Skocz do zawartości
zulu

problem z Nero

Rekomendowane odpowiedzi

Na kompie mam dwa systemy operacyjne.. Tzn są one identyczne, istotne jest jedynie to że każdy z nich zajmuje jedną partycję :). Na "C" mam zainstalowane Nero, chciałbym to takze uczynic na D. Ale się nie udaje... Kiedy próbuje zaintalować, ukazuje się kilka okienek, ostatnie z nich informuje mnie że program ( nero ) został znaleziony na kompie i zostanie usunięty. Klikam co należy, pojawia się info ze został usunięty, restartuję kompa, próbuję wszystko zainstalowac od nowa i co ?? Sprzęgło.. Czy ktoś chciałby mi pomóc ?? :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś jaki masz sysop, ale jeżeli jest to w2k lub xp, to zaloguj się na systemie, na którym nie masz zainstalowanego Nero (jako administrator, oczywiście).

Następnie wejdź w zarządzanie komputerem w narzędziach administracyjnych i zdejmij literę dysku z partycji, na której masz zainstalowany drugi system.

Zainstaluj Nero (nie mając litery dysku instalator nie będzie w stanie znaleźć innej kopii Nero).

Po instalce przywróć zdjetą wcześniej literę dysku i powinno być OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spróbuj odwrotnie. Pewnie chodzi o to, że na C: masz Master boot record.

Wyinstaluj Nero z systemu, który masz na C:.

Zaloguj się do systemu na D: i zainstaluj na nim Nero.

Potem zaloguj się na systemie z C:. Zdejmij literę dysku z D: (w takim wariancie powinno się udać) i zainstaluj Nero.

Powinno być dobrze.

Jeżeli się nie uda, to daj znać. Po świętach, jak już będę w firmie (w domu mam 98 i W2K - także jest to nieporównywalne), zrobię na którymś ze swoich pecetów testowych multisystem i postaram się jakoś to zwalczyć. Podaj mi tylko informację jaki masz system, aby to co będę robić było tożsame.

Wesołych Świąt Wielkanocnych

Sikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikor - Udało sie !! Zalogowałem się na C, odinstalowałem program, następnie zalogowałem się na D by spróbować go zaintalować, niestety się nie powiodło. To zaburzyło realizację planu jaki nakreśliłeś, ale nie poddałem sie :). Zalogowałem ponownie na C i zainstalowałem Nero na D. Efekt ?? Normalnie można z niego korzystać z poziomu dysku D. Nie wiem czy jest to takze mozliwe z C, ale to nie jest dla mnie specjalnie ważne.

Pytałeś jaką mam konfigurację. JEst to Windows XP Professional, zarówno na D jak i C. Jesli chcesz, mogę powiedizeć dlaczego ten config jest taki a nie inny. Robiłem reinstalkę systemu do czego zmusiła mnie wymiana płyty glównej. Cos zchrzaniłem na początku w skutek czego nei chciało mi się ustanowić połączenie internetowe. Powtórzyłem reinstalację ale znów zchrzaniłem, dlatego postanowiłem juz sobie nie zawracać głowy tylko zainstalować windę na D :].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa :!: To masz nakaszonione w systemach. Wydaje mi się, że nie będę w stanie odtworzyć Twojej sytuacji u siebie. :wink:

Ale zrobię sobie multisystem tak dla sportu i sprawdzę jak idzie instalka Nero na dwóch partycjach.

Nie chcę Cię martwić, ale w końcu będziesz chyba kiedyś musiał zrobić

porządek z systemamami, bo może Ci się to wszystko rozjechać dokumentnie :cry: .

Chociażby dlatego, że szkoda miejsca na dysku, które zajmuje nieużywany, prawie powalony system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi