Skocz do zawartości
magiko

Radeon 9700 i Epox 8rda3+. a skaczące gry

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, podczas grania w Mafie, Colina04demo, nfsu i pare innych dość często gry te skaczą, niezależnie od rozdzielczości, ustawień w grze czy ustawień karty graficznej, choć co ciekawe jest 50,60,70 kl/s.

Nic takiego nie występuje w benchmarkach.

Karta graf.-Radeon 9700@9700Pro najnowsze sterowniki 4.4

Pł.główna-Epox 8rda3+ najnowszy bios i sterowniki

Zaśilacz Chieftek 420w

Świeży Windows xp

Na kartach G-force 2mx i 4200 w ten sposób nie haczyło, no chyba że z braku wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zmierzyć, czy windows poprawnie odmierza sekundy??? Porównaj każdą sekunde w windowsie z zegarkiem na ręku. Może to wyda się dziwne ale chyba padł zegar (wada nForce-ów). Jak zmierzysz to pomyslimy dalej.

zgadzam się z kojakiem. sprawdzanie zacząłbym od zmierzenia poprawności działania zegarka w windzie.

zresztą wpisz RTC w opcje szukaj i sprawe wyjaśnisz :)

przy 10 nforcach 2 - 8 sztuk właśnie tak się zachowywało :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest jakoś tak dziwnie, że 5sekund idzie szybciej, potem szósta sekunda zwalnia po czym kolejne 5sek znowu szybciej i ta nieszczęsna szósta znowu zwalnia i tak w kółko. Ta szósta sekunda to jakby centrowała zegar, synchronizowała go z prawidłowym czasem. Hmm. Sam nie wiem. Ale na szczęście wszystko działa ok! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest jakoś tak dziwnie, że 5sekund idzie szybciej, potem szósta sekunda zwalnia po czym kolejne 5sek znowu szybciej i ta nieszczęsna szósta znowu zwalnia i tak w kółko. Ta szósta sekunda to jakby centrowała zegar, synchronizowała go z prawidłowym czasem. Hmm. Sam nie wiem. Ale na szczęście wszystko działa ok!  :D

tak jest zawsze w zegarkach. ważne jest aby działał dokładnie bo przyspieszenie nawt 1 sekunde na minute daje się zauważyć w grach :)

niestety Nvidia dała ciała z tym. oczywiście o tym się nie mowi bo każdy ma nf2! i teraz są tylko jazdy na biednego FX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, ale Wy tu rzeczy opowiadacie.

To ja sie wk......... na swojego Herca a tu sie okazuje ze to nForce.

Czy chcecie powiedziec ze to wlasnie jest jego wina ze NFS:U i Colin3 tak mi rwalo :?: :?:

W Colin4 jakos juz tego nie zauwazylem, chociaz czasem tez mam taka przycinke na 1-2sekundy.

PS. czy w takim wypadku mozna dac plyte na gware :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, ja miałem GF4 Ti, wtedy tez mi rwało grafę, wymieniłem na R9500 to samo, kupiłem 512 MB DDR400 i też to samo

ja mam EPoXa 8RDA+ 1.1 revision, chciałbym ją wymienić na najnowszą rewizję 2.2, ona może by pomogła, ale na 99.9% jestem pewny, że nie przyjmą reklamacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest jakoś tak dziwnie, że 5sekund idzie szybciej, potem szósta sekunda zwalnia po czym kolejne 5sek znowu szybciej i ta nieszczęsna szósta znowu zwalnia i tak w kółko. Ta szósta sekunda to jakby centrowała zegar, synchronizowała go z prawidłowym czasem. Hmm. Sam nie wiem. Ale na szczęście wszystko działa ok!  :D

tak jest zawsze w zegarkach. ważne jest aby działał dokładnie bo przyspieszenie nawt 1 sekunde na minute daje się zauważyć w grach :)

niestety Nvidia dała ciała z tym. oczywiście o tym się nie mowi bo każdy ma nf2! i teraz są tylko jazdy na biednego FX :)

Takiech rzeczy nie miałem w SIS746. Tylko w tym nForce. Ale minuta jest odmierzana równo i dla tego nie mam tych problemów!

Pozatym o tym się mówi, tylko niewiele osób o tym wie i zgania na inne komponenty! :wink: Część wogóle o tym nie pisze bo wie o tym. Ja też niedawno się dowiedziałem. Ale jakby nie było to nVidia zrobiła kawał dobrej roboty! Tylko mogła poprawić tą małą wadę. 8)

Ale namieszałem! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, ja miałem GF4 Ti, wtedy tez mi rwało grafę, wymieniłem na R9500 to samo, kupiłem 512 MB DDR400 i też to samo

ja mam EPoXa 8RDA+ 1.1 revision, chciałbym ją wymienić na najnowszą rewizję 2.2, ona może by pomogła, ale na 99.9% jestem pewny, że nie przyjmą reklamacji

nie przyjma ci reklamacji

nowszy rev 2.2 tego epoxa co nic nie da. wiem bo sam maiałem 3 sztuki.

zobacz na mój podpis. mam kt 600 ktora jest wysmiewana przez innych jako mało wydajna. 500 punktów w 3 dmarku mniej ale za to brak jakichkolwiek problemów 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co mnie ciekawi?

zrobiłem test w CSie, ustawiłem maksymalną liczbę klatek na fps_max 20 i nawet przy 20 klatkach gra się cięła

pierw poczekam na jakąś kasę, muszę kupić jakąś muzyczną na zastęp SS :-), może kupie kiedyś Audigy 2 i KT800 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam ten problem ale tylkow grach z symalacjami samochodowymi w NTFS był to bardzo widoczne dlatego juz od około 2-3 miechow kazdemu doradzam Via 600 moze o 3-5% mniej wydajna ale nie denerwuje w grach ja tez bede swoja wymieniał na Via 600 i Audigy i siwety spokuj :) cos mi sie wydaje ze juz sie wogue odwruce os NV najpierw po trzech latach zmieniłem z NV na ATI i jestem bardzo zadowolony i ten NF2 gdybym wiedział o tym poł roku temu o bym tej płyty nie kupił dobrze ze w strzelaninkach tego nie widac bo bym kompa za okno wyrzucił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak w kilku grach np colin3 i 4 toca i pare innych jak nie wylącze przyspieszenia dzwieku.

Wtedy jest bardzo smiesznie w colin 4(demo) np fraps pokazuje ze mam 30-40fps a nie da sie grac bo sie tnie (3-4sekundy chodzi płynnie a potem zatrzymuje sie na 1sekunde)

Może wam tez to pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiele zmienia, dobrze ze nie kupiłem jeszcze tego NF7-S :D  

No wiec trzeba poczekać na KT880...

Tylko jedno pytanie: czy to VIA Envy jest tak samo dobre jak Sound Storm? Czy trzeba dokupić Audigy?(buu). Głośniki to Logitech Z-640...

a via kt600 jest jakieś niedopracowane, mało wydajne czy co? :)

Soundstorm jest fajny. ale po tym jak w kilku grach dzwiek mi zanikał. kupiłem Audigy za 180 zł i jest lux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi