5M@I_3[ Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Witam wszystkich ! Sprawa jest taka, że raczej nie ma dużych szans, żeby w najbliższej przyszłości była u mnie dostępna Neo, DSL albo nawet SDI. Mieszkam na wsi i Tepsie nie opłaca się zakładać u mnie stałego na centrali... Jednak znajomi mieszkający 1,5 km ode mnie mają Neo. Na infolinii i w Telepunkcie też kiwają głowami, że nie wiedzą, że może będzie, żeby zadzwonić za miesiąc itd. (jak to oni). Jedynym wyjściem jest dla mnie spróbwać połączyć się radiowo z tymi znajomymi. Nie mam jednak za dużego pojęcia o sieciach, dlatego proszę was o pomoc ! Co i za ile trzeba kupić ? Jaką mam gwarancję, że zadziała ? Jaki ma byc schemat...? :( Pomóżcie, bo już szlag człowieka trafia na tym pakiecie !! Z góry dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Oczywiscie ze da rade :) Karta ~150zl Antena ~70zl Okablowanie, zlaczki do 40zl Jesli rutuje im komp po drugiej stornie tak samo jesli nie to jest potrzebny access point 300-400zl :) Ceny z Allegro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 no właśnie chciałbym postawić Access Pointa, bo nie może tam cały czas u nich komp chodzić... NEO I I V AP-->sieciówka 1 I I V Antena 1--> - - - <--Antena 2-->sieciówka 2 Tak to ma mniej wiecej wygladac ? :D ( 1 sieciówka może być zwykła kablem, czy musi być specjalna z antenką ? :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Neo | | Hub lub Switch <--> AC <-----> Antena <--> Siecowka <--> komp1 :) | | komp2 Prawdopodobnie bedzie trzeba kupic antena do AC bo na standardowym 'druciku' nie ma sznas dzilac na 1,5km. Czyli kolejne 70+40zl :) Atenny winny sie widziec wzgledem siebie. Jakis masz na dachu etc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 A jakie polecasz części ? jakie anteny i AC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23410908 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23290122 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23301556 Okablowane poszukaj w miejscowym elektroniku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 czy ten AP ma wbudowany router ? karty chyba też kupie D-Linka 510 albo 520... a Antena paraboliczna, np. Yagi o zysku mniej więcej 22dB może być ? PS. Muszę skombinować jakiś maszt albo postawić antenę gdzie indziej u znajomego bo ma taki dość wysoki lasek za domem z mojej strony... :/ Chcę zrobić tak : NEO I I AP--Antena1------Antena2--Sieciówka1 I I Sieciówka2 (bezprzewodowo!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Mozesz kupic Ac z router nie ma problemu. Antena paraboliczna nie jest ci potrzbena poniewaz to bedzie zwykly link p2p. Chodzi o to aby antena mial duza kierunkowosc, anteny Yagi takowa maja, ale nie widzialem anten yagi o chakterystyce parabolicnej... Rozumiem ze ten drugi komp tez bedzie podloczony do neo bezprzewodowo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 tak będzie bezprzewodowo... chodzi o to żeby nie inwestować w switcha i od razy wszystko pod AP podpiąć, a jak mu zrobie bezprzewodowo to to będzie bardziej praktyczne dla niego... no i oszczędzi się na tym switchu ! A możesz zapodać linka do jakiegoś AP z routerem wbudowanym ? Antene chce paraboliczna, np. taka jak to, bo moze być jakieś drzewo albo coś... Chodzi o jak najmocniejszy sygnał i gwarancję, że będzie działać ! Poza tym chce to zrobić na maszcie, to też paraboliczna łatwiej przymocować... cholera mam jeszcze problem z tym laskiem u niego bo jest dosyć wysoki i chyba nie da rady go masztem ominąć :( a jak będę chciał za drzewami postawić to w huk kabla trzeba a to osłabia sygnał ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 switch to kwestia 80zl. Jak cala siec bedzie bezprzewodowo bedzie wieksza cyna :D AP z routerem pierwszy lepszy :D http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23736405 Najlepiej jakby anteny byly na dachu + ewentualnie nie duzy maszt do tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 u mnie mam maly maszt i na nim posadze ale u niego trzeba by wysoki na dachu stawiać, żeby stykło !!!! PS ale switch to nie router przecież ! ze switchem nie postawie u niego sieciówki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Neo podlaczasz do routera, router do switcha... Dalej juz wiesz :) To dla tego integruje sie je razem. Poiczytaj jakas storne o Wifi jesli powaznie myslisz o rozwiazniu bezprzewodowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 to teraz juz nie kapuje... router-switch-AP-antena itd. ? przeciez to wyjdzie 2 razy drożej ! wg mnie taniej jak jest neo-AP(router) i dalej 1 sieciowka bezprzewodowo i druga antena do mnie ! A tak dochodzi mi router oddzielnie i switch jeszcze ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 To byl tylko przyklad :wink: Od Ap-Router ma jedna antene... Jesli komp1 bedzie w jej poblizu to wystarczy antena kirunkowa (druga taka bedzie u ciebie skierowana w strone anteny od AP) a jesli nie to do AP trzbea kupic antene o chakterystyce dookolnej aby dzialalo do 'okola'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 to nie można zrobić tak, żeby od tego AP nadawały i wbudowana antena i ta podłączona kablem ? wtedy komp1 stałby u znajomego obok AP (i łapał sygnał z wbudowanej anteny), a komp2 (mój) łapał sygnał z kierunkowej... tak nie może być ? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 https://www.wlan.waw.pl/cgibin/shop?info=TY...8N&sid=243d1132 ta antenka 18dBi spokojnie Ci wystarczy. Warunek to mniej wiecej widoczne anteny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 oki, dzieki, a co z tym AP ? moga jednoczesnie dzialac wbudowane anteny i ta podpieta ? [patrz wyżej...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Oczywiscie ze moga dzialac te anteny razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 dzieki, zostaje mi juz tylko dylemat ominiecia tego małego lasu jakoś i mogę zakładać... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Moze taki prosty maszt zamontowany na dachu bedzie Ci pomocny!:) tak aby mniej-wiecej anteny sie widzialy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 tak, u siebie napewno jakiś maszt skombinuje, nawet jeden jest, to go przedłuże i tam postawie swoja antene.... ale pewno z 10m kabla będzie trzeba :/ problem jest u niego, bo ten lasek u niego jest za*ebi*cie wysoki ! :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Kabel to jeszcze nie taki problem. Mocniejsza antene dasz i bedzie wporzadku ale ten las to nie jest na reke! :) Moze w promocji beda pily motorowe to moza by zrobic z tym porzadek! :) Najlepiej jak bys mial od kogos pozyc sprzet i to przetestowac. Zawsze jest mozliwosc ze pojdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 pily ?? gość go zasadził i w życiu go nie wytnie ! :lol: no wlasnie, zebym mogl najpierw przetestowac, ale wszyscy w okolicy maja zwykły LAN, a nikt nie ma WLANu... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 mozna sprawdzic na helikalnych antenach moze sie przebija przez las, ale zeby to szbko chodzilo :) to nie powiem jesli w ogole bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...