Mr.Martin Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Witam Zamierzam kupic sobie takie zabezpieczenie przez ewentualnymi malymi burzami bo szkoda mi sprzetu : http://www.hsk.com.pl/index.php?s=4&t=acar..._ADSL_Protector Mieszkam w astarym domie gdzie instalacja eletrykczna jest 2 zylowa i bolec w niazdku jest polaczony z niebieskiem kablem sieiowym Powiedzcie mi gdzie w takim razie mam podlaczyc ten kabelek ? Czy moge go podlaczyc pod bolec w gniazdu ? - bo chyba koloryfer odpada - nie mam jak za bardzo inaczej wykonac instalacji specjalnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Podłączenie do zera nic nie da. Musisz zrobić uziemienie. Jak masz instalację ogrzewania metalową/miedzianą to nie ma problemu, podpinasz się pod kalafior. Gorzej w momencie gdy masz plastik (tak jak ja to musiałem zrobić) Weź rurkę metalową, średnica ~3cm i zakop ją na jakieś 2m a później od niej poprowadź kabel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Podłączenie do zera nic nie da. Musisz zrobić uziemienie. Jak masz instalację ogrzewania metalową/miedzianą to nie ma problemu, podpinasz się pod kalafior. Gorzej w momencie gdy masz plastik (tak jak ja to musiałem zrobić) Weź rurkę metalową, średnica ~3cm i zakop ją na jakieś 2m a później od niej poprowadź kabel.Mam instaacje grzwacza w postaci rurek i koloryferow ( rurku chyba stalowe) - biegna przez caly domek - do piwnicy w zie ie tez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 No to nie masz większego problemu, tak najłatwiej uziemić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...