Skocz do zawartości
Xanagaz

Wentyl 92mm - cichy i wydajny (Sunon, CoolerMaster i Zalman)

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem trochę info o nich na forum, ale znalazłem trochę na temat Zalmana. Ktoś tam pisał, że on straszne turkoczne, bo ma łożysko podówjne kulkowe, patrzę w sklepie a tam jest ślizgowe - widać, że info było kiepskiej jakości. Któryś w tych wentylatorów, lub zaproponowanych przez was, będzie chłodził dysk. Kasą jaką dysponuje na chłodzenie to 50zł,-. Jeszcze się zastanawiam czy nie lepiej będdzie kupić kieszeń z jakimś dobrym chłodzeniem - tutaj fundusze mogą sięgać około 70zł,- (rodzice coś dołożą). Prosił bym się o wypowiadanie osób, które mają te wyntylatory i skomentowanie ich pracy, mile widziane jakieś nowe rozwiązania.

CoolerMaster 92mm

Sunon 92mm

Zalman 92mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ktoś tam pisał, że on straszne turkoczne, bo ma łożysko podówjne kulkowe, patrzę w sklepie a tam jest ślizgowe - widać, że info było kiepskiej jakości...

Moj watek tez byl o wentylach 92mm to musiales nowy zakladac? :>

A pozatym info nie bylo "kiepskiej jakosci" poniewaz zalman robi wentylatory na slizgowych lozyskach jak i na kulkowych.

Tyle dodam.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=626...&highlight=92mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ktoś tam pisał, że on straszne turkoczne, bo ma łożysko podówjne kulkowe, patrzę w sklepie a tam jest ślizgowe - widać, że info było kiepskiej jakości...

Moj watek tez byl o wentylach 92mm to musiales nowy zakladac? :>

A pozatym info nie bylo "kiepskiej jakosci" poniewaz zalman robi wentylatory na slizgowych lozyskach jak i na kulkowych.

Tyle dodam.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=626...&highlight=92mm

Tutaj jest też wątek chłodzenia dysku :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takiego zalmana. Jest na lozysku slizgowym. Chodzi na 5V, jest na ramnieniu - chlodzi grafike. Jest nieslyszalny. Na 12V suszarka... Ogolnie za taka cene bardzo polecam. Ten moze jeszcze byc dobry: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A turkotanie, to chyba było w głowie tego, który to sobie ubzdurał!

mam takie zalmana i tyrkota!! wiec nie kantuj!

masz takiego Zalmana jesli nie to nie mow czegos,czego nie jestes pewny w 100%

Gdybym nie miał, to bym się nie wypowiadał! :twisted:

Przecież mówię, że mam i NIC NIE TURKOCZE!

BTW. Jest to wentyl od Zalmana 3100+ CU.

Za to w Thermal Take Volcano 11 jest wiatrak, który turkocze. Ten to jest dopiero badziewny! Nawet na 1000RPM go słychać z 3 metrów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam tego coolermastera i jest ok, tzn żadna rewelacja ale swoje zadanie spełnia nie zagłuszając kompa Mam go z boku budy, chłodzi mi dysk

po przystawieniu do ucha nie słychać żadnego mielenia tylko podmuch powietrza

Teraz planuję zakup 2giej sztuki na proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi