k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Witam, na wstępie Wesołego Alleluja!!! No ja narazie skończyłem świętowanie i robię stronkę, w związku z tym mam takie pytanko: -> Czy można jakoś zrobić, by wbudowana ramka w jakąś stronę dopasowywała ją (stronę główną w której się znajduję) do swoich rozmiarów - tzn. zmieniała wysokość strony głównej? Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale dla pewności opisze bardziej szczegółowo: Mam strone główną - index... chcę by podstrony z menu wyświetlały się w wbudowanej ramce - przy czym, by owa ramka nie miała paska przewijania, tylko w zależności od podstrony zmieniała rozmiar strony głównej - indexowej :?: Mam nadzieję iż ktoś to zrozumie i mi wytłumaczy... acha piszę w htmlu... Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 nie wiem czy dobrze zrozumialem o co ci chodzi ale ... stworz ramke z parametrem scrolling="auto" nie bedzie paska przewijania a jak strona zwiekszy swa objetosc to pasek sam sie pojawi ... UPDATE: jezeli to nie to moze zamiesc stronke na jakims servie i wtedy lepiej wyjasnisz na czym twoj problem polega - albo chociaz w paincie ramki rozrysuj i zaznacz co ma jak dzialac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 nie wiem czy dobrze zrozumialem o co ci chodzi ale ... stworz ramke z parametrem scrolling="auto" nie bedzie paska przewijania a jak strona zwiekszy swa objetosc to pasek sam sie pojawi ... quote] Niestety nie o to mi chodzi..., lecz chcę aby wbudowana ramka powiekszała długość strony indexowej (tej w której się znajduję, w której jest wstawiona) jeśli jest to konieczne... - by wraz wielkością podstrony zmieniał się rozmiar ramki :?: :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Jednak jest to możliwe... tzn. podobno poprzez html-a nie, ale znalazłem skrypt javy do wstawienia - dzięki niemu da się to zrobić;) Więc temat zakończony, chyba że komuś udało się to html-u bez użycia Javy...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Na początku pamiętej że istnieje ta opcja :wink: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , bo tłumaczenie HTML'a jest zamotane , ale chyba potrzebujesz wstawić w znaczniki ramki tabele o określonej szerokości i "auto" wysokości :wink: . Jak wróce ze sklepu to coś przykładowego naskrobe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kim Bo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 W samym HTML'u nie znam takiego sposobu. Jedyne co możesz zrobić to przeładować całą stronę (index.htm). Klikając w link cała strona ci się zmienia, a w ramce docelowej wstawiasz sobie dany dział. Możesz wówczas wyłączyć aktywność linku który właśnie został wykorzystany. W JS da się bardzo wiele, jednak dostępność tych kodów na polskich stronach jest bardzo mała :? (istnieją głównie skrypty "menu" i "ochrony strony") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Na początku pamiętej że istnieje ta opcja :wink: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , bo tłumaczenie HTML'a jest zamotane , ale chyba potrzebujesz wstawić w znaczniki ramki tabele o określonej szerokości i "auto" wysokości :wink: . Jak wróce ze sklepu to coś przykładowego naskrobe Przecież, gdy ustawisz szerokość na auto to ramka bedzie się przewijała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 W index'ie masz ustawione np. 2 ramki , menu i content gdzie do menu masz link menu.html a do content np. index2.html . Podstawowa funkcja ramek to taka że obojętnie co klikniesz w menu.html załaduje się w ramce content . Jeżeli chcesz aby się strony ładowane do ramki content nie rozjeżdżały to w index'ie dajesz do ramki content paramert scrolling="auto" ale w każdej stronie która będzie sie ładować do tej ramki wstawiasz tabelke np. taką <html><head></head><body><table cellspacing="5" cellpadding="5" border="0" WIDTH="600"><tr><td rowspan="2" colspan="2">Tutaj ładujesz wszystko co chcesz </td></tr><tr></tr></table></body></html> Dzięki temu strony nie będą ci się rozjeżdżać przy zmianie rozdzielczości lub po załadowaniu jakiegoś większego dokumentu bo jest zdefiniowana stała szerokość , w tym przykładzie 600 pix. Ale za to nie jest zdefiniowana wysokość więc jeżeli coś się nie będzie mieścić to automatycznie strona powiększy się w dół . Mam nadzieje że o to ci chodziło :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Do Walker3d: taki sposób nie dotyczy tego co mnie interesuje... tzn. tak jak napisalem chce by w konkretnym miejscu jednej strony byla wbudowana ramka i tam ładowały się podstrony - jeśli któraś z podstron będzie większa chcę żeby ramka zmieniała rozmiar, a nie bylo przewijanie z paskiem lub bez... Wtedy, gdy ramka zmieni rozmiar przedłuży długość głównej strony... Na pewnym forum wyczytałem iż jest to nie możliwe poprzez html i znalazłem link do strony ze skryptem javy, który ten problem rozwiązuję i działa to znakomicie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 [...]Na pewnym forum wyczytałem iż jest to nie możliwe poprzez html i znalazłem link do strony ze skryptem javy, który ten problem rozwiązuję i działa to znakomicie...Możesz podać ten link ? z ciekawości chce zobaczyć ten skrypt , może i mnie się przyda :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 W sekcji HEAD wpisujemy: <script language="JavaScript"> <!-- function calcHeight() { var the_height=document.frames['Iframka'].document.body.scrollHeight;//znajduje wysokosc strony ktora bedzie zaladowana document.getElementById('Iframka').style.height=the_height;//Zmienia wysokosc Iframki } //--> </script> I w sekcji BODY tworzymy Iframke: <iframe width ="700" id="Iframka" onLoad="calcHeight();" src="strona.html"> </iframe> Bardzo przydatny...;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 k_luke: taka drobna sugestia.... cytat to [ quote ] kod to [ code ] php to [ php ] prosze sie stosowac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno...;) Czy istnieje jakaś prosto możliwość założenia forum wraz z logowanie (tak rozbudowanego jak to, no może nie koniecznie aż tak - ale logowanie do kont, podstawa) bez zakładania serwera?? Nie śmiejcie się tylko jeśli to głupie pytanie - jestem początkujący w te "klocki";) Ale w końcu podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 musialbys sobie wykupic konto z php i mysql..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...