KRECIO Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 TO JEST DLUGI POST WIEC NIE ZRAZAC SIE TYLKO CZYTAC! PLEASE!!!!! Co sie dzieje? moje MSI wariuje :), jak zgasze komputer i jakis czas go nie wlaczam np. przez 1h tio jak wciskam przycisk POWER tio komputer sie wlacza (napedy, wiatraki) ale nie pokazukje sie nawet wykrywanie dyskow!!! i caly czas czarny ekran. Z odczytow ze "sledzia" diagnostycznego (D-Bracket) wynika ze mam zrabane pamieci lub zle wsadzone, nio to ja wyciagam pamiatki i wsadzam je do innego modulu i znowu [gluteus maximus]!CZARNY EKRAN! tylko ze tym razem z odczytow "sledzia" wynika ze mam zle wlozonego lub uszkodzonego procka (aaaaaa)! nio to ja wyciagam procka restart biosa, potem wkladam procka i wlaczam, i tak znowu [gluteus maximus]!(CZARNY EKRAN)! tylko ze teraz dla odmiany "sledz" pokazuje ze komputer staje na tescie tzw. "Testing Base and Extended Memory"!moze ktos mi powie co to kurde znaczy!!!!. I tak gdy juz chcialem pierdyknac kompem o sciane postanowilem pomieszac jedyna zecza ktora mogla powodowac problemy to znaczy k.grafiki!wyciagnolem, wsadzilem, docisnolem i ot komp dziala :) ale znowu gasze kompa wracam za 30min a on znowu nie wstaje!!!!to ja znowu ruszam k.graf. ale to nie pomaga! przestawiam ram i komp rusza! Co sie dzieje? czyzby MSI mi sie sypalo? probowalem juz zmieniac biosa i jest tak samo! A moze zeczywiscie siadaja mi pamieci bo ten blad na sledziu pokazuje sie dosc czesto? albo cos z k.graf. lub portem AGP? HEH ciekawe czy jak zgasze kompa to czy zdolam go spowrotem uruchomic bo ostatnie uruchomienie zajelo mi 2h :) Jesli ktos ma jakies pomysly co sie moze dziac tio niech pisze ile sil :) acha dodam ze klopoty zaczely mi sie tak gdzies tydzien temu kiedy to komp zaczol mi chodzic niestabilni i musialem zwolnic Timingi pamieci, a ten bajer z nie wlaczajacym sie kompem mam od 2 dni! CZEKAM NA PROPOZYCJE ROZWIAZANIA PROBLEMU :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 heeh nikt nie ma zadnych pomyslow :) MSI zaczyna dorownywac ECS-owi pod wzgledem dzikich wybrykow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 wina zasilacza o i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 moje msi sie sypie, to twoje tez moze :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 na 99% sa to walniete pamieci, spotkalem sie juz t takimi sytułacjami, i radzil bym pozyczyc od kogos pamiatki i sprobowac. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Nic pewnego. Mam taką samą sytuację u kolegi... Winna jest płytka gdyż była już z tego samego powodu wymieniana. Zresztą płytka jeżeli dobrze pamiętam jest ta sama jak Fudoshina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Ja bym stawiał na zasilacz, po prostu za słaby, albo nie wyrabia przy takim sprzęcie jak masz. Spróbuj podłączyć RAM, GRAFIKE I FLOPPA. BEZ HDD i NAPĘDÓW. Po jakimś czasie oczywiscie, bo jak to wina za słabego zasilacza to zaraz po czarnym ekranie taki pozostanie... Druga możliwośc to pamięci, może za duże napięcie na pamiątkach? Grzeją się? Zmiejsz napięcie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Ja bym stawiał na zasilacz, po prostu za słaby, albo nie wyrabia przy takim sprzęcie jak masz. Spróbuj podłączyć RAM, GRAFIKE I FLOPPA. BEZ HDD i NAPĘDÓW. Po jakimś czasie oczywiscie, bo jak to wina za słabego zasilacza to zaraz po czarnym ekranie taki pozostanie... Druga możliwośc to pamięci, może za duże napięcie na pamiątkach? Grzeją się? Zmiejsz napięcie... Jak się nie mylę zasilacz nic nie zmieni. Najprawdopodobniej jest to problem z BIOSem płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 1.zasilacz jest dobry bo komp chodzil na nim dobrze przez calego miecha :) 2.zmienialem juz biosa i teraz mam tego ktory byl na samym poczatku, niby wlacza sie juz komp ale ten bios ma tragiczna wydajnosci pamieci :( i dzisiaj zmienie na nowszego :) i zobaczymy co sie stanie :) Ale to chyba nie wina biosu tylko jakiejs czesci kompa...mysle ze ramu...zbieram juz na DDR samsunga 256MB 333MHz :) wiec sie zobaczy jak kupie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Stawiam na Zasilacz ew. plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Tzn. problem z BIOSem nie polega na złej wersji tylko na wadliwej kości BIOSu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 krecik ty robiles Vmoda to moze przez to cos ci sie pokopalo na plycie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Przez Vmoda tio raczej nie bo jakbym s<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil regulator tio wogule by sie nie wlaczyla plytka i juz...a pozatym regulatora raczej nie moglem s<span style="color:red;">[ciach!]</span>lic bo od poczatku by mi sie takie problemy robily a te co opisalem tio ostatnio mi sie zaczely dziac...wczesniej wyskakiwaly mi wyjatki OE na niebieskim ekranie ale doszlem do wniosku ze to z powodu za wysokiej temp. chipsetu-50*C teraz ma w granicach 34*C (dodatkowy wiatrak w budzie) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Ja nigdy nie dociekalem co to jest ale na 845 Ultra AR bywalo podobnie, tyle ze ja po np. 2-3 probach moglem normalnie wlaczyc kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 te msi to lewe chyba są - nigy więcej :lol: - mojej też odpierdala za przeproszeniem, ale nie znam innego słowa które by to tak dobrze odwzorowały - czasami po restarcie, lub włączeniu i po 2min włączeniu to mi sie wiesza, diody sterczą na: Testing VGA bios. Wine za to ponosi albo płyta albo grafa. Dodam że mój gejforce strasznie się grzeje (można się poparzyć, co chyba nie jest normalne) chipset teżjest gorący nawet jak winamp leci - ale na niego walneCrystal ORBA - powinno już być w drodze z 4maxa. dodam że ta płyta ma chamskie mocowanie na radiator, o 0,5 cm większe niż mocowanie Crystalorba - hehe będą kombinacje aplejskie z zakładaniem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 mialem to samo jak dlubalem przy cpu (prubowalem przeciac mostki) jakis czas mu odwalalo ale teraz sadze ze po wygrzewaniu wszystko wrucilo do normy i do tej pory niewiem co bylo ! inna sprwawa ze mam poddejzenia co do pamieci i plyty glownej bo mi sie hdd masowo fajcza :D juz niedlugo nr. 5 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotras Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 na 70% plyta przez zaslilacz moj qmpel tez mial taki problem i okazalo sie ze poszlo przepiecie po instalacji w jego chacie i spierdzielilo plyte. Jeśli nie masz listfy chroniacej przed przepieciami ofkozz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 na 99% sa to walniete pamieci, spotkalem sie juz t takimi sytułacjami, i radzil bym pozyczyc od kogos pamiatki i sprobowac. :wink: Miom zdaniem masz racje,ale warto tez sprawdzic zasilacz czy nagle nie brakuje mu mocy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Dla mnie to ma zine luty na płycie. A przez Vmod-a chyba stracił gwarancje. Jak troche ponaginasz płytę to ci ruszy. Sprawdź regulatory napięcia na płycie. Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Dla mnie to ma zine luty na płycie. A przez Vmod-a chyba stracił gwarancje. Jak troche ponaginasz płytę to ci ruszy. Sprawdź regulatory napięcia na płycie. Powodzenia nie rozumiem cie czlowieku?co mam sprawdzic przy regulatorze napiecia?a gwarancji nie stracilem bo nie lutowalem tylko przykleilem rezystor tasma izolacyjna do regulatora :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airfox Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 moje msi tez ma jakies dziwne zachowania typu: w windzie kopiuje plik na dysk d: i mi sie komputer powiesil (slaby dysk i nie wytrzymuje takiego fbs) restart niemoze wykryc tego dysku i zachwile mi pisze ze ma klopoty z portem ps2 od klawiatury wiec wyciagam i wkladam klawiature znowu restart dysk dziala ale okazuje sie ze to z portem od myszki bo jak poruszam wtykiem to dziala po ponownym restarcie na szczescie dysk ma rzadko takie zachowania moje zdanie ze msi lubi miec kaprysy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 moje msi tez ma jakies dziwne zachowania typu: w windzie kopiuje plik na dysk d: i mi sie komputer powiesil (slaby dysk i nie wytrzymuje takiego fbs) restart niemoze wykryc tego dysku i zachwile mi pisze ze ma klopoty z portem ps2 od klawiatury wiec wyciagam i wkladam klawiature znowu restart dysk dziala ale okazuje sie ze to z portem od myszki bo jak poruszam wtykiem to dziala po ponownym restarcie na szczescie dysk ma rzadko takie zachowania moje zdanie ze msi lubi miec kaprysy mi terz robila takie cyrki z dyskiem ale jak zmienilem kabel IDE tio juz sie tak nie robi :) nio i moze sprobuj aktualizacji biosu do najnowszej wersji o ile jeszcze nie masz :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Moja płyta zachowywała się tak samo i niestety po 2 tygodniach padła całkiem. Cos to MSI się spieprzyło ostatno......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 A u nie sie juz uspokoilo, wszystko wraca do normy. Od 2 dni plytka jest stabilna i nie robi zadnych psikusow, ciekawe na jak dlugo hie hie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Hehe :lol: Ja mam MSI 6337 i815EP i tez dzieja sie dziwne rzeczy Na GF2MX i GF4Ti4200 często po restracie mam na monitorze kolorowe pasy, nic wiecej tylko pelno kolorowych pasow :lol: Pomaga reset lub wylaczenie kompa z pradu ale w Windows stabilny jak skała 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Mam od 3 tygodni te płyte- 6337LE5 v.5 i problem z obniżeniem temperatury. Nie wiem czy MSI wypusciło taką serie czy tylko moja taka felerna. Wierzcie mi, że próbowałem różnych sposobów zeby zejść poniżej 40 C*. Mam Celerona 1.3GHz z coolerem BOX. Co najbardziej dziwne to to, że radiator jest chłodny. Miałem wczesniej Durona 1.2GHz na KT7A i dużego Spira i też miał 40C* tylko że radiator wyraźnie ciepły. Czyżby temperatura była w porządku a wskaźniki źle odczytywały ???????? Dodane oprogramowanie do płyty tj. Fuzzy Logic, PcAlert pokazują przy normalnej pracy (tj. word i ie) 46C* a w tym samym czasie SpeedFan 4.07 pokazuje 42 C*. Czyściłem radiator, nałożyłem srebrnej pasty, radiator naprawde dokładnie dolega do procka, otwierałem obudowe. Nie wiem, może mój stary Codegen 300W już pada... Jest możliwe że słaby zasilacz bedzie powodował grzanie sie procka ???? Ciekawe jest też to że założyłem tego dużego i dość wydajnego Spira i ŻADNEGO EFEKTU -- takie same wyniki chłodzenia jak małego boxowego intelowskiego coolera. Kto mi teraz powie czy moge reklamować płyte z powodu zbyt dużej temp. na procku ?? Gdzieś wyczytałem że najzdrowsza dla tualatinka temperatura pracy wynosi poniżej 45C*. Skoro moja płyta nie pozwala mi na to - wynika z tego że jest wadliwa. Może jednak prawdziwa temperatura procka jest dużo niższa niż te 42C*... a ja .. panikuje.... Jakie macie sugestie i porady albo pomysły ?????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 TO JEST DLUGI POST WIEC NIE ZRAZAC SIE TYLKO CZYTAC! PLEASE!!!!! Co sie dzieje? moje MSI wariuje :), jak zgasze komputer i jakis czas go nie wlaczam np. przez 1h tio jak wciskam przycisk POWER tio komputer sie wlacza (napedy, wiatraki) ale nie pokazukje sie nawet wykrywanie dyskow!!! i caly czas czarny ekran. Z odczytow ze "sledzia" diagnostycznego (D-Bracket) wynika ze mam zrabane pamieci lub zle wsadzone, nio to ja wyciagam pamiatki i wsadzam je do innego modulu i znowu <font color="#FF0000">[ciach!]</font>!CZARNY EKRAN! tylko ze tym razem z odczytow "sledzia" wynika ze mam zle wlozonego lub uszkodzonego procka (aaaaaa)! nio to ja wyciagam procka restart biosa, potem wkladam procka i wlaczam, i tak znowu <font color="#FF0000">[ciach!]</font>!(CZARNY EKRAN)! tylko ze teraz dla odmiany "sledz" pokazuje ze komputer staje na tescie tzw. "Testing Base and Extended Memory"!moze ktos mi powie co to kurde znaczy!!!!. I tak gdy juz chcialem pierdyknac kompem o sciane postanowilem pomieszac jedyna zecza ktora mogla powodowac problemy to znaczy k.grafiki!wyciagnolem, wsadzilem, docisnolem i ot komp dziala :) ale znowu gasze kompa wracam za 30min a on znowu nie wstaje!!!!to ja znowu ruszam k.graf. ale to nie pomaga! przestawiam ram i komp rusza! Co sie dzieje? czyzby MSI mi sie sypalo? probowalem juz zmieniac biosa i jest tak samo! A moze zeczywiscie siadaja mi pamieci bo ten blad na sledziu pokazuje sie dosc czesto? albo cos z k.graf. lub portem AGP? HEH ciekawe czy jak zgasze kompa to czy zdolam go spowrotem uruchomic bo ostatnie uruchomienie zajelo mi 2h :) Jesli ktos ma jakies pomysly co sie moze dziac tio niech pisze ile sil :) acha dodam ze klopoty zaczely mi sie tak gdzies tydzien temu kiedy to komp zaczol mi chodzic niestabilni i musialem zwolnic Timingi pamieci, a ten bajer z nie wlaczajacym sie kompem mam od 2 dni! CZEKAM NA PROPOZYCJE ROZWIAZANIA PROBLEMU :) no prawie urwało mi szczęke 8O u mnie to samo było na płycie jak niżej płyta tylko sobie wesoło pikała i h.... musiałem grafe wyciągać kilka restartów wkładać i dopiero na kopa działało nie pomogła zmiana biosu :evil: dopiero jak sie ma maxa wq.... i kolesi w sklepie zjeb..... to nie bajerowali tylko wymian i teraz gut jest na moje oko to jakiś feler płyty jest wymieniaj szkoda zdrowia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Jest szansa że wymienią mi na udany model płyty ? Czy wszystkie będą tak sie zachowywały ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Piotras nie wiez tak w listwe antyprzepieciowa , znasz budowe takich listw ? znam takie przypadki gdzie listwy nic nie daly , 1 warystorek nie jest w stanie odfiltrowac wszystkiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...