Skocz do zawartości
Kaeres

Jak to jest z laptopami w firmie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze mnie zastanawialo jak to jest z laptopami, ktore maja karte radiowa.

Pomalutku wyjasnie o co chodzi :)

Ide sobie z takim cackiem do byle jakiej firmy, siadam na laweczce i po prostu lacze sie z ich siecia bo na pewno maja w swojej firmie polaczenia radiowe bo pelno "laptopowcow" tam pracuje.

Czy jest takie cos mozliwe ?

Czy firewall mi na to pozwoli ?

A jezeli w tej firmie nie ma firewalla (hipotetycznie) ?

Czy do kazdego laptopa musi byc siec skonfigurowana i czy kazdy musi miec autoryzacje ?

A teraz obroccie sytuacje i wlasnie kolega chce miec taki laptop w swojej firmie i boi sie czy nie przyjdzie jakis leber i sie wlamie do sieci firmy.

Nigdy sie nad tym nie zastanawialem, a teraz wyniknal mi problem razem z wyborem laptopa dla kolegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie autoryzuje cię. Poza tym każda (no prawie każda, są wyjątki) ma firewalla i inne cudawianki ;] Prędzej możliwe jest 'podsłuchiwanie' tego co się dzieje w sieci bowiem sieci 802.11b i g są bardzo słabo zabezpieczone (co umożliwia też działanie na lewo).

Dobrym i często stosowanym zabezpieczeniem przeciwko takowym procederom jest stosowanie vpn'ów wewnątrzfirmowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy autoryzacja WEP i programowe SSH. Może być też VPN z 3DES-em. I już! i nikt Cie nie podsłucha, nie zaloguje się tak łatwo... Można też zrobić autoryzację na serwerze RADIUS - który może ładnie logować wszystkie wejścia i wyjścia do i z WLAN-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi