Skocz do zawartości
cobex

Radeon 9000pro - wydajność.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kartę HIS Radeon 9000pro 128 bitową, 64MB. Przez jakiś czas nie zwracałem uwagi na wydajność gdyż mam ją na razie pożyczoną, musiałem sprzedać mojego starego poczciwego WinFasta GF4Ti4800SE.

Przeglądałem forum i wyczytałem że wyciągacie na takim Radonie około 9000-10000 punkcików w 3DMarku2001. Sprawdziłem sobie mojego HIS’a i wynik 7600 punktów. Ustawienia karty standardowe ( 275/200 ), reszta konfiguracji jak w podpisie.

Drivery Catalyst 4.4, w biosie obojętnie czy FastWrite jest „enabled” czy „disabled” wynik jest taki sam.

Zabrałem się za podkręcanie tej karty, wytrzymuje maksymalnie na fabrycznym chłodzeniu ( czyli praktycznie żadnym, jakiś miniaturowy wentylek, pamiątki nie chłodzone ) 320/245. Więcej się nie da bo wyskakują śmieci. Wynik po kręceniu – 8900 punktów.

Czytając niektóre posty wydaje mi się niemożliwe uzyskanie na tej karcie wyniku 10000 punktów. Platforma jest moim zdaniem wystarczająco wydajna, na poprzedniej karcie bez kręcenia tej karty wyciskało prawie 14000 punktów.

Jestem ciekaw czy jeszcze się cos da wycisnąć z tej karty i ewentualnie ile. Po prostu z nudów chciałem się pobawić i jakoś mnie to wciągnęło……

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze catki 4.4 nie sa zbyt dobrym rozwiazaniem, sprobuj 3.10 albo 4.1 a poza tym to jedno pytanie jaka masz karte bo najpierw mowisz ze to 9000pro a pozniej podajesz domyslne czystotliwosci pamieci jako 200 - 400ddr, jesli mi sie dobrze wydaje to 9000pro ma pamieci 275(550) a to tez robi troszke roznice, no chyba ze to jest jakas slabsza wersja pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze catki 4.4 nie sa zbyt dobrym rozwiazaniem, sproboj 3.10 albo 4.1 a poza tym to jedno pytanie jaka masz karte bo najpierw mowisz ze to 9000pro a pozniej podajesz domyslne czystotliwosci pamieci jako 200 - 400ddr, jesli mi sie dobrze wydaje to 9000pro ma pamieci 275(550) a to tez robi troszke roznice, no chyba ze to jest jakas slabsza wersja pro

Sam się nad tym zastanawialem, ale jest dokladnie tak jak pisałem - 275/200. Na naklejce pisze wyraźnie 9000pro 128bit. Ale fakt, coś kiepskie te taktowanie pamiątek, przynajmniej tak pokazuje RadLinker i ATITool.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprobowales zmienic sterowniki??, jesli chodzi o oznaczenia pamieci to sie za bardzo nie znam, szczegolnie jesli chodzi o hynixy, alewydaje mi sie ze te pamieci to chyba 4ns - czyli max 250mhz(500) wiec jesli tak w rzeczywistosci jest to masz jakiegos kiepskiego tego pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na moim Redeonie 9000 pro 128 Mb (Hercules) mam wynik okolo 9950-10050 pkt. w 3D Marku 2001.

Ogolnie karta jest dosc wydajna.

Zobaczymy jak bedzie sie sprawowac po podkreceniu.

Barton 2500 MHz

Abit KV7

256 MB DDR Kingstone

Caviar 60 GB

Hercules Redeon 9000 PRO 128 Mb DDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na moim Redeonie 9000 pro 128 Mb (Hercules) mam wynik okolo 9950-10050 pkt. w 3D Marku 2001.

Ogolnie karta jest dosc wydajna.

Zobaczymy jak bedzie sie sprawowac po podkreceniu.

BTW powiedz jeszcze że na standardowych ustawieniach sprzetu to napewno wszyscy Ci uwierzą. Podaj linka do compare

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

275/275 to pro , ja na podkreconym 315/300 mialem okolo 9000 tys. na standardzie okolo 8200 , tak wiec gdyby te memorki do 200 to pewnie byloby z 7000

No u mnie jest 7600 na Omegach, zresztą na Catystach 4.4 też jest tyle samo. Muszę się jeszcze jakiś czas pomęczyć z tą kartą - niestety.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi