Skocz do zawartości
Qube-pl

Ustawienia FSB i MNOŻNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mój konfig:

1700XP @ 2400XP 166x12 JIHUUB 51

512 MB DDR400 TwinMos (7*3*3*2,5 ustawiona na 333)

EPOX 8RDA+ rev 1.2.

Chieftec 360 PW

Czy lepiej jest podkręcać mnożnikiem czy może szyną???

Jakie mogę ustawić parametry"bezpieczne" dla tego konfigu???

Próbowałem ustawić proca na 10x200 ale zaliczył zwiech:(

Proszę o jakieś porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcie ustawione jest na 1,65V.W O/C jestem leszczykiem :D i boje sie przesadzić.Natomiast programik EPOXA do monitorowania napięć wskazuje od 1,69 do 1,728 8O 8O

Wogóle wynik w 3DM03 wydaje mi sie troszkę mały na kompie co w podpisie.

A wynik to 4850 pkt

Jakieś rady??

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie najlepiej jest krecic przez fsb

jak komus podkrecam kompa to robie tak ze najpierw obnizam mnoznik na procku, i sprawdzam ile max fsb wytrzymuje pamiec, pozniej zostawiam max fsb dla pamieci i podbijam moznik procka, jak zacznie sie wieszac to wiadomo ze nie przez pamiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie najlepiej jest krecic przez fsb

jak komus podkrecam kompa to robie tak ze najpierw obnizam mnoznik na procku, i sprawdzam ile max fsb wytrzymuje pamiec, pozniej zostawiam max fsb dla pamieci i podbijam moznik procka, jak zacznie sie wieszac to wiadomo ze nie przez pamiec

Czyli na ile mam ustawić mnożnik?? Teoretycznie przy 10x200 wszystko powinno hulać pamięć też 400 Mhz.Prosze poradzcie krok po kroku...... :cry:

A jednak ten wynik to jednak marniutki............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, przeciez napisalem jaka jest moja metoda :)

1. ustawiam najmniejszy mnoznik dla procka

2. skoro pamieci sa 400mhz to ustawiam je jako "by SPD" - tam gdzei sietimingi ustawia i podbijam im zasilanie np u mnie 0.3v

3. podbijam fsb zazcynajac od 200, i sprawdzam stabilnosc systemu,a e tak wstepnie czyli przeliczanie super pi, kilka minut prime 95

4. powiedzmy ze doszlismy do STABILNYCH 230 mhz, wiecej juz nie da rady z powodu pamieci albo chipsetu.

5. zwiekrzam mnoznik na procku i sprawdzam stabilnosc, potrzeby podbijajac V, ale na chlodzeniu powietrznym staram sie nie przekraczac ~1,8xv, trzeba monitorowac temperaturke zeby nie przekraczaka 57 60 stopni w stresie.

6. ogolne sprawdzenie stabilnosci - prime 95 na kilak godzin, kilka petli 3dmarka, jak bedize cos nie tak to zmniejszam minimalnie fsb, sprawdzam minimalne napiecia w Motherboard Monitor.

Zawsze tak robie przy podkrecaniu kompa, chdozi oto zeby robitc to stopniowo i monitorowac napiecia, temperaturki, nic na szybko bo sprzet nie jest warty 5 zl :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi