Skocz do zawartości
Gość Wintereq

R420 vs NV40

NV40 czy R420? - ktory bedzie szybszy  

1. 1. NV40 czy R420? - ktory bedzie szybszy

• NV40
      32
    • R420
      64

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie wlasnie: czy to wazne ktora karta bedzie lepsza??

nie ma w naturze niczego co by bylo rowne, wiec ktoras z kart bedzie lepsza,ale czy to bedzie ati czy nvidia-co za roznica.

taka ze jezeli mam fx i nv40 okaze sie lepszy-to bede super gosciem,wymiataczem??

boshe dajcie juz spokuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasnowidzem nie jestem i nie wiem który będzie szybszy. Prawda jest taka ze nawet jesli karta ati bedzie szybsza to nvidia może wypuścić jeszcze fx6900, jezeli ati znowy bedzie szybsze nvidia zrobi fx6950. Po roku kiedy oba układy osiągnął granice swoich możliwiści wyjdą nowe karty typu nv50 i odpowiednik ati i cała zabawa rozpocznie się od początku. Po co bawić sie zgadywanie co będzie szybsze. Gdy ati pokaze swoją karte będzie wszystko wiadomo.

Takie male sprostowanie . NV 40 nie ma juz w nazwie FX ;) Nvidia chyba wie co robi i nie chce zeby nowy uklad kojazyl sie z ich niepowodzeniem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pila (pclab) dał "cynk" o możliwościach 420 - we will C :D

z tego co czytałem to piła jedzie na konferencje ATI i o żadnych szczegółach r420 nie mówił ...

jeśli coś napisał to prosze mnie sprostować .. przydał by sie jakiś link z Twojej strony odnośnie tego "cynku'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pila (pclab) dał "cynk" o możliwościach 420 - we will C :D

z tego co czytałem to piła jedzie na konferencje ATI i o żadnych szczegółach r420 nie mówił ...

jeśli coś napisał to prosze mnie sprostować .. przydał by sie jakiś link z Twojej strony odnośnie tego "cynku'

A ja właśnie czytałem w dzień zalania mnie info o nV40 (czoraj/dzisiaj w nocy) to doczytałem się że "420 nie rozczaruje". Jak znajdę to się podzielę linkiem,chyba na forum pclab-u :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na PCWK wyczytalem, ze bedzie mozna odblokowac te 4 dodatkowe potoki w 6800 :wow: poza tym ta slabsza ma miec tylko jednego molexa.

ja licze na ati choc co mi za roznica, ktora bedzie szybsza skoro na zadna z nich nei bedzie mnie stac przez najblizesze 2 lata ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich osobistych przeczuc wynika, wiec ze nVidia nie da tym razem ciala.

Tu nikogo nie obchodza twoje osobiste przeczucia.

Fakty panowie tylko fakty.

Ja też doszedłem do takiego wniosku . Nie ma co fantazjować . Można się póżniej przejechać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - tylko o której R420 mowa ??

8 - 12 - czy 16 potokowej ??

bo 8 potokowa będzie pewnie lipna ...

12 zbliżona do NV40 (zwykłej albo ultra)

a 16 potokowa odstawi lekko NV40 ...

Dołączona grafika

X800XT za 499$ (niecale 2 tysiaki) oczywiscie w Stanach :), ale jak sia ma tam znajomosci - toz to okazja :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli R423 bedzie porownywalny z NV40 to ciekawe co powiedza ATIowcy. Bo przecierz R423 ma core 600 a NV40 475 czy tam 400. A roznica 412 do 475 byla dla nich pretekstem do wytykania FX'a jako zlomu nadrabiajacego taktowaniem :D

R420 będzie w dwuch wersjach:

RadeonX800PRO(12x1)-odpowiednik GF6800

RadeonX800XT(16x1)- odpowiednik GF6800Ultra.

Czyli tak jak NV40 będzie miało dwie wersje a na R423 to nam pewnie przyjdzie długo poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli R423 bedzie porownywalny z NV40 to ciekawe co powiedza ATIowcy. Bo przecierz R423 ma core 600 a NV40 475 czy tam 400. A roznica 412 do 475 byla dla nich pretekstem do wytykania FX'a jako zlomu nadrabiajacego taktowaniem :D

R420 będzie w dwuch wersjach:

RadeonX800PRO(12x1)-odpowiednik GF6800

RadeonX800XT(16x1)- odpowiednik GF6800Ultra.

Czyli tak jak NV40 będzie miało dwie wersje a na R423 to nam pewnie przyjdzie długo poczekać.

R420 tez ma miec 600 Mhz core wiec co za roznica a R423 to R420 z PCI Express

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tylko nadzieje ze jaks z tych firm wypusci na rynek middle-end karte o wydajnosci fx5900u za cene 650-700zl :)

Marzenia lalalala,obecnie "porządne" karty w stylu R9600PRO "full" lub też FX5700 oscylują w okolicach 600 do 900zł w zależności od karty i jej modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze było Voodoo1 i nikt mi nie powie,że nie!!! Nigdy w życiu już nie doznam takiego orgazmu jak wtedy:Q1,Turok a teraz??Co za czasy... :(

Pewnie już nie dostaniesz . Nie wiem co musiałoby się pojawić żeby zachwycić tak jak to VooDoo . PS 9 i VS 9 !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat juz byl poruszany i zamkniety o tym samym tytule... nie wiem po co go pobudzac skoro praktycznie na rynku polskim niema ich jeszcze wiec niewiem o czym MY polacy mozemy dyskutowac o "vs" ? wątpie... a poczytac po servisach innych i wiierzyc na slowo mi sie niechce wole sam sprawdzic .. topic OFF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...