Skocz do zawartości
szycha3h

Canon a70/a75 - film z dzwiekiem

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec mam zamiar sprawic sobie jeden z tych aparatow ( bardziej jestem zdecydowany na a75 ) i mam takie pytanie gdyz nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi ( na forum tesh szukalem :lol: ), czy te aparaty maja mozliwosc nagrywania filmu z dzwiekiem :?: A gdybyscie mieli wybierac miedzy tymi dwoma aparatami to ktory byscie wybrali i dlaczego :?:

Z gory thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowalem sie na zakup a70 i teraz mi cwieka zabili tym nowszym modelem.

w jakiej rozdzielczosci a75 kreci filmiki ?

w roznych servisach wyczytalem ze to poprawiony i ulepszony a70 ale w zadnych z parametrow nie ma nic o filmikach.

czy ma on jakies minusy w porownaniu z a70 ?

dowiedzialem sie ze ma wiekszy LCD o wiekszej rozdzialce, 32mb w zestawie, 9 polowy pomiar (kij wie co to jest :P) ale w sumie fotki robi podobne ...

chce aparacik do widoczkow i imprez + filmy 640x480 - jezeli a75 takowych nie robi to wezme starszego brata ale jak robi takie filmy to czy jest wogule sens ladowac sie w a70 ?

roznica w cenie to 30$ - nie bedzie kupowany w polsce

PS: a80 nie chce ...

UPDATE

znalazlem wkoncu ... robi takie filmy :)

ale i tak zostawie pytanie czy w takim razie warto wogule myslec o a70 czy tez nie zastanawiac sie i kupowac a75 ?

prosze o jakies konstruktywne opinie ;]

i jeszcze jedno ... czy do a70 i a75 da rade wsadzic karte 512mb?

ktos mi mowil ze czasem moga byc problemy i lepiej zebym sie dowiedzial przed zakupem ;)

jaka karte polecacie: PNY, fuji, SunDisk'a ?

UPDATE2

echh wiem ze mieszam ale sam sie juz zamieszalem :evil:

TU podaja ze robi filmy 640x480 a z kolei TUTAJ ze tylko 320x240 - i komu wierzyc :? :|

pytanie sprzed update1 zostaje otwarte :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A75 kreci filmiki w rozdzielczosci 640x480 ( tak podaje producent na swojej stronie ) i ma kilka dodatkowych bajerow w porownaniu do a70. Ma miedzy innymi wiekszy wyswietlacz, kilka tematow do robienia zdjec wiecej ( doszły miedzy innymi zdjecia fajerwerkow ) i jak jush wspomnial Gie-eN-Zet ma 9 polowy pomiar, oraz Ergonomiczniej rozmieszczone przyciski i elektronike z A80 aha i do a75 daja karte pamieci 32mb :D a do a 70 tylko 16mb :?

A co do a80 to jush wole a75 z tego wzgledu ze a80 ma :

- mniejszy wyswietlacz niz a75

- 4megapiksele niby lepiej ale po co gdy i tak standartowe zdjecia robi w mniejszej rozdzielczosci przez co nie wykorzystuje tych 4 Mp bo sa przydatne tylko do zdjec ktore chce sie wydrukowac w wiekszym rozmiarze

- filmiki kreci tylko w rozdzielczosci 320x240

- cena o kilkaset złotych wieksza

Jedyne co by sie przydalo w a75 to obrotowy wyswietlacz choc to tesh nie jest konieczne.

A co do karty pamieci to przylaczam sie do pytania gdyz tesh mam zamiar nabyc karte pamieci 512 mb :D i nie chcialbym sie w domu dowiedziec ze karta ta nie pasuje :x .

Mam jeszcze pytanie jak wyglada sprawa gwarancji. Mam mozliwosc kupic ten aparat w ameryce :P ( przez znajomych ) i gdy oni mi go przywioza to moge jush nie miec mozliwosci zawiezienia go do ameryki spowrotem zeby go wymienic itp. bo sie zepsul. Jest jakas mozliwosc ze producent mi go w Polsce wymieni albo naprawi :?:

http://www.powershot.com/powershot2/a75/index.html - link do dokladniejszej specyfikacji a75 , przykladowe zdjecia itp.

