Skocz do zawartości
zytek

Nowe NF7 2.0 - czyżby porażka abita?

Rekomendowane odpowiedzi

Uhm.. Tak jak pisałem w topicu NF7, chyba te "nowsze" serie nie są już takie "super hiper oc" :/

1. nie ładuje się bios D10b2 i D10b4 tzn. nie bootuje systemu po POSTcie.

2. L12 mod nie chce działać. Mam bartona i połączączyłem ah32 z ag31 jak na rysunku: http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html

Wykrywa nadal jako XP2500.

3. Skoro nie mam D10 to załadowałem D23 Sub-zero od tictaca. Co mi to dało? Bootowanie na wyższych FSB (>230) ale zero stabilności. Mój barton, którego wygrzewałem kilkadziesiąt minutek dzisiaj nie jest stabilny nawet na 225 FSB z CPU Interface DISABLED ! Drugi barton, odblokowany mnożnik, to samo. Max to 217. Pamiątki to hynixy, one nie są problemem.

vcore dawałem tym prockom nawet 2.22 i mimo to brak stabilności nawet 10x230 :/

L12 by pomógł może, ale nie działa.. wał :/

Mój poprzedni NF7 mógl pracować na 10 i 10.5 x 233 FSB przez dłuższy czas, nie było to 100% stabilne - tam by pewnie L12 pomógł no ale zanim go zrobiłem to płyta padła :/

Cóż, jak nie ma rady na to FSB to zostanę przy moim bartonie z odblokowanym mnożnikiem.. ta sama seria co ten, który działał na 10.5 x 233.. wygrzeję go tylko, to może ruszy na 12 x 217, choć wolałbym wyższe FSB :((

Ech, ja to mam pecha.. a nie mam już sił, żeby bawić się w sprzedaż tej płyty i kupno jakiegoś "pewniaka" :/ To i tak już moja 4 płyta w ciągu 4 miesięcy, heh.

Przypomina mi to wały z soltekami, tylko rev. D się nadawała do OC, potem coraz gorzej.

Jeśli ktoś ma nową NF7 2.0 albo wróciła do niego z gwarancji, jak w moim przypadku, to niech się podzieli doświadczeniami. (moja ma plastikowy uchwyt w sockecie.. tym się różni od poprzedniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam plastykowy uchwyt i proc 11x240 wstaje i dziala w windzie z benchmarkow wylatuje.. 11x236 w bechmarkach dziala ale nie wszystkich 11x233 100% stabilnosci Wsystkie ustawienia CPU Interface Enabled

I jest to podsumowanie (choc wyjątki potwierdzaja regułę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

huh, to ja już nie wiem skąd takie problemy u mnie. jakieś rady na niedziałający L12 mod ? próbuję googlować, ale bez skutków. bo w zasadzie problemy z FSB mogą być przez brak moda, no ale.. wsadziłem drucik i zero efektu jak mówiłem :/

jedyna nadzieja dla mnie to by proc wytrzymał 12x217 bo inaczej się zdenerwuję i.. znowu zmienię sprzęt ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... nie jestem pewien czy to ma wplyw bo nie robilem jeszcze l12 moda na nf7(bez s) (na wszystkich nf7-S nie mialem zadnych problemow) ale z tego co wyczytac mozna na geocities to wyraznie zaznaczone tam jest ze chodzi o nf7-S rev 2.0 (To see whether L12 mod affects FSB overclocking on the nf7-s rev. 2.0) choc na chlopski chlopski rozum Ska rozni sie tylko sata SS FW i wyposazeniem :/ jedyne problemy z jakimi spotkalem sie przy l12 modzie to fakt iz nie potrafilem uruchomic thortona na fsb 200 :? i wiele osob tez tak ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm.. Tak jak pisałem w topicu NF7, chyba te "nowsze" serie nie są już takie "super hiper oc" :/

1. nie ładuje się bios D10b2 i D10b4 tzn. nie bootuje systemu po POSTcie.

2. L12 mod nie chce działać. Mam bartona i połączączyłem ah32 z ag31 jak na rysunku: http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html

Wykrywa nadal jako XP2500.

3. Skoro nie mam D10 to załadowałem D23 Sub-zero od tictaca. Co mi to dało? Bootowanie na wyższych FSB (>230) ale zero stabilności. Mój barton, którego wygrzewałem kilkadziesiąt minutek dzisiaj nie jest stabilny nawet na 225 FSB z CPU Interface DISABLED ! Drugi barton, odblokowany mnożnik, to samo. Max to 217. Pamiątki to hynixy, one nie są problemem. 

vcore dawałem tym prockom nawet 2.22 i mimo to brak stabilności nawet 10x230 :/

L12 by pomógł może, ale nie działa.. wał :/

Mój poprzedni NF7 mógl pracować na 10 i 10.5 x 233 FSB przez dłuższy czas, nie było to 100% stabilne - tam by pewnie L12 pomógł no ale zanim go zrobiłem to płyta padła :/ 

Cóż, jak nie ma rady na to FSB to zostanę przy moim bartonie z odblokowanym mnożnikiem.. ta sama seria co ten, który działał na 10.5 x 233.. wygrzeję go tylko, to może ruszy na 12 x 217, choć wolałbym wyższe FSB :((

Ech, ja to mam pecha.. a nie mam już sił, żeby bawić się w sprzedaż tej płyty i kupno jakiegoś "pewniaka" :/ To i tak już moja 4 płyta w ciągu 4 miesięcy, heh.

Przypomina mi to wały z soltekami, tylko rev. D się nadawała do OC, potem coraz gorzej.

Jeśli ktoś ma nową NF7 2.0 albo wróciła do niego z gwarancji, jak w moim przypadku, to niech się podzieli doświadczeniami. (moja ma plastikowy uchwyt w sockecie.. tym się różni od poprzedniej)

A jakie masz pamiątki ??

Do bartonów (i innych proców z fsb 166/200) L12 mod JEST NIEPOTRZEBNY (miałem już w NF7 kilka proców i wiem co mówię)

Moje mobo z plastikową rączką osiąga stabilne 250MHz (Prime)

Większość NF7 osiąga FSB >245MHz (miałem w łapkach 4 szt)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz pamiątki ??

Do bartonów (i innych proców z fsb 166/200) L12 mod JEST NIEPOTRZEBNY (miałem już w NF7 kilka proców i wiem co mówię)

Moje mobo z plastikową rączką osiąga stabilne 250MHz (Prime)

Większość NF7 osiąga  FSB >245MHz (miałem w łapkach 4 szt)

Pamiątki to Hynixy od Beno21 które nie mają problemów z 245 na abicie na cl2.5-3-4-6.. próbowałem z jedną kością, czyli nie dual i też nie chodzi, choć jutro spróbuję jeszcze sił na wygrzanym bartonie, dam lajtowe timingi na pamięci, żeby je wyeliminować..

troche mnie pocieszyłeś, może faktycznie za wcześnie zacząłęm fakać na abita, popróbuję jeszcze sił :) wygrzanie chyba coś da, dzisiaj pociłem AQXEA 0330 a pracuję na AQZFA (chyba) 0411 jutro zamienię procki miejscami, ten nowszy trafi pod lampę ;) oby żarówa pomogła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... nie jestem pewien czy to ma wplyw bo nie robilem jeszcze l12 moda na nf7(bez s) (na wszystkich nf7-S nie mialem zadnych problemow) ale z tego co wyczytac mozna na geocities to wyraznie zaznaczone tam jest ze chodzi o nf7-S rev 2.0 (To see whether L12 mod affects FSB overclocking on the nf7-s rev. 2.0) choc na chlopski chlopski rozum Ska rozni sie tylko sata SS FW i wyposazeniem :/ jedyne problemy z jakimi spotkalem sie przy l12 modzie to fakt iz nie potrafilem uruchomic thortona na fsb 200 :? i wiele osob tez tak ma

U mnie na NF7 bez eski L12 bez problemowo chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez L12 na XP1700+ robisz fsb >235 8O ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez L12 na XP1700+ robisz fsb >235 8O ??

