Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Mam problem... Mam pamieci 2x256MB 400Mhz i jak je wloze do kompa to nie wstaje niewiem czy to wina pamieci czy plyty,a moze nie pracoja w Dualu (asus jak w podpisie) A moze sie cos przelancza na plycie bo nawet do biosu nie wchodze Pozdr ps:ilcze na wasza wieksza wiedze thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 a do jakich portow wkladasz?? Dla dwoch kostek dual powinien byc w A1 i B1. Kosci sa jednego producenta?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 mam jeden czarny z lewej i dwa niebieslie z prawej jak wiem to te dwa niebieskie po prawej to dual ? czy sie myle Pozdr :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 tak, te niebieskie to dual Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Pamieci powinny byc w dwoch niebieskich gniazdach. Plyta nie startuje poniewaz sa za duze timingi. Pozmniejszaj timingi i powinno byc OK, a jak nie bedzie to pamieci nie dzialaja w DUALU i masz pecha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 zmienilem timingi i wystartowal ale w bezpiecznych ustawieniach do biosu a dalen nie idzie :( :( :( :?: :roll: :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 ustaw jeszcze taktowanie ramu na 333mhz i wtedy proboj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 ale to sa 400Mhz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Wstal i co teraz moze chodzic tylko na 333Mhz jak to sa 400MHz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Wstal i co teraz moze chodzic tylko na 333Mhz jak to sa 400MHz ? a moze powiesz nam jakie masz pamieci nikt wrozka nie jest :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 jakiej firmy ? Elixir 400MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 a maja jakies konkretniejsze oznaczenie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 co ruzumiesz pod pojeciem kokretne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hulajnoga10 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 co wy mowicie przeciez jeden czarny i jeden niebieski to dual przynajmniej ja mam tak na mojej plycie i wszystko good chodzi na dualu. wloz jedna pamiec do czarnego a druga do niebieskiego slotu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 co wy mowicie przeciez jeden czarny i jeden niebieski to dual przynajmniej ja mam tak na mojej plycie i wszystko good chodzi na dualu. wloz jedna pamiec do czarnego a druga do niebieskiego slotu Ja mam dual w niebieskich a singiel w czarnym a jak mialem w czarnym i niebieski to singiel chodzi mi na dualu ale max 180 fsb synchro na 400tkach ? :cry: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 jakiej firmy ? Elixir 400MHz po pierwsze to nie ten dział misiek :) a tutaj cos na temat tych pamieci http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=63680 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 a w windzie idzie sprawdzic czy kosci pracuja w dualu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Znam tylko jeden programik cpu-z ver. 1.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 @hulajnoga10 @Wincent instrukcji wam do plyty nie dali zeby sprawdzic kiedy pamieci w dualu biegaja ... ??? @adam_M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Powarznie to ja niewiem oco wam chodzi albo nie czytacie co ja pisze albo.... :x 1.Jezeli chodzi o instrukcje to nie kazdy musi znac angoal :twisted: 2.A pamiec mi chodzi w Dualu ale nie na 400Mhz !!! 3.Sa to Elixiry 2x256MB 400MHz :idea: 4.To widze tu niezle nabijenie postuw a nic konkretnego nie piszecie :cry: 5.Jedyny kolego co mi tu pomugl de-fakto to Lagier THX 6.Mam nadzieje ze ktos mi pomoze bo sam mam nie mala wiedze z kompami ale co do Dualu to slabiudla :? Thx za wszysko :wink: :D Pozdr :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 5.Jedyny kolego co mi tu pomugl de-fakto to Lagier THX A ja to co? ;) Jak obniżyłeś timingi i nic to nie dało to poprostu musisz się z tym pogodzić, że te pamięci nie będą chodziły w DUALU. Trzeba było kupić markowe pamięci a nie ELIXIRY. i w ogóle coś się tak uwziął na DUALa. Lepiej mieć w singlu dobre timingi niż w dualu kiepawe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Jodlasty: cos Ci sie lekko pomieszalo. Timingi to trzeba pozwiekszac a nie pozmniejszac, nie wprowadzaj niedoswiadczonego kolegi w blad! Wincent: pamieci elixir sa jednymi z najgorszych jakie mozna kupic - nie dziw sie ze nie chca wstawac w Dualu - i tak dobrze ze wstaja. plyty na NF2 wymagaja niestety lepszych pamieci, te najtansze nie zawsze chodza. Sciagnij sobie program do testowania pamieci MEMTEST86 - z www.memtest.org nagraj na dyskietke/CD-ROM i sprawdz pamieci. Jesli po przejsciu testu nie ma ani jednego bledu to mozesz bezpiecznie (dla windowsa) uzywac takich ustawien lub zwiekszac czestotliwosc/zmniejszac timingi. Jesli wystepuja bledy (najszybciej wystepuja w tescie #5) to musisz ustawic dla pamieci lagodniejsze timingi (czyli wieksze) albo nizsza czestotliwosc. Ale na cuda nie licz - najlepiej zrobisz jesli ustawisz pamieci synchronicznie w prockiem i ustawicz opcje 'turbo' w ustawieniach pamieci w BIOSie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Jodlasty: cos Ci sie lekko pomieszalo. Timingi to trzeba pozwiekszac a nie pozmniejszac, nie wprowadzaj niedoswiadczonego kolegi w blad! NO tak myślałem co innego a napisałem co innego Z tym obniżaniem to chodziło mi o zmniejszenie wydajności pamięci. Zle się wyraziłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Jodlasty: cos Ci sie lekko pomieszalo. Timingi to trzeba pozwiekszac a nie pozmniejszac, nie wprowadzaj niedoswiadczonego kolegi w blad! NO tak myślałem co innego a napisałem co innego Z tym obniżaniem to chodziło mi o zmniejszenie wydajności pamięci. Zle się wyraziłem. Szybka zmiana :P jeszcze chwilę temu "lolałeś" Zgreda :P Do autora wątku - od elixirów ciężko wymagać aby działały z firmowymi parametrami... Pokombinuj szczególnie z timingiem "trp"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Jodlasty: cos Ci sie lekko pomieszalo. Timingi to trzeba pozwiekszac a nie pozmniejszac, nie wprowadzaj niedoswiadczonego kolegi w blad! NO tak myślałem co innego a napisałem co innego Z tym obniżaniem to chodziło mi o zmniejszenie wydajności pamięci. Zle się wyraziłem. Szybka zmiana :P jeszcze chwilę temu "lolałeś" Zgreda :P Do autora wątku - od elixirów ciężko wymagać aby działały z firmowymi parametrami... Pokombinuj szczególnie z timingiem "trp"... pomyłka...zdaza sie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Z mojej skromnej wiedzy wiem iż jeden z ty slotów (na moim Solciu akurat czarny) jest masterem i do kolejnego z nich (kolorek do ustalenia) wkłada sie kolejny. Jeśli chodzi o firme pamięci to nie ma to różnicy ja miałem dual przy Kingstonie HyperX i Noname. Może na ramie (w co szczerze wątpie są jakies oznaczenia co do kolejności) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wincent Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Panowie zmienilem plyte i te same pamieci ida w dualu na 220FSB !! na Abit nf7-s 2.0 :wink: A co do pamieci to mnialem niedawno Elixsiry 512mb 333mhz i szly na 428mhz!!! wiedz niema reguly jak widac , to Asus jest wybredna bestia :twisted: Pozdr :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 co wy mowicie przeciez jeden czarny i jeden niebieski to dual przynajmniej ja mam tak na mojej plycie i wszystko good chodzi na dualu. wloz jedna pamiec do czarnego a druga do niebieskiego slotu Potwierdzam że z plytą msi mam tak samo do zielonego wsadzam jedną kość a do fioletowego drugą dopiero mam dual chanel a jak wsadzę do zielonych mam single chanel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytuan Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Potwierdzam że z plytą msi mam tak samo do zielonego wsadzam jedną kość a do fioletowego drugą dopiero mam dual chanel a jak wsadzę do zielonych mam single chanela co jak sa trzy zielone ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Potwierdzam że z plytą msi mam tak samo do zielonego wsadzam jedną kość a do fioletowego drugą dopiero mam dual chanel a jak wsadzę do zielonych mam single chanel a co jak sa trzy zielone ? msi k7n2delta ilsr niespotkalem się i nawet msi o podaj o 2 zielonycj i jednym innym porcie w tym modelu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...