Zulusman Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Wczoraj bawiłem się prockiem... Starałem się ustalić górna granice podkręcalności na pamieciach i płycie. Doszedłem do poziomu FSB 217 stabilne wiec rozpoczołem wędrówke z mnożnikiem... 11.5x217=2495.5 , całkiem spoko, ale poprzednio mialem 12.5x200=2505(nie wiem sklad te 5 ;) ) i bardzo ladnie chulalo. Postanowiłem sprawdzić wydajność liczenia mam nadizeje popularnego SETI@home którym namietnie się zajmuje... Co się okazało...heh...12.5x200 liczyło średnio 1h55min, a 11.5x217 2h5min :? Jestem wielce rozczarowany...wiem, że może to wynikać z różnicy w jednostkach...lub obciążenia podczas pracy. Ktoś jakiś komentaż? bardzo proszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 a timingi na obu tych szynach były takie same? być może masz w biosie jakąś opcję "optimal" czy inną poza "expert" który Ci sama dostosowuje timingi do fsb - czyli na 217 miałeś gorsze przez co straciłeś parę minut. sam dlatego siedze na niższej fsb, bo mogę dać cl2 na pamięci, tak to cl2.5 i mi się biznes nie opłaca ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 W obu przypadkach mam identyczne timingi....podwyzszyłem jedynie Vdimm i spoko chula...nie da rady tez wyższego FSB bo nie puszcza płyta....grzeje sie wszsytko na MAX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 W obu przypadkach mam identyczne timingi....podwyzszyłem jedynie Vdimm i spoko chula...nie da rady tez wyższego FSB bo nie puszcza płyta....grzeje sie wszsytko na MAX :) w seti różnie z tymi jednostkami bywa (jak liczyłem to od 1:40 do 2h szło - wykluczam wyjątkowe odchyły) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zeby byc pewnym, to musialbys liczyc dokladnie TA SAMA jednostke,rozne paczki roznie liczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Wiem że tak jest..nie liczę SETI od wczoraj. Ale jakaś średnia zawsze jest... tak mówi matematyka ;D W każdym razie...może być tak, że bedzie procek wolniejszy z FSB 217 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Wiem że tak jest..nie liczę SETI od wczoraj. Ale jakaś średnia zawsze jest... tak mówi matematyka ;D W każdym razie...może być tak, że bedzie procek wolniejszy z FSB 217 ??? nie - jak ja zmieniałem FSB na wyższe przy tym samym zegarze - liczył szybciej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Proponuję sprawdzić wydajność w bardziej obiektywnym i pewnym teście... PI sobie policz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Wiem że tak jest..nie liczę SETI od wczoraj. Ale jakaś średnia zawsze jest... tak mówi matematyka ;D W każdym razie...może być tak, że bedzie procek wolniejszy z FSB 217 ??? nie wiem czy liczysz w timie tweaka ale jak nie to zapraszam link u mnie w podpisie, a co do mhz to może już popsrostu przekreciłes proca i moc mu sie skonczyła, nie wiem czy tak jest wprockach ale np w kartach grafiki tak a poztym sprawdź na innych benchmarkach może w seti trafiłes na jakies wielkie paczki i one sie liczą szybko ale ty myslisz że to wolno jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 na wyzszych zegarach moze byc wolniejszy jak nie wytrzymuje poprostu gubi cos po drodze normalna oznaka kresu taktowania CPU ,jak nie wytrzymuje to gubi dane - z plytami pewnie jest podobnie zazwyczaj pomaga wyzsze vcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...