Skocz do zawartości
ernieball

Win98 na laptopa bez CD-RoM'u how?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jest czysty (nie ma zadnego systemu) to bedzie problem.

Musialbys w jakis sposob wgrac instalator systemu na dysk tego laptopa.

Mozesz np. kupic taka przejsciowke:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23657589

i podlaczyc dysk laptopa do stacjonarnego komputera w celu zgrania instalki.

Mozesz zalatwic gdzies CD-ROM i zgrac instalator na dysk.

Mozesz tez spakowac ponad 100-megowy instalator Win98 na dyskietki, wgrac do laptopa i rozpakowac (metoda ostateczna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli twoj laptop ma zlacze szeregowe RS-232c to mozesz sprobowac polaczyc je te droga. Wowczas wystarczy posadzic najpier na laptopie DOSa i najlepiej polaczyc sie z komputerem przy pomocy Nortona Commandera. Potem zgrac instalke z CDROM na dysk i juz. Troche roboty no ale da sie tez i tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli twoj laptop ma zlacze szeregowe RS-232c to mozesz sprobowac polaczyc je te droga. Wowczas wystarczy posadzic najpier na laptopie DOSa i najlepiej polaczyc sie z komputerem przy pomocy Nortona Commandera. Potem zgrac instalke z CDROM na dysk i juz. Troche roboty no ale da sie tez i tak.

moglbys cos wiecej powiedziec na ten temat??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś też miałęm taki problem, i rozwiązałem go naparde w męczący sposób, a mianowicie zainstalowałęm naprawde minimalną (i jeszcze przezemnie okrojoną )wersje windy 98 na swoim kompie, a następnie zgrywałem go po kawałku na laptopika dyskietkami :/ . To mi zajeło parenaście godzinek, i robiłęm to z 2/3 lata temu. Win98 do tej pory chodzi na tamtym laptopie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglbys cos wiecej powiedziec na ten temat??

Witaj.

A wiec pokoleji.

Aby polaczyc dwa komputery w ten sposob bedziesz potrzebowal dwoch komputerow ze zlaczem rs232c (zlacze szeregowe)

Nastepnie potrzebowal bedziesz kabla. Sa trzy rodzaje kabla.

- 9 na 9

Dołączona grafika

w takim kabelku laczysz kolejno piny:

(9) 2-3 (9)

(9) 3-2 (9)

(9) 5-5 (9)

- 9 na 25

Dołączona grafika

w takim kablu laczysz kolejno piny:

(9) 2-2 (25)

(9) 3-3 (25)

(9) 5-7 (25)

- 25 na 25

Dołączona grafika

w takim kablu laczysz kolejno piny:

(25) 2-3 (25)

(25) 3-2 (25)

(25) 7-7 (25)

Kiedy juz zaopatrzysz sie w jeden z tych kabli to laczysz nim komputery.

Nie wiem jak spisuje sie takie polaczenie bezposrednio pod widowsem, ja zawsze laczylem sie spod dosa. Uruchamiasz dos'a na obydwu komputerach i odpalasz na nich NC (dla wygody, pewnie mozna inaczej sie polaczyc bez uzycia NC).

Nastepnie w NC na obudwu komputerach wybierasz opcje F9->Left->Link

Dołączona grafika

Wybierasz odpowiedni port, na jednym komputerze wybierasz Master a na drugim Slave. Rownoczesnie na obu komputerach wciskasz LINK i trzymasz kciuki zeby sie polaczylo :) Kiedy sie polaczy, to z poziomu Mastera mozesz dokonywac transmisji danych pomiedzy komputerami.

mam nadzieje ze nigdzie sie nie pomylilem. pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi