Skocz do zawartości
nabuchodonozor

Dzielenie łącza

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym postawić niewielka sieć domową. Obecenie mój dostęp do internetu wygląda następująco: na dachu siedzi sobie antena. Od niej poprowadzony jest kabelek do Access Pointa stojącego bezpośrednio na obudowie mojego komputera ( AP pracuje w trybie Client ). Zaś AP jest połączony standardowym kabelkiem z sieciówką ( miałem poprzednio bezprzewodową kartę sieciową, lecz niestety często gubiłem sygnał ). Kilka dni temu złożyłem siostrze komputer. Nie jest to cyberwymiatacz ( PII 266MMX, 128 MB SDRAM @ Windows 2000 Pro ), ale chodzi. Powstał pomysł połączenia komputerów w sieć & udostępnienie łącza ( 256/128 kbps ). Dodam, iż mam wykupiony jeden adres IP, tak więc chyba użycie huba/switcha odpada. W tym wypadku planuję zakupić jakiś prosty routerek ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5862 ). Moje pytanie brzmi: jak dokładnie mam porozmieszczać kable, by sieć działała :?: Rozumiem, że ma to wyglądać mniej/więcej tak: Antena jest połączona z AP -> AP łączę z wyjściem WAN w routerze ( kablem RJ45 ). Pozostają mi bodajże 4 wolne wyjścia LAN. Do nich podłączam kable od dwóch kart ieciowych - wychodzące z mojej sieciówki & z komputera siostry. Zgadza się :?:

Prosiłbym o wszelkie uwagi i sugestię. Będę bardzo wdzięczny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to sa tylko dwa komputery to nie widze sensu kupowania routera czy jakiegokolwiek huba.

Twoj komp bedzie robil za serwer i to cala filozofia. Wystarczy teraz tylko polaczyc kompa od siosrty z Twoim za pomoca dwoch sieciowek, a w Twoim kompie udostepnic lacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym wyjściem jest tani i tragiczny hub (nie switch!!! switch powariuje z adresami MAC!!!) lub router. Inaczej nie zapanujesz nad siecią. Routerki tanieją, więc naskładaj na taki, masz w nim wbudowany NAT, Firewall itp. Jeśli musisz się zadowolić jednym IP (a mając AP klienta MUSISZ) to kłania się tak naprawdę router...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli AP pracuje w trybie klienckim to podmienia wszystkie wychodzące MAC w pakietach na swoje. I jeśli nadchodzi pakiet zwrotny to ma adreasata o dobrym IP (ale switch nie pracuje na warstwie 3 tylko 2) a złym MAC! No chyba że AP ma NAT (jeszcze takiego nie widziałem, chyba że AP router). I wtedy switch działa jak hub (w najlepszym przypadku) albo wariuje bo dostaje pakiet z portu, do którego ma spowrotem trafić... Hub wysyła pakiety broadcastowo więc i tak dojdzie. Roter wysyła porządnie, ma NAT i inne bajery. Pisząc że mając AP-klienta musi zadowolić się takim IP jaki mu nada provider chciałem zwrócić uwagę na problem dwóch różnych podsieci, bo LAN domowy to inna adresacja niż WAN. I albo AP klient działa jako transparent bridge dla jednego urządzenia (router), albo sam bierze IP WAN-owe dla siebie i musi rozdać pakiety po innej podsieci. I tu kłania się znów router tyle że z IP-kiem LANOWYM, ale robiącym za bramę dla reszty.

Kapewu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale niekapuje nic z tego - troche chaotyczny tekst

czemu mialby mac`a zmieniac ?

jesli cos dziala jako bridge to jako bridge a nie router, w tym przypadku na wyjsciu dostanie ipka od isp;

ip prywatne dostanie jesli skonfiguruje nata, a ap weznie publiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale niekapuje nic z tego - troche chaotyczny tekst

czemu mialby mac`a zmieniac ?

jesli cos dziala jako bridge to jako bridge a nie router, w tym przypadku na wyjsciu dostanie ipka od isp;  

ip prywatne dostanie jesli skonfiguruje nata, a ap weznie publiczne

Czytaj dokładnie to się doczytasz. AP-klient zmienia MAC-a w trybie AP-klient i już! i nie ma NAT-a normalnego... koniec kropka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienia, bo musi się sam logować jako klient (jak zwykła karta USB, PCI lub PCMCIA) do AP. AP dopisuje MAC AP klienta do swej tablicy MAC podłączonych klientów i na podstawie tych MAC-ów wie, kto do niego jest podłączony. Tak więc jakikolwiek pakiet wychodzący z AP-klienta MUSI mieć MAC właśnie jego po to, aby pakiety powrotne mogły spowrotem do niego trafić.

Tak w skrócie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, z tym ze zmienia mac na swoj juz wiem o co Ci chodzi

ale pozwol ze zacytuje:

"I albo AP klient działa jako transparent bridge dla jednego urządzenia (router), albo sam bierze IP WAN-owe dla siebie i musi rozdać pakiety po innej podsieci. I tu kłania się znów router tyle że z IP-kiem LANOWYM, ale robiącym za bramę dla reszty. "

w I przypadku: ap pracuje jako transparent bridge i tu jest problem jak bridge moze zmieniac mac ?

w II przypadku: "...albo sam bierze IP WAN-owe dla siebie i musi rozdać pakiety po innej podsieci." to powiedz na jakiej zasadzie 'rozdaje' pakiety

jak wspominalem z AP sie nie bawilem, bardzo ciekawe to dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysl:

jesli zalozymy ze ap pracuje faktycznie jako transparent bridge, wczesniej napisales ze musi sie zalogowac, to niebedzie to czasem wykonywane na normalnym komputerze/routerze ?

wtedy mialoby to sens, i z tego co pamietam producenci daja jakis soft do konfiguracji ap jak i 'dialer' do logowania, moze sie myle ...

i co z przypadkiem nr 2?

milej zabawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okej, już doszedłem do siebie :)

kwestia trybów pracy AP-klienta wygląda tak:

- AP klient - urządzenie podłącza się bezprzewodowo do AP-ka i portem LAN do zwykłej sieci (jak się zachowuje opisałem wcześniej więc nie będę się powtarzać)

- Bridge - urządzenie pracuje prawie jak zwykły AP, mogą się do niego łączyć klienci bezprzewodowi, do zwykłej sieci łączy się przez LAN. Ale szkopuł w tym, że nie ma WDS-a i NIE MOŻE się podłączyć do innego AP!!! i możesz sobie zrobić sieć lokalną w takim trybie, ale nie łączyć się do Internetu przez WLAN!!! no chyba że przez port LAN. Ale tu chodzi o połączenie w drugą stronę...

Reasumując. Twój AP-klient musi pracować w trybie AP klient (trochę masło maślane :) ) żeby mógł się wogóle podłączyć do AP-ka dostępowego. Dzielenie "za" klientem musi być wykonane na routerze, albo używając routnigu w systemie Windows/Linux, dwóch kart sieciowych i switcha podpiętego pod drugą kartę (a do niego inni userzy). O ile sprawa Routera jest prosta, to w Windowsie i Linuxie musiałbyć wykonać "maskaradę" albo mieć jakiegoś NAT-a alboco. Nigdy tego nie robiłem i muślę że nie jest to dobre rozwiązanie. No chyba że taki serwer miałby jeszcze do czegoś innego służyć niż tylko routing...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iNtEnSe nie o to mi dokladnie chodzilo, wczesniej napisales:

"I albo AP klient działa jako transparent bridge dla jednego urządzenia (router), albo sam bierze IP WAN-owe dla siebie i musi rozdać pakiety po innej podsieci. I tu kłania się znów router tyle że z IP-kiem LANOWYM, ale robiącym za bramę dla reszty. "

raz napisales ze dziala jako bridge, ok.:

najzwyklejszy bridge bedzie dzialal na tej zasadzie:

siec1:1 ~~~~~~~~ AP ~~~~~~~~ siec1:2

i tu pytanie czy jest mozliwa taka sytuacja (ciagle mowie o bridge)

siec1:1 ~~~~~~~~ AP --> NIC/ROUTER1:3 z publicznym IP

siec1:2 ~~~~~~~~ |

ps. chyba ten przypadek przed chwila wyjasniles? jesli tak to dlaczego ma zmieniac mac`a ?

aby podlaczyc wiecej kompow to albo trzeba skonfigurowac urzadzenie udost i-net albo skonfigurowac NIC/ROUTER1:3

jeszcze jeden cytat:

Ale szkopuł w tym, że nie ma WDS-a i NIE MOŻE się podłączyć do innego AP!!! i możesz sobie zrobić sieć lokalną w takim trybie, ale nie łączyć się do Internetu przez WLAN!!! no chyba że przez port LAN.

jesli zalozymy ze 'siec1:1' udostepnia i-net i jego ap pracuje rowniez jako bridge to wtedy cala siec powinna sie zachowac jak switch albo ? to w czym problem aby i-net dzialal ?

-----

pozniej piszesz ze moze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> IP WAN`owe sam dla siebie (nazwijmy publicznym) i potem musi rozdac pakiety po sieci, czyli mamy takie cos:

siec1:1 ~~~~~~~~ AP1:3 z publicznym IP --> NIC/ROUTER z lanowym IP

siec1:2 ~~~~~~~~ |

niebardzo rozumiem na jakiej zasadzie ma rozdawac pakiety... mi to 'pachnie' na zwykly wireless router NAT`em

pisze NAT bo jakby sie patrzyc to tlumaczy publiczne ip na lanowe

sie pogubilem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym postawić niewielka sieć domową. Obecenie mój dostęp do internetu wygląda następująco: na dachu siedzi sobie antena. Od niej poprowadzony jest kabelek do Access Pointa stojącego bezpośrednio na obudowie mojego komputera ( AP pracuje w trybie Client ). Zaś AP jest połączony standardowym kabelkiem z sieciówką ( miałem poprzednio bezprzewodową kartę sieciową, lecz niestety często gubiłem sygnał ). Kilka dni temu złożyłem siostrze komputer. Nie jest to cyberwymiatacz ( PII 266MMX, 128 MB SDRAM @ Windows 2000 Pro ), ale chodzi. Powstał pomysł połączenia komputerów w sieć & udostępnienie łącza ( 256/128 kbps ). Dodam, iż mam wykupiony jeden adres IP, tak więc chyba użycie huba/switcha odpada. W tym wypadku planuję zakupić jakiś prosty routerek ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5862 ). Moje pytanie brzmi: jak dokładnie mam porozmieszczać kable, by sieć działała :?:  Rozumiem, że ma to wyglądać mniej/więcej tak: Antena jest połączona z AP -> AP łączę z wyjściem WAN w routerze ( kablem RJ45 ). Pozostają mi bodajże 4 wolne wyjścia LAN. Do nich podłączam kable od dwóch kart ieciowych - wychodzące z mojej sieciówki & z komputera siostry. Zgadza się  :?:

Prosiłbym o wszelkie uwagi i sugestię. Będę bardzo wdzięczny  :wink:

Jak to się mówi back to the basics :)

To co opisałeś powyżej, czyli na samym początku to jedyne rozsądne rozwiązanie :) i o tym cały czas chciałem powiedzieć :) hehhe (właściwie to się starałem, ale zjechaliśmy z tematu, a ja zasugerowałem się że masz urządzenie AP-klient, a nie AP pracujący w trybie klient hehhe)

Dlatego żeby zamknąć temat. zrób tak jak napisałeś, bo jest to jedyne rozwiązanie funkcjonalne zapewniające Ci święty spokój i łatwą rozbudowę sieci na 4 kompy. Żadne serwery, żadne switche, żadne huby i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły.

AP dostęopwy <~~~> AP (twój klient) <--->router z NAT<=== 2 kompy

inaczej sie nie da :) i już :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi