lopo Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 tak sobie próbowałem zaprojektować WB i chyba mi coś wyszło :twisted: :roll: - 52x52x15, szerokość kanałów - 4 mm , głębokość kanałów - 13 mm czyli podstaw będzie mieć grubość 2 mm... jeśli dobrze policzyłem - powierzchnia oddawania ciepła - prawie 15000 mm^2 :twisted: Proszę o wszelkie sugestie i uwagi dotyczące mojego projektu: http://www.rotfl.prv.pl/blok.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Jak uda CI sie tak wefrezowac ten blok to ma szanse byc wydajny. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Ciekawy, ciekawy ! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 tak sobie próbowałem zaprojektować WB i chyba mi coś wyszło :twisted: :roll: - 52x52x15, szerokość kanałów - 4 mm , głębokość kanałów - 13 mm czyli podstaw będzie mieć grubość 2 mm... jeśli dobrze policzyłem - powierzchnia oddawania ciepła - prawie 15000 mm^2 :twisted: Proszę o wszelkie sugestie i uwagi dotyczące mojego projektu: http://www.rotfl.prv.pl/blok.jpg No jest parę ale... 1. Trudno znaleźć frezera który ma frezy palcowe fi 4mm 2. Pole przekroju kanału 4x13mm=52mm2, a pole przekroju rurki fi 12mm(wewn)=113mm2 - zatem opory bloku są spore ... chyba że rurki fi 8 mm... 3. Ścianki o grubości tylko 1 mm - to już delikates Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 A moze sprobowac spiralne kanaly? Wtedy woda nie hamowalaby na sciankach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 1.beda ofromne opory!!!!!! 2.a poza tym, to gites ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 a kto mi powie gdzie w szczecinie znajde miedź ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 ciekawy projekt. niezle wykombinowales z tym ksztaltem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 A moze sprobowac spiralne kanaly? Wtedy woda nie hamowalaby na sciankach?No tak - ale raczej trudno wyfrezować spiralny kształt PS. mam frezarkę suwną i mam zamiar to robić sam (ojciec pomoże :twisted: ) 1. Trudno znaleźć frezera który ma frezy palcowe fi 4mmAle ja mam zamiar sam kupić taki frez... - myślisz że będą problemy z tym??? Bo ja myślę, że nie :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Będzie nieźły powodzenia przy frezowaniu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 uważam, że pomysł jest generalnie ok, ale mam kilka uwag (z góry mówię, że nie jestem żadnym szpeniem od bloków :mrgreen: ): 1. kanał 4x13 = 52mm2 przekroju, rurka fi12mm wewnętrzne ma pole przekroju 113mm2 więc dwa razy więcej -> wzrost oporu przepływu, 2. ścianka 1mm? jak dla mnie przy ręcznym frezowaniu niewykonalne, sugeruję co najmniej 2mm (u mnie z 2mm zrobiło się półtora :mrgreen: ), 3. za ostre zakręty -> wzrost oporu przepływu. sugestie: zrobić jeden kanał powiedzmy 7mm szeroki i ścianki 2mm, albo dwa kanały równoległe o szerokości 4mm każdy. coś jak to: No chyba, że masz pompkę, która daje takie ciśnienie, że pokona wszelkie opory :mrgreen: . BTW po pierwszym dniu wiercenia mój blok wygląda tak: i niech szlag trafi obróbkę miedzi :!: jutro niedziela, więc nie powierce, ale w poniedziełek (urlop :mrgreen: ) mam nadzieję skończyć. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 uważam, że pomysł jest generalnie ok, ale ...powiem szczerze maluszek ze mi zaimponowales Swoim projektem a jeszcze bardzej samozaparciem - ile trzeba sie nameczyc zeby skonczyc ten blok - zycze powodzenia i nie zapomnij wrzucic zdjecia gotowego bloku oraz wynikow testow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 nie przesadzaj, benek - zresztą zawsze lubiłem robótki ręczne (wyszywanie, haftowanie :mrgreen: ) - w takim razie co powiesz na to: dwa bloczki: na chipset i grafę :mrgreen: . niestety przed wyjazdem na urlop (wtorek) nie zdążę ich zrobić (podobnie zresztą jak nie zdąże skończyć bloczka na procek), ale we wrześniu wszystko powinno być ukończone. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 2. ścianka 1mm? jak dla mnie przy ręcznym frezowaniu niewykonalne, sugeruję co najmniej 2mm (u mnie z 2mm zrobiło się półtora ), OK - racja, ale ja nie mam frezarki ręcznej - to jest frezarka stołowa, z takimi pokrętłami do jeżdżenia wiertłem, więc ten problem chyba odpada... zrobić jeden kanał powiedzmy 7mm szeroki i ścianki 2mm, albo dwa kanały równoległe o szerokości 4mm każdy. coś jak to: No wszystko ładnie - tylko jaką powierzchnię oddawania ciepła ma ten Twój blok??? chyba raczej mniejszą od mojego... nie jestem pewien ale to chyba najważniejszy współczynnik decydujący o wydajności WB??? 1. kanał 4x13 = 52mm2 przekroju, rurka fi12mm wewnętrzne ma pole przekroju 113mm2 więc dwa razy więcej -> wzrost oporu przepływu, No tak , ale przecież mogę zastosować rurki o mniejszej średnicy... 3. za ostre zakręty -> wzrost oporu przepływu. Postaram się tak wyfrezować żeby te zakręty były zaokrąglone - kształt spiralny będzie chyba raczej trudno uzyskać na takiej frezarce... :roll: a więc- kanały zostaną proste a zakręty jakoś wyprofiluje żeby byly mniejsze opory... :twisted: Co o tym wszystkim myślicie???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 maluszek daj znac jak sprawuje sie twoj mosiezny blok :-> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 a kto mi powie gdzie w szczecinie znajde miedź ???Sprawdź w skupie metali kolorowych przy turzynie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 No wszystko ładnie - tylko jaką powierzchnię oddawania ciepła ma ten Twój blok??? chyba raczej mniejszą od mojego... nie jestem pewien ale to chyba najważniejszy współczynnik decydujący o wydajności WB???racja, ale razem z prędkością przepływu czynnika chłodzącego. czyli tak naprawdę w Twoim przypadku lepsze by były dwa kanały równoległe. poza tym jest pewnien problem w dążeniu do zwiększania powierzchni oddawania ciepła - ja wolę mieć mniej kanałów i grubsze ścianki, bo przynajmniej trochę ciepła powędruje do góry, a u Ciebie tylko podstawa będzie oddawać ciepło (chociaż jeśli będziesz miał wolniejszy przepływ, to może i ścianki też). wydaje mi się (teoretyzuje teraz :mrgreen: ), że jeśli ktoś ma mocną i wydajną pompę (większy przepływ), to lepiej zrobić szersze kanały i grubsze ścianki - woda i tak odbierze ciepło. i odwrotnie - mniejszy przepływ -> bardziej delikatny bloczek. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 a kto mi powie gdzie w szczecinie znajde miedź ???Sorry ,ale twój post niewiele wnosi do tematu... :evil: Ja nie mam nic przeciwko gdybyś napisał coś na temat i do tego rzucił pytanie o tą miedź, ale tak... :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 ACHA!!! i jeszcze jedno, nie mniej ważne - gdzie mogę dostać taki kawałek miedzi we Wrocławiu???(52x52x15) i ile to może kosztować??? :roll: :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 a kto mi powie gdzie w szczecinie znajde miedź ???Sprawdź w skupie metali kolorowych przy turzynie dzienx sprawdze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...