nie tylko) userow Tweaka upgredeujacych sprzet.

Wymiana mobo na najbardziej wypasiona, proc 8GHz krecony na 11 grafa GF FX XP XMS 550040 LE 2GHz RAMu i 512 bitowa, 4 GHz Mushkiny z 3 HDD 2 TB i 4 spawarki DVD 4 warstwowe, a to wszystko upakowane w budce Condongen z firmowym zasilaczem 850W oczywiscie Condongen.

Nie warto przeciez zaczynac jakichkolwiek "tuningow" od doopy strony, mowiac po mesku.

Ale to tylko takie moje poranne (po nocce) dywagacje, pewnie sie myle i wogole jestem burak ze sie "czepiam"  :P

no i dlatego sie tutaj pytam czy tuba cos da :D ..ale teraz juz wiem ze trzeba zmienic najpierw radyjko, jakies glosniczki a tuba na koncu...thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już kiedyś wymienisz głośniki z przodu (podstawa!) a potem radio to masz dwa rozwiązania:

1. wzmacniacz + tuba pasywna

2. tuba aktywna (z wbudowanym wzmacniaczem)

Ale to co chciałeś teraz zrobić to śmiech na sali... Zresztą nie podłączyłbyś tuby (kurna są takie za 150?? 8O) bezpośrednio do radia... tymbardziej Daewoo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już kiedyś wymienisz głośniki z przodu (podstawa!) a potem radio to masz dwa rozwiązania:

Ale to co chciałeś teraz zrobić to śmiech na sali... Zresztą nie podłączyłbyś tuby (kurna są takie za 150?? 8O) bezpośrednio do radia... tymbardziej Daewoo....

na allegro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro 8)

W markietach tez :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mocniejszy bas z takiego radyjka raczej nie przywędruje :-)

jak wcześniej juz wspomniano, najpierw wymiana głośników. U siebie zainstalowałem dwa średniotonowe Visaton-a. Jako że radyjko ma 4 x 5W (cedek Grundika z 1997 roku na TDA 2005)) nie spodziewałem się cudów, ale znajomy stwierdził że gra cakiem przyzwoicie.

Przyzwoite radio (z mocą ok. 4 x 20W) przy dobrych głośnikach będzie brzmiało naprawdę nieźle .....

To jest tak jakbyś miał słabiutki komputer ze słabym monitorkiem, ale chciałbyś zmienić monitor, spodziewając się fontanny kolorów, płynnej grafiki i tym podobnych rzeczy....

ps. tuba za 150 plnów? Matko Boska, z czego to jest zrobione? Średniej klasy tubka kosztuje od 600 plnów....

ale mamy demokrację, więc wybór należy do Ciebie

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ja sie dziwie.

to jak gra tuba zależo w głównej mierze od tegoczym jest wysterowana. Jeżeli dobra tuba jest "zasilana" słabym wzmacniaczem to spodziewany bas będzie dudniący (tak jak w tytule postu "umc, umc").To samo czeka nas w przypadku sytuacji odwrotnej: dobry wzmacniacz, słaba tuba. Tutaj jest niebezpieczeństwo fizycznego uszkodzenia tuby przez zbyt silny wzmacniacz (chodzi o poziom sygnału), ale też tuba nie bedzie w stanie przenieść całego pasma jakie daje audio, co objawi się się "rozpłynięciem" (spłyceniem) basu.

Najlepsza sytuacja jest wtedy, gdy zarówno tuba jak i wzmacniacz sa podobnej klasy (nie bede wymieniał konkretnych modeli bo nie pamiętam). Byćmoże taka sytuacja istnieje w przypadku radia Daewoo i tuby za 150 plnów, ale efekty nie zapowiadają się najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sic! skleroza....

oczwiście podłączenie tuby bezpośrednio do radia jest NIEWSKAZANE chyba ze radio ma specjale wyjscie pod "Sub-a". 

Inaczej konieczny jest wzmacniacz

Hmmm, pokaż mi, które radio ma wyjście do podłączenia suba??? Chyba, że masz na myśli trzecią parę chinchów, gdzie jest wyprowadzany sygnał do wzmaka do suba, no i można tam podłączyć aktywnego suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych tub !!!

Tylko skrzynka !

Zacznij od radia i głośników z przodu.

Najtańsze znośne głośniki na przód to Gms 2600.

Radio wstaw np. Jvc.

A dopiero później wzmacniacz, skrzynka...

Teraz zaczynaja uzywac tub znowu w niektorych salonach, sa one robione z butli gazowych, jak to nie wiem bo to wyzsza szkola jazdy.ALe to prawda 98%ma skrzynie

I nie zapomnij kupic tweeterow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi