szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Hmmm tak obserwuje was i wasze posty, wiec moze i ja csik skorzystam z waszej szl;chetnej wiedzy i podkrece swój sprzet :) płyta: ECS K7S5A Proc: Duron 800 Mhz (8x100) chłdzenie standardowe wziete z athlona XP 2.2ghz chciałbym odblokowac cache na nim, ale nie wiem któe nózi połaczyc :) i zmienic fsb na 133mhz zmieniajac w biosie na 133 nie chce mi kpmp wejsc i musze czyscic ustawienia, a i mam blokade mnoznika wiec co proponujecie???????? z góry dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Proc: Duron 800 Mhz (8x100) chciałbym odblokowac cache na nim- :D :D :D To se ne da :lol: . Operacja możliwa na duronach ale applebredach. zmieniajac w biosie na 133 nie chce mi kpmp wejsc i musze czyscic ustawienia- bo ustawiając fsb 133 dostajesz 8 x 133 = 1064MHz a do takiej częstotliwości proc potrzebuje więcej prądu (jeżeli wogóle na tyle pójdzie). Nawet odblokowanie mnożnika nic Ci nie da bo Twojea płyta nie ma możliwości jego zmieniania. Masz trzy wyjścia: 1. Do Twojej płyty jest bios overclockerski- umożliwia zmianę FSB o małe wartości- z tego co pamiętam od 100 do 133MHz co 2, 3 MHz (czy jakoś tak). 2. Ustwić mnożnik na mostkach proca (cięcie i łączenie odpowiednich mostków- operacja trudna). 3. Zrobić moda na manipulację mnożnikiem na Twojej płycie- WIEEELCE zaawansowany mod- raczej odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 a jakies namiary na biosa: wersja strona jakies inne ???? i o ile bym musiał zmienic napiecie i czym??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Wpisz w wyszukiwarce K7S5A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 aha czyli sciagnac najnowszy bios dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0nrad Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 nie najnowszy tylko z opcją overclockingu... ale nie jest to idealne rozwiązanie, próbowałem takiego biosu na ecs k7vza i lepiej można było podkręcić na zwykłym biosie... napięcia też nie zmienisz, bez lepszej płyty wiele nie podkręcisz, przecinanie i łączenie pinów to dobry sposób ale dość trudny do wykonania, mój kolega to robił i procesor mu padł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Jest w miare prosty sposob, jesli masz w miare porzadny procek i chlodziwo to powinno sie udac. Musisz poprostu olowkiem polaczyc mostki od napiecia (bodajze L5), uzyskasz wtedy startowe 1.85v, zamaluj ,podlacz i sprawdz w biosie napiecie, jesli zrobiles poprawnie to powinno vcore w biosie osyclowac kolo 1.85v ,jesli tak jest to zmien fsb na 133. Zeby to dzialalo upewnij sie ze rdzen poprawnie posmarowany jakas znosna pasta, radiat czysty i wiatrak w dobrym stanie, bedzie sie wiecej grzac, ale niepowinno stanowic to problemu dla czegos pokroju Titana TTC D5Tb. Oczywiscie zanim zaczniesz grzebac to znajdz w necie rozpiske mostkow na thunderbirdach/spitfireach ,bo L5 to tylko zgaduje ,dawno to bylo i niepamietam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 a tobedzie dziaąłc na mojej 800 jak to nie thunderbird????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 hhhmmm ludzie udało sie tylko 100 mhz ale bez zmiany napoiecia t i tak duzo :) dobra tearz musze napeicie zmienic :) ale jak????? aha zmieniłem biosa na wersje hackerska tzw. cheepobios :) i on ddaje funkcje zmiany magistrali mniejszymi kroczkami i pare innych polecam ecsk7s5a`owcom :):P:P:P:P:P:P JAk zmienic napiecie jeszcze to mi powiedzcie a bedziecie kofaniii :):P:P:P:P:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Szalony, czytales moj post powyzej twojego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 sorry wielkie ale c innego mysle a c innego pisze :P:P:P:P czytałem tylko prosze o cosik nie ingerujacego az tak w procesor i płyte , bez łaczenia jak na razie :P:P:P boje sie ze powiecie ze nie ma :( a nie wiem ile dam rady wyciagnac z zwiekszonym napieciem i czy bedzie warto , bo o temp sie nie martwie gdyz tearz po podkreceniu ma 40 st. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 To wogole praktycznie niejest zadna ingerencja, ciesz sie ze twoj procesor jest w ceramicznej obudowie ,bo wystarczy olowkiem polaczyc (pomazac :P ) i masz gotowe, a innej prostszej (mimo ze ta jest BARDZO prosta) metody niema. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalony_facet Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Ciesze sie tylko ja nie wiem c mam połaczyc ołówkiem. i ty powiedziałes bodajze L5 a ja musze byc bardziej pewien niz bodajze by mó je połaczyc i do tegp musze wiedziec w jaki sposób i w jakiej kolejnosci :) znaczy które mostki ze sba złaczyc :) Jak wiecie co z czym połaczyc to napiszcie l;ub podesljcie Link dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...