intel Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Przy starcie kompa ok. 37-38, lekkie obciążenie 42-45, włączam np. CM 03/04 i temperatura skacze do 58 - podobnie rzecz ma się przy zawansowanej grafice. Po wyjściu z gry temp spada do 41-43st. na mostku przy max obciążeniu mam nawet 53 st. Systemowa temp max 30st. Boxowe chłodzenie. Czy to normalne - trafia mnie już coś. Kupiłem p4 żeby nie mieć problemów z temperaturą! Mówi się, że temp na abicie jest zawyżona. Czy aby na pewno - jak to sprawdzić. Myślę o zmianie płyty na asusa. Chcę mięc temperaturę przy max obciążeniu w granicach 45 stopni. Co zrobić? Płyta ic7-g (cały opis w podpisie) pozdrawiam wszystkich... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Ja mam P4 2.4 (bez HT) i temp mam bardzo podobne. Nie przejmuj sie tym ;] po podkreceniu 2.4@3.0 na boxowym chlodzeniu mialem ok 70 stopni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 te temperatury podawane przez mobo wogole nie sa odzwierciedleniem rzeczywistosci :? sluza one tylko do informowania o mozliwym przegrzaniu :? poczytaj troche na forum o mierzeniu temperatur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 od najmniej kosztownych :) rozumiem, ze procesor nie jest podkrecany, dziala na domyslnym napieciu 1. sprawdz, czy w biosie nie jest ustawione spowalnianie obrotow coolerow 2. czy w obudowie jest dobry obieg powietrza? 3. zamiast tego, co jest pod radiatorem intela uzyj dobrej pasty termoprzewodzacej 4. zmien chlodzenie procesora -> np. zalman 7000, chlodzenie woda :) podobnie ma sie rzecz z chlodzeniem chipsetu plyty abita podobno zawyzaja, a plyty asusa podobno zanizaja temperatury :) w kazdym razie zmiana plyty nic w tej kwestii nie zmieni ps. http://www.intel.com/support/processors/pe...b/cs-007999.htm nie upieralbym sie przy 45 stopniach przy max obciazeniu, szczegolnie latem... u mnie w stresie jest ok 60 stopni (p4 2,8 podkrecony, zalman 7000) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Procek nie jest pokręcony, w biosie nie mogę zmieniać wartości dla wiatraków... Abit EQ może zmieniać wartości obrotów, ale nie bardzo potrafię się w tym połapać - zmieniam wartości, ale nieweiele one zmieniają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Odptaszkuj Smart Fan Enable w Abit EQ. Kup lepszy cooler . Zamontuj wciągający i wyciągający wenyl w budzie (powodem temperatur może być ła cyrkulacja powietrza) Temperatury maksymalne spore ,śrernie w normie. Ja na prawie identycznym konfigu ,tyle że @ (podpis) ,idle 38-39 stres 50-54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Ty ale czy on nie ma Prescota bo one się grzeją bardziej i by się zgadzało z tym co piszą gdzieś incziej na tym forum poszukaj topicu. I na tamto albo Vucano 7+ albo to TT pod PIV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 U mnie 2.4@3.2 GHz Stress 54 stopnie. Box cooler (zerwana aluminiowa taśma, przesmarowany pastą Titan). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 U mnie jak w opisie bez krecenia w stresie 57 stopni a po podkreceniu około 63 ale Abit trochę zawyża bo mierzony radiator na dole pirometrem miał chyba 43 stopnie około. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Sh4bel=- Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Ja mam 2,4c HT @ 3,2 i mam dosyc podobne temperatury ( tez mam box coolerek - cały aluminiowy ) ... w spoczynku spada do 40*C a w stresie wychodzi ponad 50*C nawet .... Ale o dziwo kiedy dotykam radiatora jest zupelnie nienagrzany ..... z tad wnioskuje ze plyta zawyza temperature... bo napewno cooler jest poprawnie zamocowany ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!STONKA! Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Umnie od -25c do -28c na prime95 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Umnie od -25c do -28c na prime95 :) twoj abit tez zawyza temperatury ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!STONKA! Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Tak moj Tez okolo 10-15c wiecej niz np Asus p4c800e-deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba100 Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Dzisiaj ściągnałem tą folię aluminiową z procesora i posmarowałem go pastą arctic 5. Nie wiem czy dobrze zrobiłem odrywając tą folię bo temperatura podwyższyła się w stresie o 1 stopień. Napiszcie czy warto sciągac to badziewie czy lepiej pozostawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Panowie naprawde smiesza mnie wypowiedzi wlascicieli plyt ASUS chwalacych sie super niska temperatura procka ( ostatnio widzialem gdzies wypowiedz ze koles mial 18C w idle!!! - chyba wobec tego siedzial w lodowce :lol: ). Do kolegi intel: Tez mam Abit IC7-G i moj kolega ma ta sama plyte i w obu przypadkach temp w idle to okolo 40C a w stresie dochodzi do 68C! Ja mam 2.6@3.1 napiecie 1.575v i przy tych samych ustawieniach z tym samym chlodzeniem na ASUS P4P800 mialem tylko 45C w stresie. Nie przejmuj sie wiec Intel to zupelnie normalna temp. Dodam jeszcze, ze w tej chwili na drugim kompie mam Abit AI7 - najnowsza konstrukcje Abita. Tam wydaje mi sie problem z odczytami zostal poprawiony i ( nadal to samo chlodzenie i te same ustawienia) stres to 54C. Wydaje mi sie ze odczyt z AI7 jest najbardziej zblizony do prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Dzisiaj ściągnałem tą folię aluminiową z procesora i posmarowałem go pastą arctic 5. Nie wiem czy dobrze zrobiłem odrywając tą folię bo temperatura podwyższyła się w stresie o 1 stopień. Napiszcie czy warto sciągac to badziewie czy lepiej pozostawic. Sciągać raczej nie warto, ponieważ jakiegoś wielkiego zysku na tym nie ma. Taśma jest dobra, ale raczej jednorazowa, więc po ponownym ściągnięciu radiatora lepiej ją zerwać i przesmarować pastą. Ja zrobiłem tak u siebie (srebrna pasta titan) i temp jest niższa o 1 stopień (więc jak widzisz zysk minimalny, może przy innej paście byłoby lepiej, ale nie mam ochoty tego sprawdzać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barret Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Dzisiaj ściągnałem tą folię aluminiową z procesora i posmarowałem go pastą arctic 5. Nie wiem czy dobrze zrobiłem odrywając tą folię bo temperatura podwyższyła się w stresie o 1 stopień. Napiszcie czy warto sciągac to badziewie czy lepiej pozostawic. Sciągać raczej nie warto, ponieważ jakiegoś wielkiego zysku na tym nie ma. Taśma jest dobra, ale raczej jednorazowa, więc po ponownym ściągnięciu radiatora lepiej ją zerwać i przesmarować pastą. Ja zrobiłem tak u siebie (srebrna pasta titan) i temp jest niższa o 1 stopień (więc jak widzisz zysk minimalny, może przy innej paście byłoby lepiej, ale nie mam ochoty tego sprawdzać). Witam MAm pytanie , nie mam poki co zadnych srebnych past i radiator BOX . Czy montowac czy czekac az kupie paste? Czy trudno to potem wyczyscic po takim BOX radiatorze i jego "czyms" ? I o co chodzi z ta "folia aluminiowa" ? Chyba to jest czesc tego czegos co zastepuje paste na box radiatorzei zeby zastosowac paste trzeba wyczyscic dokladnie radiatro i procesor. Poprawcie mnie ew. Qba100 ma dziwna sytuacje ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...