Skocz do zawartości
latarnikmz

Duron 1800 czy Athlon 2000 XP

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie. Posiadam sprzet jak w podpisie, obecnie Duron pracuje stabilnie na 2250MHz (13,5*166), czy jest sens wymieniania go na Athlona 2000XP. Zakładajac, że Athlona podkręce na 2GHz, czy jego wydajność bedzie widocznie większa od Durona 2250, zasadniczo chodzi mi o wydajność w grach. Obecnie w 3d2001 mam 8440, a w 3d2003 1820.

Czy wzrosnie to na Athlonie?

Reszte zostawiłbym jak teraz, może dokupił lub zamienił ram na 512MB.

Z góry dzieki za odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujmę to tak :) sprzedaj grafikę i to, co masz na zakup XP2000 zainwestuj w GeForce Ti4 i odczujesz różnice. Lub jak masz trochę więcej to kup Radka 9500@PRO lub R9800se@PRO. Procesor nie da Ci żadnego większego przyrostu. Tylko zmiana grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujmę to tak :) sprzedaj grafikę i to, co masz na zakup XP2000 zainwestuj w GeForce Ti4 i odczujesz różnice. Lub jak masz trochę więcej to kup Radka 9500@PRO lub R9800se@PRO. Procesor nie da Ci żadnego większego przyrostu. Tylko zmiana grafiki.

Racja, piwa mu lac , dobrze chlopak mowi... ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geforce Ti 4600 czy 4200, albo jeszce inne. Za ile można to kupić?

Druga rzecz to troche szkoda mi sprzedac fx5200 bo niedawno ją kupiłem i dlatego pytałem o zmiane procka.

Dziwne mi sie wydaje, że niektórzy na fx5200 podają w 3d2001 ponad 10000 a nawet 12000 punktów. Albo to bajka, albo mój pozostały sprzet jest do bani?! :) Czy rzeczywiście Athlon lub Barton na płycie moze dać takiego kopa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geforce Ti 4600 czy  4200, albo jeszce inne. Za ile można to kupić?

Druga rzecz to troche szkoda mi sprzedac fx5200 bo niedawno ją kupiłem i dlatego pytałem o zmiane procka.

Dziwne mi sie wydaje, że niektórzy na fx5200 podają w 3d2001 ponad 10000 a nawet 12000 punktów. Albo to bajka, albo mój pozostały sprzet jest do bani?!  :)  Czy rzeczywiście Athlon lub Barton na płycie moze dać takiego kopa?

IMO lepszy stosunek wyd/cena ma ti4200 , a co do 10k spradz sobie w ORB na jakich konfigach uzyskali takie wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne mi sie wydaje, że niektórzy na fx5200 podają w 3d2001 ponad 10000 a nawet 12000 punktów. Albo to bajka, albo mój pozostały sprzet jest do bani?!  :)  Czy rzeczywiście Athlon lub Barton na płycie moze dać takiego kopa?

Jesli masz mniej kasy to 4200 , a jesli nie to poszukaj 9500 lub wyzej...

A co do proca to nie ma sensu kupowac mocniejszego , ta grafa Cie ogranicza...

Co do wynikow tego fx to 10000 to jest bdb wynik , a 12000 to na jakims PIV 3200@5000 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno małe pytanko. Z jakim Athlonem można mojego durnia 2,25GHz realnie porównac w wydajności. To co podaje Sandra to oczywiście bajka, bo podaje, że jest on lepszy od 3200+. Bo chciałbym wiedzieć jak będe kiedys zmieniał proca żebu nie cofnąć sie do tyłu.

Dzieki za odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlatego ze pewnie kupiles fx5200 z 64bitowymi pamieciami, albo jeszcze jakis inny wynalazek, gdybys kupil pozadnego 5200 nie mialbys problemu z tymi 10000k i nie mialo by sensu zmieniac na ti4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolink Ultimate FX5200 128MB 128Bit (250/500@300/600)

Na 64 Bitach to nie wiem czy bym 5000 wyciągnął, jeszcze myslę że może ramu mam mało.

na pewno mam 128 bit. Kazdy program to pokazuje, AIDA równierz.

A ty na czym jedziesz że tak mówisz?! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak poza tym to wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji świąt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!

dieki nawzajem BTW używaj opcji ZMIEŃ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolink Ultimate FX5200 128MB 128Bit (250/500@300/600)

Na 64 Bitach to nie wiem czy bym 5000 wyciągnął, jeszcze myslę że może ramu mam mało.

na pewno mam 128 bit. Kazdy program to pokazuje, AIDA równierz.

A ty na czym jedziesz że tak mówisz?! :)

Masz pieniadze to zmien ta grafe! Co z tego,ze ja niedawno kupiles jak to nie jest dobry wybor jezeli chcesz miec 10000k i wiecej w 3DM!! Jedyna sensowna wymiana moze byc na R9500@PRO, ti 4200 jest dobre w 3dm2001 ale wyniki 3dm03 mowia same za siebie...ten brak zgodnosci z DX9...jak dobrze slyszalem to w swoim duronie prawdopodobnie mozesz odblokowac cache...poczytaj forum :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie. Posiadam sprzet jak w podpisie, obecnie Duron pracuje stabilnie na 2250MHz (13,5*166), czy jest sens wymieniania go na Athlona 2000XP.

IMO jest to bez sensu

Taki duron może być porównywalny do AXP 3000+

Swoją drogą - duraki spokojnie przerabiają się na athlony, więc nie warto się zamieniać na inny procesor (no chyba że będzie to Barton 2500+ Mobile)

Zakładajac, że Athlona podkręce na 2GHz, czy jego wydajność bedzie widocznie większa od Durona 2250

Będzie mniejsza (nie wiem czy widocznie - ale będzie mniejsza)

, zasadniczo chodzi mi o wydajność w grach. Obecnie w 3d2001 mam 8440, a w 3d2003 1820.

Czy wzrosnie to na Athlonie?

kto go tam wie czy wzrośnie ;)

Reszte zostawiłbym jak teraz, może dokupił lub zamienił ram na 512MB.

Z góry dzieki za odpowiedzi! :)

1. Nie kupuj procesora, tylko kup electon za 20 zł - to taki lakier ze srebrem - i przerób procesor na Athlona, wydajność będziesz miał porównywalną z Bartonem 3200+

2. Sprzedaj grafikę i pamięć i kup sobie GF4ti4200 + 512 MB ram

możesz liczyć na 12000-13000 pkt w 3Dmarku 2001 oraz około 1500-1800 w 3Dmarku 2003

swoją drogą nie opłaca ci się trzymać grafiki, bo za pół roku jej cena poleci strasznie w dół - i jeśli teraz masz szansę na zamianę jej na 4ti4200 po dopłacie około 50-100 zł, to za pół roku będziesz musiał dopłacić sporo więcej

Jak masz więcej kasy to spróbuj kupić Radeona 9500 lub 9500(@)pro - to będzie zdecydownaie lepszy wybór niż 4ti, aczkolwiek pewnie troszkę droższy

Tak czy siak 4t jest lepszą kartą od tej twojej - możesz poszukać na allegro, jak ci się uda to kupisz za 350-450 zł, ja za swoją z Zamlanem ZM80A-HP miałem ofertę kupna za 550 zł (100 zł kosztował zalman).

przemyśl to i się zastanów. Najlepiej zrobisz dokładając ramu (to w pierwszej kolejności) i wymieniając grafikę. Procesor możesz zmodować do athlona.

latarnikmz

a skąd na tej plycie wziąłes mnożnik 13.5  

chyba ze malowales mostki w tym Duronie ?

1600 - ma mnożnik 12.5

1800 - ma mnożnik 13.5

na płycie ustawiasz mnożnik by default - i nawet jak w płycie nie możesz ustawić zworką większej wartości niż 12.5, to procesor będzie poprawnie obsługiwany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wojwar za radę, chyba zrobie jak mówisz, dokupie ramu, grafiki narazie nie sprzedam bo brak kasy na dołożenie,

nie wiem czy przerobie Durnia na athlona, na ołówku nic sie nie zmieniło, a poprzedni procek (D1600) padł zupełnie po takiej próbie (dobrze, że gwarancje uznali), tak że mam teraz pewną blokade do antkowania.

Pionaj 8O - oprócz tego co napisał wojwar, na tej płycie zworkami można ustawić mnożnik max na 18 lub 24, niepamiętam dokładnie bo akurat instrukcji nie mam pod ręką,ale ty pewnie to wiesz bo widze masz taką sama(instrukcja na płytce) ale ja sobie nie ustawie bo Durek zablokowany :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojwar musiał się machnąc-racja 1600 ma mnoznik 12, też miałem 1600 ale padł gdy chciałem go zantkować.

Pamięć ustawiłem na 333 w biosie i gdy kręciłem FSB do 178 to pamięć szła synchronicznie równierz w górę (tak pokazywała mi Sandra 2004),

Ustawienia pamięci w biosie na Ultra czyli 2,5-2-2-5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem odblokować ołówkiem,

piny były pod spodem więc musiałem drapac, teraz mam dziure prawie na wylot, i nic próbowałem chyba z 15 razy, dalej duron

to jest procek z 1 tygodnia tego roku, zablokowany, brązowy laminat,

miałem poprzednio D1600, zielony, odblokowany i padł mi przy próbie odblokowania na Antka, na szczęście uznali gwarancje, doplaciłem do 1800

nie wiem czy próbowac lakierem, troche mam obawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...