Troche sie rozpisalem, ale mysle ze zrozumiale napisalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie bardzo zrozumiale - dzieki za info o filmach :)

chociaz ja wlasnie bede kupowal z tego linka gdzie napisali 320x240 - mam nadzieje ze sie pomylili a nie ze maja jakies specjal okrojone wersje :?

co do gwarancji to mam ten sam problem - kupowany bedzie w usa ale i tam od razu uzytkowany przez jakies 3/4 miesiace czyli nie krakajac jakby byl zepsuty to od razu odsylam ;)

wybor padl ... a75

dajcie tylko info o kartach - czy wejdzie 512 czy trzeba 2x256 no i jakiej firmy najlepiej kupic - na co zwrocic uwage - jakie paramerty czy cus ;) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filmiki w 640x480 to on i owszem kreci ale tylko 30 sekund

te 320 cos tam na cos tam tylko 3 minuty to jest chyba jedyny mankament tego apartau (a70) ze ni kreci filmu tak długo jak mu starcza miejsca na karcie moe poprawili to w a75 a myślałes o olympusioe c- 350 lub 450 ?? parametry takie same a tańszy a 450 nawet lepszy a w cenie porównywalnej do canona pozatym wszytstkie aparaty canona sa droższe od konkurencji o takich samych parametrach....

pozatym717 no opcjonalnie V1 żondzi (moje zdanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee poprawka, jak ktoś chce długie epopeje filmować to kupuje kamere, zwłąszcza jak ma rodzinke na głwoie i dziecko w drodze :lol:, a tak parat starcza do króciutkich.

Sprostowanie co do A80. Aparat ten jest o klase wyżej od A70/A75 ponieważ ma matryce CCD taką samą jak seria G canona, co jest równoznaczne z o wile leszpą jakościa zdjęć niż przy A70/A75. Same MPixele to nie wszytko. Przy jakości fotek jest ważna optyka oraz wielkości matrycy CCD i pod tym wzgldem A80 góruje nad A70/A75. Poprstu robi lepsze zdjęcia.

Jeśli chcesz nagrywać super fajne filmiki to dołóż do Minolty Z1. Długośc filmów ograniczona tylko pojemnośći karty (filmiki również w 640x480 przy 15kl/sec lub 30kl/sec). Filmiki z dziwkiem, mozna uzywac zoom wczasie krecenia tylko bez dziwkeiu wtedy (10x), a ostrosc jest na zywo ustawian (jak w kamerze). Canon raz ustawii ostrosc i tyle, nie mozna uzywac zooma podczas krecenia. Filmiki w canonie oganiczone do 3min góra w 320x.240, a w 640x480 tylko 30sec.(tylko 15kl/sec).

Wbrew opiniom z aberacjami przy UZ mozna sobie poradzic przy odpowiednim wykorzystaniu manualnych ustawien aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie spytam tylko czy oplaca sie kupowac do tego canona a-75 karte high speed czy ten aparat bedzie umial ja akurat wykorzystac? bo nie sadze zeby sie opacalo przeplacac jezeli aparat i tak zapisuje wolniej. Ktos wie z jaka predkoscia aparat ten zapisuje fotki?

Bom sam mam zamiar ten aparacik kupic niedlugo :)

Gie-eN-Zet > jedna osoba na allegro ma go za 1200zl (a nie wlasnie patrze a dupek zmienil cene na 1300 :evil: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprostowanie co do A80. Aparat ten jest o klase wyżej od A70/A75 ponieważ ma matryce CCD taką samą jak seria G canona, co jest równoznaczne z o wile leszpą jakościa zdjęć niż przy A70/A75. Same MPixele to nie wszytko. Przy jakości fotek jest ważna optyka oraz wielkości matrycy CCD i pod tym wzgldem A80 góruje nad A70/A75. Poprstu robi lepsze zdjęcia.

TEz mialem zamiar dopisac ale widze ze ktos mnie uprzedzil juz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi