Skocz do zawartości
Still-life

winroute+3 sieciówki

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!!

mam winroute'a + sieciowke podłaczona do netu przez router w sieci nr 1 + 2 sieciowke do ktorej podłaczony jest moj 2 komp + 3 sieciówke ktora jest podłaczona do małej sieci nr 2 (4 kompy w moim budynku)

Pytanie jest takie jak mam usatwic filtrowanie pakietow w winroute zeby na moich 2 kompach był net i otoczenie sieciowe a ta mała siec nr2 z tymi 4 kompami (3 sieciowka ) miała tylko zablokowany dostep do netu a otoczenie sieciowe było normalnie widoczne :?:

tj. ktora sieciowke zblokowac i ktore porty [jak zablokuje wszytkie to mi otoczenie nie tyra , tak samo jest z samym tcp a jak zblokuje tylko 80 to i tak moj 2 komp widzi net jak to nie wiem a tak jest ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokujesz protokół TCP na tej karcie na której chcesz żeby nie było netu . Blokujesz w zakładce 'incomming" uzywając "drop" na protokule TCP . Dzięki temu komputer który nie będzie miał dostępu do internetu będzie miał dostęp do lokalnej sieci Lan . No chyba na tyle :wink:

Poczytaj sobie jeszcze ten topic Ty masz podobną sytuacje więc postępuj analogicznie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to to !!!! jak ustawiałem połaczenie xp z 98 to wyskakuje mi bład ze nie udostepni !!! ale ustawiłem serwer proxy i przez niego moj 2 komp net widzi !!! czy moi przyjaciele jak nie skonfiguruja sobie proxy nie bede mogli z netu korzytac !!! i czy jest jakis sposób zeby miec pewnosc ze nawet jak to zrobia to miec nie bede (jest cos takiego w winroute)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze używaj Dołączona grafika :wink:

Cytat

[...]czy moi przyjaciele jak nie skonfiguruja sobie proxy nie bede mogli z netu korzytac !!! [...]

Jeżeli skonfigurujesz na każdym kliencie server proxy w ustawieniach przegkądarki internetowej to będą mogli .

Cytat

[...]i czy jest jakis sposób zeby miec pewnosc ze nawet jak to zrobia to miec nie bede (jest cos takiego w winroute

Jak wytniesz TCP po IP których nie chcesz to na 100 % nie będą mieli netu . Sposób podałem w linku w pierszym moim poście .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to musisz zrobić tak jak wcześniej napisałem + zrobic warunek akceptujący na odpowiednie porty . Pamiętaj że waruneki akceptujące muszą być wyżej niż blokujące na liście .

Obojetnie w jakiej wersji Windows 95/98/Me/2000/XP/2003 są klienci , musisz odblokować im porty 137, 138, 139 tcp i udp. ( też w zakładce incoming na 3 karcie sieciowej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi