Skocz do zawartości
wysoki

Czy da sie z tym cos zrobic ??

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona XP 1700+ Palomino, na plycie glownej Soltek 75DRV5. Na plycie tej za pomoca zworek mozna zmienc mnoznik i czestotliwosc FSB. Moj procek nie ma odblokowanego mnoznika wic zostaje mi tylko zwikszenia czestotliwosci. I chcialbym sie dowiedziec czy zmiana z 133.3 na 166 MHz bedzie bezpieczna i czy bedzie jakas roznica w wydajnosci. Ponizej tabelka: Dołączona grafika

z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność na pewno wzrośnie, ale wątpię, żeby Twój procek chodził na takim FSB (Palomino są słabo podkręcalne). Najlepiej odblokuj mnożnik, zmniejsz go i ustaw FSB 166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/g tabelki którą podałeś dzielnik 1/5 włącza się właśnie przy 166fsb i wtedy wartości taktowania PCI i AGP wracają do standardowych 33 i 66MHz.

ALE.

Czy Twoje pamiątki wydolą?

Czy procesor da radę?

Czy chłodzenie pociągnie?

Zawsze możesz odblokować proca- instrukcja jest w FAQ.

No i na koniec stara prawda: podkręcanie proca/kompa prze podnoszenie FSB jest wydajniejsze niż podkręcanie mnożnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n, pamiatki mam Kingstona 512DDR 333MHz, temp. proca w stresie nie przekracza 42 stopni, wiec chyba proc powinien dac rade. a co moze sie stac jesli zwieksze czestotliwosc?? proc sie zjara czy moze plyta albo cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko jest zjarać proca przez takie podkręcanie (lajtowe).

Płyta firmowo obsługuje fsb 166- nie problem.

Pamiątki- piszesz 333- też spoko.

W najgorszym przypadku komp nie rechnie- może będziesz musiał podnieść napięcie procesora- to niestety wiąże się z wiekszym wydzielaniem ciepła.

Palomino to technologia 0.18- stosunkowo słabe podkręcanie, stosunkowo duże grzanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...