Skocz do zawartości
gigabajt

jaie łozyska??

Rekomendowane odpowiedzi

Źle :!: :evil:

Ślizgowe - słaba żywotność ale ciche

Kulkowe - dłuższa żywotność ale głośniejsze niż ślizgowe

Ceramiczne - dłuższa żywotność ale głośniejsze niż kulkowe

.... są jeszcze inne ale żadko spotykane w wiatrakach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulkowe  - Trwalsze, głośniejsze, bardziej wymagające prądowo (większe opory)

Ślizgowe  -  Mniej trwałe, mniejsze opory, mniejsze moce są potrzebne

Ekhm ar ju siur?

Cóż. Jaro87 ma rację. Opory w kulkowych są mniejsze z racji mniejszej powieżchni styku obu powierzchni. Sorki.

Tutaj macie szczególy dot. łożysk ślizgowych:

ZASTOSOWANIE łożysk ślizgowych:

przy przenoszeniu bardzo dużych obciążeń,

w przypadku stosowania panewek dzielonych,

w łożyskach o dużych wymiarach o średnicy powyżej 1m,

gdy zachodzi konieczność tłumienia drgań wału,

w drobnych konstrukcjach o bardzo małych obciążeniach.

ZALETY:

prosta konstrukcja,

stosowanie dużych obciążeń,

łatwe ustalanie luzów.

WADY:

szybkie zużywanie się panewek i czopów, czego następstwem jest powstawanie luzów i głośna praca

duża strata energii na pokonanie sił tarcia,

trudna wymiana,

duże zużycie smarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze i najcichsze to sa IMHO magnetyczne, ale ciezko dostepne u nas :/

Maja jeszcze tez ta zalete ze, nie posiadaja martwej strefy na srodku (a tam najbardziej potrzebny nawiew) takiej jak zwykle wentyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czesto mowi sie o tym ze wentylatory z lozyskami slizgowymi maja krotsza zywotnosc, ale wedlug mnie to jest teoria, no chyba ze ja mam szczescie, w budzie mam 2 wentylatory 4 letnie na lozyskach slizgowych ktore sa cihcutkie i chodza do dzis, raz na rok je przeczyszcze w srodku rpzesmaruje oliwka.

Osobiscie nie lubie wentylatorow z lozyskami kulkowymi dlatego ze czesto przy niskich obratoach slychac charakterystyczne burczenie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^^ RS, wlasnie zarysowales do konca istote sprawy :-]

slizgacze sa de best :-) najlepiej na 7v ;-)

u mnie jeden wiatrak na kulkach w zasilaczu przy marnych 2000obr robi wiecej szumu niz 2 stare odzyskowe slizgacze @ 7V ~1700obr+, chlodzenie std z 9700pro i zalman 7000 @ 1650rpm razem wziete... pomimo ze zalman i ten z radzia to tez kulkacze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od siebie mogę dodać że łożyska ślizgowe najbardziej zużywają się w momencie rozbiegu, (ruszania) i dlatego przy ciągłej pracy zużycie wcale nie będzie dużo szybsze niż kulkowych,

łożyska kulkowe o wiele łatwiej się rozpędzają dlatego mniejsze zużycie na starcie, ale kulki robią hałas jak już napisaliście, ale tak poza tym zużycie takiego łożyska nie przebiega w sposób liniowy, w pewnym momencie zaczyna się ono zużywać coraz szybciej a przy tym wzrost hałasu jest większy niż w ślizgowych

w dyskach twardych używa się teraz powszechnie tak zwanych łożysk FDB/olejowych a jest to po prostu bardziej rozwinięte łożysko ślizgowe, a to jest o wiele bardziej odpowiedzialne zastosowanie niż wentylatorek

poza tym szum przepływającego powietrza i tak w wenylatorach przekraczających 1500-1800 rpm (zależy od jakości i producenta) zaczyna być głośniejszy od pracy łożysk

mam nadzieje że nie uznacie że się wymądrzam w pierwszym poście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi