Skocz do zawartości
skorup

Problem z explorerem

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od jakiegoś czasu wyskakują mi takie dziwne komunikaty: "Explorer.exe - błąd aplikacji" instrukcja spod "0x749623a3" odwołuje się do pamieci pod adresem "0x00000000". pamieę ta nie może być "read". Nie wiem co może być tego przyczyną, błędy zaczęły sie pojawiać po inastalacji jakiś kodeków, w tym jakiegoś programu time_machine ale wszystko odinstalowałem a błedy dalej wyskakują. Nie jestem pewien czy to od tego ale to jedyne rzeczy jakie instalowałem. Skanowałem dysk adware i NAV 2002 z uaktualnioną bazą wirusów i nic. a i te błędy wyskakują nie zawsze ale czasem jak zamykam jakiś program czy chodze po katalogach w win. Dodam że sytem operacyjny to Windows XP. Spotkał sie ktoś z czymś takim, jak (nie formatując dysku) pozbyć sie tego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz pamiec.

1. Wejdz na www.memtest86.com wybierz download memtest86 -> Download - Memtest86 v3.1a ISO image (zip)

2. zassij to i wypal na plyte plik z tego rozpakowany z rozszerzeniem .iso (w nero "nagraj plik obrazu").

3. Zbutuj kompa w tej plyty i poleca testy. Mozesz jeszcze na stronie poczytac co robi test kazdy itd ale mozesz tez poleciec na defaultach.

4. Jak masz bledy kup nowa pamiec :)

5. Jak nie masz bledow to nie wiem, wtedy pytaj dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak zauważyłem jeszcze, że błąd ten zawsze wyskakuje przy zaznaczeniu jakiegoś dokumentu html znajdującego się na dysku ale nie wszystkich choć w wiekszosci przypadkow tak. Wystarczy że klikne raz na danym pliku html i wyskakuje ten komunikat. Pamięć sprawdzę dziś ale nie wydaje mi się żeby to jej wina była.

załaczam screen z delphi:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi