Skocz do zawartości
WirMaX

Nadchodzą Nowe Standardy! Dręczy mnie ...

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm się zastanawiam nad kartą graficzną. W rachubę wchodzi His ICEQ, ale jest jedno ale . Mamy już 12 kwietnia i się zastanawiam jak to będzie z tym PCI EXPRESS?

Chcę zmienić praktycznie cały sprzęt (prócz obudowy, monitora, hdd i nagrywarki, czyli zmieniam MSI KT4V, 512 Infineon cl2, Geinward GF4200 64DDR(3,3ns), AMD2200+,

Q-Tec 400W Dual Fan) i teraz męczy mnie pytanie. Czy warto zmieniać, czy lepiej poczekać ?? Czytałem troszku już o PCI EXPRESS, ale chce się dowiedzieć czegoś od was, waszą opinie czy warto czy nie warto, bo raczej nastawiam się tak aby DOOM 3 brykał mi na full detalach, przy max anizo, i antianalizing A do tego komp do OC;) Dlatego jak wiecie cos na temat tych ?nowych standardów? to proszę piszcie! Płyta główna nad jaka rozwarzam to Abit NF7-s rev.2.0, jeszcze nie zdecydowałem sie na pamienci do niej, ale prosze powiedzcie co sądzicie o tych nowych "standardach" ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt masz narazie zaspokający 90% gier obecnych na rynku, wiec skoro planujesz wymienic całego kompa to narazie poczekaj, moze sytuacja troche sie unormuje, bo narazie poza szumem w sieci to nic nie wiadomo jak wygląda sprawa z rzeczywistą wydajnością.

Jak narazie PCI EX to wprowadzanie obecnie jeszcze niepotrzerbnego standardu aby natrzepać kasy na napalonych klientach. Sadze ze D3 będzie równie dobrze chodził na AGP jak i na PCI EX bo bedzie wymagał mocy o grafy i configa a nie przepustowości która zresztą jak narazie jest porównywalna pomiędzy obydwoma tymi standardami

Do twojego konfiga przyszłego zasilacz który obecnie masz to jedno wielkie nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napisze tylko, że jak czytałem ten post to pomyślałem, że chcesz złożyc kompa potwora  8)  i pomyslałem o A64  :lol:

hehehe jak bym kredyt zaciongnał to bym się do końca życia nie wypłacił :D.

Wienc tak przeczytałem ten temacik co mi pan Piekło podesłał i jestem wdzienczny naprawde.

Zasilacz jaki chce sobie kupic to ANTC True power 480 W (wienc bez obaw :) ) Wywnioskowałem tak :

Kupie se teraz nowego kompa (wymienie czensci :) ). Postaram sie zrobic o tyle dobrego konfiga aby styknął mi na 2 lata i za te dwa latka wskoczył bym juz na PCI EXPRESS, myśle ze to bedzie dobry pomysł.

Tak w ogóle to jaką polecacie MoBo ?? Myśle ze NF7-S będzie dobre, albo AN7 czytałem na forum troche i o nich (zeby nie bylo ze jestem len to szukałem :) ) scionglem caly topic o NF7 (S) (wazy 50 mb) na modemie :lol: . jescze niewiem jaką pamienc kupic do tej płyty, moze podpowiecie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie - skup sie raczej na 64 bitowej platformie zamiast na wodotryskach typu pcie. Dla zobrazowania sytuacji - roznica miedzy agp 8x i 4x jest syntetycznie duza, niestety np moja grafika (8x) i ti4400 (4x) nie roznia sie kompletnie w wydajnosci. Mysle ze ktorys z przedmowcow mial 100 % racji z wywalaniem kasy na nowosci - pamietaj ze przy tych topowych sprzetach za kazde 100 zl dostajesz maly procent w wydajnosci, wiec najlepiej kupic najlepszy model klasy sredniej i podkrecic, ewentualnie przyszlosciowo ten A64 bo 64 bity to pewna przyszlosc a PCI-e - niepewna. Poza tym nikt nie wyda gry, ktora na max detalach bedzie wymagac komputera za 6000 zl, na razie to co widzialem w farcry miazdzy wykradzione bety d3 i hl2, a przy ustawieniach HIGH dziala ladnie na fx5900 (jest jeszcze VERY HIGH dla fx5950 ;)) - wiec nie sadze zeby doom3 wyprzedzil epoke sprzetu o zlacze karty graficznej :/ Jest jeszcze jedna sprawa - za zaoszczedzona na <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach kase kup sobie fajny dźwięk np audigy na 8 glosnikow i jakis zestaw glosnikowy, albo dobrego optyka-myszke bo czasem nawet na super plynnej grze przydaje sie dzwiek (np.call of duty, ktore po puszczeniu na 7.1 dostalo 60 % wiecej klimatu) albo precyzja (np. CounterStrike2 ktory pewnie wyjdzie pod HL2 :D, przyda sie do tego fajna mycha)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie powinno być "dręczy" nie "drenczy"....

1.gdyby wypisac wszystkie bledy userow tutaj powstaloby osobne forum wieksze objetosciowo niz scenariusz wszystkich odc. prof. Miodka, wiec bez sensu to robic

2.chociaz w temacie nie powinno byc bledow, to fakt - moze chcial przyciagnac uwage ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do miażdzenia komputerów przez gry, to wg. mnie jeszcze długo nie bezie gry, która chodzić płynnie bezie na sprzęcie za 6k. Zrobili fajnego FarCry który ma duże wymagania i co stracili sporo klijentów którzy nie kupili bo im nie ruszy na największych detalach :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do miażdzenia komputerów przez gry, to wg. mnie jeszcze długo nie bezie gry, która chodzić płynnie bezie na sprzęcie za 6k. Zrobili fajnego FarCry który ma duże wymagania i co stracili sporo klijentów którzy nie kupili bo im nie ruszy na największych detalach  :?

byl ostatnio u mnie klient z prosba reinstalki systemu ma TH 1,4ghz 384MB ram i GF2 MX400 i farcry smiga mu plynniutko na high (opcja gry) detalach bez AA i anizo w 800x600x32 jest zachwycony (wyzej nie sprawdzalem bo juz mi sie nie chcialo :D). Nie sprawdzalem jeszcze tej gry u siebie bo chwilowo (jak coniektorzy wiedza) z przyczyn technicznych mam nieczynny moj sprzet ale mysle ze u mnie na ti4200 bartku 2500+@ jeszcze nie wiem ile :) 1280x1024x32 na very high (oczywiscie bez anizo i AA) powinno bez wiekszych problemow latac - to tak kwoli scislosci :) reasumujac to chyba troszke przesadzone opinie iz gra ma wygorowane wymagania :?

wracajac jednak do tematu nie pchalbym sie w PCI EX narazie nie wiadomo co ten standard ze soba wniesie a moze nie bedzie kompatybilny z softem (na poczatku) moze na poczatku beda liczne problemy :? nikt tego nie wie dlatego jesli chcesz zlozyc sobie konkret sprzet to zainwestuj w jednostke oparta o procesor 64bit zreszta przeciez nie samymi grami czlowiek zyje :) a taki komputer napewno lepiej wykorzystasz w czasie oczekwiania na PCI EX. Chociaz na Twoim miejscu na dzien dzisiejszy wrzucilbym wiecej ramu zmienil AXP na jakiegos bartka XP-M, zmienil mobo na nf7-s (od an7 trzymaj sie raczej z daleka ;) ) i jesli juz tak bardzo chcesz zapodal jakiegos radka 9700/9800 Pro a nie pchal bezsensownie kase w jakis mega sprzet bo i po co no chyba ze masz nadmiar kasy na boku :D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier - tos mnie zgasil :/ nie wiedzialem ze fc dziala na takim sprzecie skoro na high przy ostrych obrotach dookola zaczynal troche klatkowac na fx5900 :/ nie pozostaje mi nic poza przyznaniem racji madrzejszemu i uznaniu jego argumentow...z drugiej strony zadziwil mnie ten fenomen :) pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier - tos mnie zgasil :/ nie wiedzialem ze fc dziala na takim sprzecie skoro na high przy ostrych obrotach dookola zaczynal troche klatkowac na fx5900 :/ nie pozostaje mi nic poza przyznaniem racji madrzejszemu i uznaniu jego argumentow...z drugiej strony zadziwil mnie ten fenomen :) pozdrowienia

A ja nie widze przyjemności grania w FarCry na GF2 bo co za sens w takiej jakości :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jak na taki sprzet to ja bym sie naprawde cieszyl ze w ogole dziala :)) poza tym wlasciciele gf2 juz chyba dawno zapomnieli o AA i o rozdzialkach wyzszych niz 800/600 (chociaz wspolczuje jak ktos ma 19' monitor grac w takiej ;))) Ja to mysle tylko co to jest za HIGH w tych ustawieniach skoro te karty sa pod 7.1 a FC pod 9.0 DirectX :))) chocby na glowie stanac to chyba nie odtworza zadnego z efektow dx9 (nawet programowo) - wiec to jest chyba HIGH ale takie MX-owe :)) czyli 30 klatek , emulacja mgly i dot-3 mapping ;)) dziwne to wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jak na taki sprzet to ja bym sie naprawde cieszyl ze w ogole dziala :)) poza tym wlasciciele gf2 juz chyba dawno zapomnieli o AA i o rozdzialkach wyzszych niz 800/600 (chociaz wspolczuje jak ktos ma 19' monitor grac w takiej ;))) Ja to mysle tylko co to jest za HIGH w tych ustawieniach skoro te karty sa pod 7.1 a FC pod 9.0 DirectX :))) chocby na glowie stanac to chyba nie odtworza zadnego z efektow dx9 (nawet programowo) - wiec to jest chyba HIGH ale takie MX-owe :)) czyli 30 klatek ,  emulacja mgly i dot-3 mapping ;)) dziwne to wszystko...

No właśnie, Farcry na GFFX5900 to zupełnie inna bajka niż na GF2. A na R9700/9800 to jeszcze inniejsza :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie widze przyjemności grania w FarCry na GF2 bo co za sens w takiej jakości :?

powiem Ci ze graficzka bardzo przyjemna byla (jak na GF2 :) ) wszystko na detkach 44.90 i dx 9.0 szczerze powiedziawszy nie wiedzialem o tej grze (2 miesieczna nieobecnosc w sieci robi swoje :D ) myslalem ze to kolejna zwykla strzelanka dlatego zdziwilem sie ze mowicie iz taka wymagajaca :D. Wypowiem sie jak odpale ja u siebie wtedy bede mial jako takie porownanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Ci ze graficzka bardzo przyjemna byla (jak na GF2 :) ) wszystko na detkach 44.90 i dx 9.0 szczerze powiedziawszy nie wiedzialem o tej grze (2 miesieczna nieobecnosc w sieci robi swoje :D ) myslalem ze to kolejna zwykla strzelanka dlatego zdziwilem sie ze mowicie iz taka wymagajaca :D. Wypowiem sie jak odpale ja u siebie wtedy bede mial jako takie porownanie

Okej to zekamy, i wtedy powiesz czy to taka przyjemnośc grać na mx'ie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi