Skocz do zawartości
LDU DESK

Windows siada przy kopiowaniu plików

Rekomendowane odpowiedzi

Tj. w temacie. Przy kopiowaniu plików z płyty na dysk. Jeżeli ustawie bardzo małą prędkość 12x / 8x to jeszcze jakoś chodzi [ 70% obciążony procesor... ] ... ale przy większych leży [ zbliżone do 100% ] ... podobnie jest gdy nagrywam płyty . Oczywiście wcześniej takich zonków nie było.

Co to może być 8O ?

Aha jeśli np. oglądam film z płyty to wszystko cacy.. problem jest przy kopiowaniu i nagrywaniu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka nagrywarka?

odinstaluj drugi kanal ide i zainstaluj go na nowo,

w biosie daj wykrywanie DMA na auto ,

nowe stery do mobo

to musi pomoc

potwierdzam wywal drugi kanal i zainstaluj go eszcze raz (restart) mi to zawsze poamgalo jak nagle cdrom zacynam dzialac w PIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. z tego co ja widze na tym zrzucie ekranu, to wnioskuje ze do kanalu IDE1 masz podlaczone dwa uzarzenia. Master to HDD a Slave to chyba jakis naped optyczny. Widze takze ze Slave pracuje w PIO wiec nie dziw sie ze dysk nie pracuje w DMA.

Do przedmowcy: Niektore CDROMy (np. LGx40) nie pracuja w ogole w trybie DMA, tylko PIO :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do przedmowcy: Niektore CDROMy (np. LGx40) nie pracuja w ogole w trybie DMA, tylko PIO :(

u siebie mam asus'a x50 normalnei dziala z DMA, ale nie wiadomo czemu czasami sie przelacza (lub nawet ikonka napedu znika) obecnie od ostatniego formatu (jakies pol roku) nie mam zadnego problemu, zreszta i tak nie doszedlem co powodowalo ten błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat wiekszośc cd-rom'ów pracuje zwykle w Multi-Word DMA tryb-2, wiekszośc obecnych w Ultra DMA tryb 2. Trzeba naprawde starego napędu żeby pracował tylko w PIO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat wiekszośc cd-rom'ów pracuje zwykle w Multi-Word DMA tryb-2, wiekszośc obecnych w Ultra DMA tryb 2. Trzeba naprawde starego napędu żeby pracował tylko w PIO.

no mowie - LGx40, czy az tak stary to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi