Skocz do zawartości
nabuchodonozor

Domowa sieć bezprzewodowa

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć w domu sieć bezprzewodową. Sprawa wygląda następująco: w moim pokoju stoi komputer ( konfiguracja podana w podpisie ), mający bezprzewodowy dostęp do internetu. Na dachu umieszczona jest antena kierunkowa, z której ciągnę kabel do access pointa ( nie posiadam bezprzewodowej karty sieciowej ). Kabelek podłączony jest do jednego z wyjść ap ( drugie może być użyte do podpięcia antenki lub kabelka ). Podany punkt dostępowy jest zaś połączony standartowym kablem z ethernetową sieciówką.

Ze starych części złożyłem siostrze skromną maszynę: PII 266MMX, 128 MB SDRAM, HDD 20 GB. Komputer pracuje pod Windows 2k Professional ( mój zaś XP Professional & Mandrake 10.0 ). Obie maszyny są oddalone od siebie o ok 5-6 metrów w linni prostej ( uwzgędniając ściany ). Chciałbym połączyć je w sieeć bezprzewodową. Istnieje jednak możliwość zakupu kolejnego komputera, więc chciałbym by architektura pozwalała na ewentualne jego dołączenie.

W jaki sposób mam zrealizować połączenie? Czy do pozostałego wolnego wyjścia AP podłączyć krótką antenkę a do drugiego komputera załadować bezprzewodową kartę sieciową z antenką? Czy takie rozwiązanie zadziała? Być może podsuniecie nieco ciekawych uwag :wink: Będę wdzięczny za pomoc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

1) Rozumiem że jestes podłączony do jakiejś sieci bezprzewodowej X, na dachu swojego domku masz antene od której idzie kabel aż do AP znajdującego się w twoim pokoju a od AP idzie kabelek "skrętka" aż do kompa. Zgadza się ?

2) Ok więc tak: AP który masz WAP 1965, jest ustawiony w trybie klienta i nie ma takiej możliwości żeby jeszcze mu dopinać jakieś antenki i żeby dalej przesyłał sygnał. (nawet nie wolno tego robić tak mi powiedzieli w serwisie Action ;) sam mam takich 15 w swojej sieci )

3) Najprostsze rozwiązanie to takie żeby kabel który idzie z AP do twojego kompa wpiąć w jakiś router sprzetowy ze switchem (Planet 401b), i podzielić sygnał dalej już "skrętką" po domu. Masz wtedy 100 MB/s w obrębie swojej sieci lokalnej w domu, a net idzie przez AP i tą 1 antenke która masz na dachu. Bo w sumie tak: 1 komp jest oddalony od drugiego o 6 m. rozumiem że one się widzą, ale jeśli bedzie 3 komp i juz bedzie za ściana to może być problem z wirlessem w mieszkaniu bo raczej kiepsko to działa przez ściany dlatego proponuje rozwiązania tańsze a pewniejsze czyli LAN w obrębie twojego domu na switchu z routerem z którego sygnał idzie do AP i dalej do twojego ISP, ja to widze tak :)

Pozrawiam Maciej Natkaniec www.boreknet.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, wszystko się zgadza. Myślałem również o 'zaethernetowaniu' komputerów, jednakże nie chciało mi się latać na wiertarce po strychu :wink: Jednakże chyba rzeczywiście będzie to najlepszym rozwiązaniem. Dzięki serdeczne za pomoc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi