Skocz do zawartości
Sowiak

R9600 FICa czy Sapphire'a?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić R9600. Wpadły mi w oko dwa modele:

FIC ATI Radeon 9600 128DDR 128bit TV/DVI:

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=8173&sid=1

Sapphire ATI Radeon 9600 128DDR TV/DVI:

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=7132&sid=1

Który z nich uwazacie za lepszy? Dodam iż FIC jest na Hynix 4ns, a Sapphire na Samsungach 5ns, więc wydaje się, że FIC ciekawszy, tym bardziej, ze FIC ma 24 miechy gwarancji, a Sapphire 12 miechow... Mimo to moze z jakis wzgledow polecacie Sapphira?

Czekam na wasze opinie, i jesli ktos ma link do recenzji ktorejs z kart bo ja nie moge sie doszukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam tego szafirka no i bardzo go polecam ale slyszalem ze ten FIC to dobra karta wiec musisz sam zdecydowac.

memorki sie swietnie kreca na szafirku spokojnie ida na 450 mhz.

Sapphire to firma z dlugoletnia historia i uznaniem, a o Ficu roznie mowią.

Jezeli masz jakies pytania to wal a chetnie odpowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIC był hukowy, ale od jakichś 2 lat zaczął porządne rzeczy produkować...

Mam kartę FICa i wlasnie testuje jego najnowsze mobo i jestem mile zaskoczony. poza tym tego fica napewno dobrze podkrecisz... z kolei saphirre to jest firma, ktora zawsze robi nienaganne rzeczy, ale co kto lubi ! sam zdecyduj ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz bez obawy brać fica, to porzadna firma, choć nie aż tak znana.

Do tych kart pakuje dobre pamiątki, świetnie sie kręcą te szczególnie na 96pro... Były troche problemsy u fic'a z wiatrakami, ale jak widać 9600 ma sam radiatorek. Jak sam mówisz ze u fica dłuższa gwara, lepsze pamiątki i jest aktualnie na stanie to go bierz bez obaw

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie a propos FICów i problemów z wiatrakami... mnie sie dzisiaj nawet załączyć nie chciał na moim 9500PRO ! :lol: na szczęście już od jutra pasywne chłodzonko zalmana :wink: to jest prawda, że są problemy z wiatrakiem... ale FIC to lepsze w tym przypadku pamięci i gwarancja, że się dobrze podkręci !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam szafirka 9600 wprawdzie pro wiec o pamięciach sie nie bede wypiwiadam wiec powiem cos o procku .. idzie 455 max na 470 odpalił ale artefakty w marku01 na smoku i 03 artefakty w nature

ogólnie to po samym OC grafy dosc niezły kop dostał

400/600 w 3dmarku03 3300 po oc 455/700 3800

karta średnio ciepła zarówno przed jak i po oc

nie miałem jak dotąt żadnych z nią problemów poza jednym małym bugiem w bf 1942moddc07 ale to już hyba bug sterów ..

co do fica sie nie wypowiadam bo nie miałem z nią do czynienia .. jedynie moge pochwalić szafirka bo to swietna karta i firma też polecana przez wielu moich znajomych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Sapphire R9600... pamięci 5ns :| ogólnie myslałem że bedzie z nimi kiszka ale jest bardzo fajnie 8) kręci sie nastepująco 325/400 @ 445/530 8O według mnie jest to zarąbicho a pamieci przy 5ns to totalnie mnie zamurowało :twisted: w 3D Marku 2oo3 mam ~ 3403pkt a w 2oo1SE ~ 12.000 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Sapphire R9600... pamięci 5ns :| ogólnie myslałem że bedzie z nimi kiszka ale jest bardzo fajnie  8)  kręci sie nastepująco 325/400 @ 445/530  8O  według mnie jest to zarąbicho a pamieci przy 5ns to totalnie mnie zamurowało :twisted:  w 3D Marku 2oo3 mam ~ 3403pkt a w 2oo1SE ~ 12.000 8)

masz jakies radiatorki na pamieciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumple kupil fica 9500 pro i juz 3 razy byl w serwisie chlodzenie glosne  wiec nie polecam

Tak w R9500PRO są problemy z wentylami ale ten R9600 nie ma wentyla tylko sam radiatorek.

bardzo mozliwe bo jemu tak padalo chlodzenie ze sie komp nie wlaczal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Sapphire R9600... pamięci 5ns :| ogólnie myslałem że bedzie z nimi kiszka ale jest bardzo fajnie  8)  kręci sie nastepująco 325/400 @ 445/530  8O  według mnie jest to zarąbicho a pamieci przy 5ns to totalnie mnie zamurowało :twisted:  w 3D Marku 2oo3 mam ~ 3403pkt a w 2oo1SE ~ 12.000 8)

masz jakies radiatorki na pamieciach?
Nie mam żadnych radiatorków ale wentyl z bocznej ścianki troszke dmucha na tego R9600 8) Wynik dla niedowiarków jak coś ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZADEN Z WW ZDECYDOWANIE :|

Dla mnie jak cos ma chlodzenie pasywne i kosztuje 500zl to powinno byc karta z serii all-in-wander albo jest SIETEM :|

9600 jak dla mnie to slaba karta pod wzgledem wydajnosc/cena a zwlaszcza ze na allegro mozna lyknac cos znacznie lepszego :|

wystarczy tylko troszke poszukac i poczytac co jest "lepsze"

PS. cala powyzsza wypowiedz nie ma sensu jedynie w przypadku kiedy skladasz kompa bezglosnego :wink:

Co do posta wyzej to "extra" wynik na 9600 :wink: mam niemal identyczny na 9100 a gosc post wyzej ma lepszego procka z wiekszym FSB i taktowanego podobnie do mojego w dniu testow :]

N/C co do wyniku . . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N/C co do wyniku . . .

Przy obecnych ustawieniach zegara procesora 3D Mark nie potrafi zamieścić wyniku i tyle... wywala coś tam "CPU variation" itp. a wynik to nie ostatnie słowo... po 2 masz chyba mody na tym 9100 ? Bo jesli by jeszcze modowac mojego R9600 to 13k otworem hee... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi