wysoki Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Mam Athlona XP 1700+ Palomino, na plycie glownej Soltek 75DRV5. Na plycie tej za pomoca zworek mozna zmienc mnoznik i czestotliwosc FSB. Moj procek nie ma odblokowanego mnoznika wic zostaje mi tylko zwikszenia czestotliwosci. I chcialbym sie dowiedziec czy zmiana z 133.3 na 166 MHz bedzie bezpieczna i czy bedzie jakas roznica w wydajnosci. Ponizej tabelka: z gory dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Wydajność na pewno wzrośnie, ale wątpię, żeby Twój procek chodził na takim FSB (Palomino są słabo podkręcalne). Najlepiej odblokuj mnożnik, zmniejsz go i ustaw FSB 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 W/g tabelki którą podałeś dzielnik 1/5 włącza się właśnie przy 166fsb i wtedy wartości taktowania PCI i AGP wracają do standardowych 33 i 66MHz. ALE. Czy Twoje pamiątki wydolą? Czy procesor da radę? Czy chłodzenie pociągnie? Zawsze możesz odblokować proca- instrukcja jest w FAQ. No i na koniec stara prawda: podkręcanie proca/kompa prze podnoszenie FSB jest wydajniejsze niż podkręcanie mnożnikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysoki Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 mechl!n, pamiatki mam Kingstona 512DDR 333MHz, temp. proca w stresie nie przekracza 42 stopni, wiec chyba proc powinien dac rade. a co moze sie stac jesli zwieksze czestotliwosc?? proc sie zjara czy moze plyta albo cos innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Ciężko jest zjarać proca przez takie podkręcanie (lajtowe). Płyta firmowo obsługuje fsb 166- nie problem. Pamiątki- piszesz 333- też spoko. W najgorszym przypadku komp nie rechnie- może będziesz musiał podnieść napięcie procesora- to niestety wiąże się z wiekszym wydzielaniem ciepła. Palomino to technologia 0.18- stosunkowo słabe podkręcanie, stosunkowo duże grzanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 najwyzej sie nie odpali,i bios wywali alarm i wroci do normalnych ustawien.palomo Powinien pujsc na 166 tylko trzeba bedzie dac wiecej pradu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Cos mi sie wydaje ze drv5 to tylko najnowsze wersje mialy dzielnik 1/5 i to byly drv5-c, chyba ze sie myle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysoki Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 OK, dzieki Panowie za wasze rady, jak sie odwaze (bo mam jednak lekkigo styka) to zmienie na 166 i napisze jakie rezultaty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Cos mi sie wydaje ze drv5 to tylko najnowsze wersje mialy dzielnik 1/5 i to byly drv5-c, chyba ze sie myle. Nie wiem- nie wnikam- nie znam płyty- pisałem na podstawie zamieszczonej powyżej tabelki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...