Nie o to chodzilo :D. Mialem na mysli to ze u mnie na NF7 (podstawowa wersja a nie NF7-S) L12 dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ta watpliowsc mozna wyeliminowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobiasz - jaki biosik i jaki konkretnie procek? (seria)

Cóż.. ja jutro (dzisiaj nie zdążę, chyba że w nocy ;>> ) wrzucę na burtę bartona który się ostro pocił pod 100W i poci się nadal :D może coś osiągnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam l12 moda (nie chce mi dzialc :/ )

a bez niego zrobilem tak:

a wiec ta plyta glowna jest calkiem sympatyczna

w twoimn przypadku akurat zadzialalo 166fsb bartona tak jak wspomnial yotomeczek dla CPUs z fsb 166/200 mhz l12 mod na nf7 bardzo malo daje mialem dokladnie identyczne doswiadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja płytkę nabyłem niecały tydzień temu i bez L12 moda osiągąłem na razie max Prime stable FSB221 tyle że na kościach 333MHz.

Uchwyt socketu jest plastikowy, a banki pamięci i gniazda IDE są kolorowe. Na CD-ROMie jest oprogramowanie także do AN7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, nie wiem czy zadziałało wygrzewanie, czy co, ale udało mi się skompilować jajko linuksa na fsb 230, a teraz jadę na 223-225 i wygląda na stabilne. więc chyba jednak z NF7 jest wszystko OK.

więcej i tak nie będę dawał bo muszę dać wtedy cl2.5 na pamiątki i to mi się nie opłaca, może gdybym miał fsb 240 to by było warto..

i kurde, nie mogę przebić 2500 mhz stabilnego na moim bartonie AQXEA :/ nawet na wysokich vcore, choć chyba więcej niż 2.06-2.125 mu i tak szkodzi.. bootuje, system się uruchamia, ale są błędy potem :/

no nic, zostawie póki co to co mam, może za parę tygodni jak troche popracuje to będzie się kręcił lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doloz 30 zeta i kup Epoxa 8RDA+ :D

pewnie kazdy przekonuje do tego co ma, ale ja mialem 3 razy 8rda+, a tego abita nie musialem reklamowac :D

wiem ze jest wiele osob ktore maja ta plyte i sa zadowolone, ale napisalem tak zeby byla jakas przeciwaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie abit to porażka życia. Nic tu nie jest normalnie i nic nie działa tak jak powinno. Chore błędy, temperatury z kosmosu, fsb raz takie raz takie. Teraz mam max 235 (smiechu warte) a zrobiłem wszelkie dostępne mody - prócz vtt bo mi nie potrzebny. Miałem 8rda+(fsb 230 bez vdd moda i zero jakichkolwiek błędów, problemów) i pluje sobie w morde że zmieniłem na to [ciach!]o.

Jak dla mnie Abit suxx i mam nadzieje że już nigdy nie będę miał płyty tej firmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie abit NF7-S v2 to tez totalna porazka , duzo niedociagnięć ,masa problemow , wczesniej mialem inne plyty nie zdarzylo mi sie nigdy uszkodzić biosu ,a na abicie juz 3 razy mi sie spiepszył /komp sie zawiesił przy zapisywaniu ustawiań biosa/ no i trzeba bylo zaprogramować ,

cos nie tak ze slotami ramu: 1 i 2 slot pamiec hynix 512 leci na 250 fsb bez najmniejszych problemow , 3 slot max bez bledow 235 fsb :( ,niestety mam duala 2x512 i przez to nie moge dac wiecej niz 235 FSB , temperatura do bani odpale komputer mam 28 stopni zrobie reset wskakuje na 38 :evil:

ja postanowilem nie kupować juz zadnej rzeczy od abita ,mam dość po pierwszym zakupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Epoxa 8RDAE i jestem z niego bardzo zadowolony a to ze wzgledu na duze mozliwosci OC. Nie trzeba zadnych modow zeby sie super pobawic. Raz mi sie jedynie zdarzylo programowac bios. Ale teraz juz jest wszystko ok. Zadnych probelmow nie ma. Z mojego D 1600 wykrecilem max narazie 2300MHz. Ale wiem ze z lepszym chlodzeniem spokojnie by chodzil na 2400MHz, dlatego juz zbieram kaske :P. I na tym koncze ten maly OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit sie ucieszy...

jak mozna zepsuc BIOS przy flashowaniu? ja sobie tego nie wyobrazam.

temperatura: wgraj BIOS D23

Kolega Marcinsz0 nie pisze ze zepsul bios przy flashowaniu tylko przy zapisywaniu ustawien, czyli dokladnie tak samo jak to mialo miejsce u mnie. Ale to tylko tak dla scislosci :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...