Kaeres Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zawsze mnie zastanawialo jak to jest z laptopami, ktore maja karte radiowa. Pomalutku wyjasnie o co chodzi :) Ide sobie z takim cackiem do byle jakiej firmy, siadam na laweczce i po prostu lacze sie z ich siecia bo na pewno maja w swojej firmie polaczenia radiowe bo pelno "laptopowcow" tam pracuje. Czy jest takie cos mozliwe ? Czy firewall mi na to pozwoli ? A jezeli w tej firmie nie ma firewalla (hipotetycznie) ? Czy do kazdego laptopa musi byc siec skonfigurowana i czy kazdy musi miec autoryzacje ? A teraz obroccie sytuacje i wlasnie kolega chce miec taki laptop w swojej firmie i boi sie czy nie przyjdzie jakis leber i sie wlamie do sieci firmy. Nigdy sie nad tym nie zastanawialem, a teraz wyniknal mi problem razem z wyborem laptopa dla kolegi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 A znacie moze kogos kto moglby mi odpowiedziec na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Nie autoryzuje cię. Poza tym każda (no prawie każda, są wyjątki) ma firewalla i inne cudawianki ;] Prędzej możliwe jest 'podsłuchiwanie' tego co się dzieje w sieci bowiem sieci 802.11b i g są bardzo słabo zabezpieczone (co umożliwia też działanie na lewo). Dobrym i często stosowanym zabezpieczeniem przeciwko takowym procederom jest stosowanie vpn'ów wewnątrzfirmowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 wystarczy autoryzacja WEP i programowe SSH. Może być też VPN z 3DES-em. I już! i nikt Cie nie podsłucha, nie zaloguje się tak łatwo... Można też zrobić autoryzację na serwerze RADIUS - który może ładnie logować wszystkie wejścia i wyjścia do i z WLAN-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Ale czy takie zabezpieczenia nie odbija sie na zwyklych komunikacjach komputerow stacjonarnych w firmie ? I czy jest gdzies wytlumaczone jak to skonfigurowac czy to juz musi zrobic jakis spec od kromek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 jak kupisz najprostzy router z wifi zeby lan zrobic to masz tam szeeg opcji do ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...