Memphis Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Hej ! Mam problem :). Jestem tu przed instalacja Gentoo. Jednak juz za wczasu mysle o tym jakie potem ustawic flagi zeby wszystko bylo cacy :). Lookalem na Gentoo.pl na forum, ale tam kazdy ma inne ustawienia. Jest tez takie faq na ich stronie o flagach i tam sa wypisane, ale prawde mowiac nie wiem jakie beda mia potrzebne a jakie nie :). Wiec moze bylby ktos tak mily z Gentoo i AthlonemXP i np. wrzucil mi tu jakich flag uzywa ? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 CFLAGS="-O3 -march=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer -funroll-all-loops -msse -mmmx -m3dnow -fforce-mem -fforce-addr"CXXFLAGS="${CFLAGS}"'sluze unizenie :) -Ox tylko ustaw po swojemu 1-minimalny kod wynikowy (najmniejszy program i najnizsza wydajnosc) 3 - duzy kod i duza wydanosc - powostale wzmagaja ten efekt ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 polecam art.: http://lubuska.zapto.org/~hoppke/too_much_...n/kompilat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe -fomit-frame-pointer -m3dnow -mmmx -s -ffast-math -DG_DISABLE_CHECKS -DG_DISABLE_CAST_CHECKS -mfpmath=sse,387" CXXFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe -m3dnow -mmmx -s -ffast-math -DG_DISABLE_CHECKS -DG_DISABLE_CAST_CHECKS -mfpmath=sse,387" Polecam coś takiego. POrzekompilowałem na nich dzisiaj CAŁY system (12 godzin kompilacji;>) i śmigają dobrze. CXX różnią się wyłączonym -fomit-frame-pointer Ogólnie są to dość dobre flagi i można kombionować jeszcze ale nic wielkiego się już raczej nie osiągnie.. a jedynie mniejszą stabilność. jeśli się przesadzi ;) Na tych ja aktualnie nie mam żadnych problemów. Co do postu wyżej. -O3 to największa wartość, wcale nie jest że "większe wzmaga ten efekt". Jest też -Os - "optimize for size" - przydatne do procków z małą ilością cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 pierwszdzieki za pomoc. Zostawilem kompilacje i wyjechalem. Wrocilem wczoraj w nocy. Tego posta pisze z Linksa w trakcie instalacji. Korzystam z howto na www.gentood.pl. Wlasnie skompilowalem kernel. Doszedlem do miejsca gdzie trzaba dopisac moduly uruchamiane przy starcie systemu do /etc/modules.autoconf.d . Wczesniej uzwalem PLD i Slacka i sadze, ze one robily ten krok za mnie. Jakie moduly trzeba tu dopisac ? I slyszalem ze trzeba stworzyc taki modul samem. Nigdy tego nie robilem i bardzo prosze o pomoc. Domyslam sie, ze maja byc to moduly: Sieciowki: Realtek 8139 Dzwiekowki: CMI8738 Grafy (???) : Radek 9100 Moze myszy ? : standard ps2 No i nie wiem sam czego jeszcze. Gdyby ktos pomogl mi zbudowac ten plik i te moduly bylybm bardzo wdzieczny. Chce wreszcie zakonczyc ta instalacje :))). Z gory thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 nic sie nie stanie jak nic nie dopiszesz- moduly powstaja podczas kompilacji jadra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Nom jakos przez to przbrnalem, ale i tak nie poszla mi najlepiej ta instalka :(. Przypuszczam ze powalilem cos przy kompilacji jadra. Teraz nie moge np. wlaczyc DMA, bo hdparm mowi "not permitted". Nie moge tez zrobic modprobe. Bo "permission denied". Oczywiscie - probuje spd roota. Czy nie stanie sie nic zlego jak jeszcze raz przekompilje jadro ? Wczesniej tylko nzajde jakies FAQ co powinienem powlaczac a co nie. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 OK modprobe dziala, ale z hadparm chyba sobie nie poradze. Jak wpisuję: hdparm -d1 /dev/hda dostaję: HDIO_SET_DMA failed: operation not permittedusing_dma = 0 (off) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonk Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zapewne musisz wkompilowac odpowiednie chipsety w kernel dla kerneli 2.4.x ATA/IDE/MFM/RLL support--> i poszukaj swojego chippsetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 OK no jestem wlasnie po rekompilacji jaka i szafa gra, meble tancza. Musze tylko skompilowac jeszcze pakiety "dodatkowe", bo nie mam nic wlasciwie. Stad pytanie - szukalem Midnight Commandera. Wpisalem emerge mc - ale to chyba nie to co myslalem, bo emerge zaczal sciagac ponad 40 pakietow, w tym X' y. Nie wiecie moze jaka jest nazwa ebuilda MC ? Dodatko zdziwilem sie, ze Links rowniez wymaga do dzialania zrodel XFree 8O . No ale nic. Zapuszecze dzisiaj na noc X'y Goma i jakies inne rzeczy. Jednak wczesniej chyba dwie godziny spedze na zwiedzaniu portage - troche tam jest tego. Dzieki za odpowiedzi i pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonk Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Mysle ze jest to zalezne od flagi USE poczytaj http://www.gentoo.pl/?id=pub&id_pub=16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...