Skocz do zawartości
Torwald

Filmy o tematyce post-nuklearnej/apokaliptycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Jako wielki fan i wyznawca Fallouta (:P) naszla mnie chec zrobienia kolekcji filmow nawiazujacych tematycznie do tej wspanialej serii.

Oto filmy (tytuly) ktore udalo mi sie znalezc (ale nie koniecznie dopasc ;)) :

:arrow: "28 dni pozniej"

:arrow: "Tank girl" (film raczej o zacieciu komediowym, malo ambitny ale mam do niego sentyment ;))

:arrow: Seria "Mad Max" (za ktora nie przepadam, jakos malo ambitny jak dla mnie)

:arrow: "Ostatni brzeg" (chyba najbardziej prawdopodobny scenariusz zaglady ludzkosci...moze dlatego tak bardzo trafia do widza...)

:arrow: "12 malp" (lekko zeschizowany film, polecam)

:arrow: "Wodny swiat" (ile razy to juz ogladalem w TV...:P)

:arrow: "Bastion (The Stand)"

:arrow: "The day after" (troche stary, ale ma klimat..."

:arrow: "The day after tomorrow" (premiera 28 maja, ciekawe co z tego bedzie...)

:arrow: "Planeta malp" (stara wersja slabo pasuje w te klimaty, nowa to juz komercha...)

Jesli znacie filmy o w/w tematyce, podzielcie sie swoja wiedza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow:  "Tank girl"

:arrow: Seria "Mad Max" (za ktora nie przepadam, jakos malo ambitny jak dla mnie)

A "Tank Girl" to twoim zdaniem ambitny film? :)

:arrow: "Planeta malp" (stara wersja slabo pasuje w te klimaty, nowa to juz komercha...)

Dlaczego tak uwazasz? Stara "Planeta malp" uchodzila wlasnie za protest przeciwko zbrojeniom nuklearnym, prezentujac wizje swiata po atomowej zagladzie. Chodzi mi oczywiscie o pierwszy film z cyklu, kolejne nie sa nawet warte wzmianki - to dopiero byla komercha, przy ktorej wspolczesny remake wysiada na pierwszym przystanku ;).

Od siebie dorzuce...

"Seksmisje" 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byl kurcze na discovery kiedys film, ktory predstawial autentyczne wydarzenia z przeszlosci do osiemdziesiatego ktoregos tam roku (kiedy jeszcze w anglii pania premier byla m. tacher (czy jak to sie pisze) ;]

wtedy doszlo do ataku nuklearnego cyba rosji na usa, usa odpowiedzialo, anglia odpowiedziala i tak oto doszlo do zaglady ;]

nie wiem czy bedzie ten film jeszcze powtarzany, ale juz pare razy byl ;]

ale byl naprawde zaje***

aha film ofkoz produkcji discovery :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja za mad max'em przepadam, :) może dlatego że się na nim wychowałem :D:D

a z tego co jeszcze kojarze to:

Cyborg - Van Dame w akcji :)

Terminatory I i II bo 3 częśc to jak większość dzisiejszych filmów komercha

Postman (Listonosz hehe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy jaki widzialem o takiej tematyce to znakomity film S.Kubricka

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

i moze nie o tematyce apokaliptycznej, ale skoro juz jestesmy przy Kubricku to nie wypada nie wspomniec o Space Odyssey 2001 (pozycja obowiazkowa dla milosnikow S-F)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byl kurcze na discovery kiedys film, ktory predstawial autentyczne wydarzenia z przeszlosci do osiemdziesiatego ktoregos tam roku (kiedy jeszcze w anglii pania premier byla m. tacher (czy jak to sie pisze) ;]

wtedy doszlo do ataku nuklearnego cyba rosji na usa, usa odpowiedzialo, anglia odpowiedziala i tak oto doszlo do zaglady ;]

nie wiem czy bedzie ten film jeszcze powtarzany, ale juz pare razy byl ;]

ale byl naprawde zaje***

aha film ofkoz produkcji discovery :]

O tak Program z cyklu co by było gdyby(pełna powaga godna najlepszego dokumentu).

Ale jeszcze lepszy był ten o UFO.

Szczególnie gdy ktoś odpala TV i słyszy taki tekst:

"Dzisiaj Papież Jan Paweł Drugi w nowej Encyklice zwrócił się do Narodów świata ... W sprawie odebranego sygnału z kosmosu".

Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy to aby nie "Strefa 11" na TVN, a potem nie powiem zrobiło mi się trochę ciepło i ze dwie minuty zajęło mi pokapowanie o co chodzi.

A wracając do tematu

"Ostatni brzeg" ale tylko ten stary z lat '60. Czytałem książkę i naprawdę polecam.(uwaga co bardziej wrażliwych może dopaść poważne przygnębienie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni Brzeg naprawde dobry film, niestety może nas coś takiego spotkać jak w tym filmie.

mam nadzeje ze tym pytaniem nie podpadne moderatormo ,ale czy znajde ten film na mule?? [szukałem nie znaloazłem:(]

Looknij w regulamin a pozbedziesz sie watpliwosci :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi