Skocz do zawartości
mefju

Pianka izoprenowa do peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupilem peltiera 89 w na chlodzenie karty graficznej ... po jednej stronie jest tajk gorący ze pasta sylikonowa się topi a po drugiej tak zimny ze wszystko zamarza no i oczywoscie skrapla :/

ponizej na zdjeciu daje 2 rodzaje pianek jakie mam w domciu czy one sie nadają do izolacji geforce'a fx5900ultra i tego peltierka?

ZMNIEJSZ TO ZDJECIE !!! RaF

biala i czerwona roznią sie tylk okolorem

czartna jest miękka, a czerwoina taka bardziej podbna do folii nie da sie tego dokladnie opisac i podejrzewam ze nie mozna powiedzie cczy to jest dobre czy nie bed dotkniecia ale moze sprobujecie

PS. jak wlaczam na 12 v peltiera to radiator jest tak gorący ze nie moge go dotknąc!! czy jest mozliwosc spalenia tego peltiera przy aktywnym chlodzeniu A/C ( coolerek od boxowego intela ) i wiatraczek podłączony na 12 V...

jak podłącze na 5V to jest bardzo duzo wody i te rozwiązanie raczej odpada bo za słabe chlodzenie by bylo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pianka neopranowa tylko - taka ciemna - mieciutka jest wiec idealnie ja dopasujesz i nic sie nie skopie

te pianki z proline to czysta kpina - 50zl za pare kawalkow :lol:

pojemnik neopranowej niecale 10 zl powinien kosztowac ;]]]

aha i zakladaj WC bo Ac wymieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby pianka ladnie izolowala musi miec pory zamkniete, mowiac inaczej ma miec budowe jak styropian. Pustki powietrzne maja byc male, ma ich byc duzo i maja byc zamkniete (poprostu babelki :) )

Z tego co widze te twoje nie sa takie i dlatego kupil bym cos innego.

Jak ostatnio bylem w obim widzialem takie szare otuliny piankowe na rury. Niestety nie wiem co to za material ale bylby do tego idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro pewnie bede w wawie i moze cvos uda mi sie kupic...

chlodzenie wodne juz jest zamocowane :) teraz tylko musze po jednej i po drugiej stronie petireka nakleic 2 plytki miedziane skleic i posmarowac bo pokach silikonem...

ZMNIEJSZAJ ZDJECIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RaF

jak widac na zdjeciach wody jest w ch**

i im dluzej jest podłączony tym jest tego wiecej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby pianka ladnie izolowala musi miec pory zamkniete, mowiac inaczej ma miec budowe jak styropian. Pustki powietrzne maja byc male, ma ich byc duzo i maja byc zamkniete (poprostu babelki  :) )

Z tego co widze te twoje nie sa takie i dlatego kupil bym cos innego.  

Jak ostatnio bylem w obim widzialem takie szare otuliny piankowe na rury. Niestety nie wiem co to za material ale bylby do tego idealny.

One wcale nie sa takie dobre do tego, niemozna by dokladnie zaizolowac bez dodatkowego wypelniacza w postaci silikonu czy czegos bo one dosc twarde sa i po zetknieciu z condziolkami itp po drugiej stronie karty odksztalcalaby sie do gory tworzac dziury powietrzne z wilgocia i skraplanie. Armaflex duzo lepiej izoluje bo jest na tyle miekki ze minimalizuje te dziury, a pozatym jest zbudowany z materialu slaboprzewodzacego i ma duzo babelkow powietrza w sobie. Jest stosowany w profesionalnych izolacjach do FC. Aha, po zmianie otuliny z tej do CO na armaflex zyskalem 3C wiecej na minusie na parowniku.

Only armaflex :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem cos u mnie w domu... mam cienki styropian ktory nie powinien sie przydac :) i pianke do izolowania rur....

http://www.modernizacje.net/zdjecia/wszystko.jpg

co do zdjec teraz są w 640x480 :D a tamte nie spowalniają przeciez forum a wiec nie wiem czemu usunales :) na tym malym teraz nie widac szronu :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem cos u mnie w domu... mam cienki styropian ktory nie powinien sie przydac :) i pianke do izolowania rur....

dokladnie o takiej piance pisalem.

One wcale nie sa takie dobre do tego, niemozna by dokladnie zaizolowac bez dodatkowego wypelniacza w postaci silikonu czy czegos bo one dosc twarde sa i po zetknieciu z condziolkami itp po drugiej stronie karty odksztalcalaby sie do gory tworzac dziury powietrzne z wilgocia i skraplanie. Armaflex duzo lepiej izoluje bo jest na tyle miekki ze minimalizuje te dziury, a pozatym jest zbudowany z materialu slaboprzewodzacego i ma duzo babelkow powietrza w sobie. Jest stosowany w profesionalnych izolacjach do FC. Aha, po zmianie otuliny z tej do CO na armaflex zyskalem 3C wiecej na minusie na parowniku.

Mi chodzilo a sama strukture materialu. Jak mialem to w lapach sprawialo sensowne wrazenie. Jednak nie uzywałem tego do izolacji dlatego nie moge z toba polemizowac :)

mefju mam jedno pytanie. jak zasilasz tego pelta? mozesz jakies fotki zapodac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilam to wszystko oddzielnym zasilaczem anteca 380W,

http://www.modernizacje.net/zdjecia/polaczenie.jpg

tutaj widac jak go podłaczyle ( to chyba oczywiste :):) ) standardowo zrobilem podłączenie na 5V i do tego dorobilem taką przejściówkęna 12V :)

http://www.modernizacje.net/zdjecia/wlacznik.jpg

tak włączylem zasilacz :):) zielony ( zapłon ) plus czarny ( masa )

http://www.modernizacje.net/zdjecia/all.jpg

a tak wygląda calosc na biurku, oczywiscie zasilacz prrzestawilem na dol do zdjecia tylko a normalnie stoi na budzie...

wszystko pieknie chodzi :) najgorzej z tą izolacją :/

zastanawiam sie jeszcze nad zalozeniem tego sprzeta na procka ktory po podkreceniu daje 112W ciepla :] jak dalem pod oddzielmny zasilacz to wiem ze cala moc peliera jest wykorzystywana i moze by poszedl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.modernizacje.net/zdjecia/izolacja.jpg

myslicie ze jest to dokladnie obłozone na poczatek?

na to jeszcze pojdzie peltier plyytka miedziana 50x50 peltier jest 40x40 i jeszcze na to blok wodny i cały blok obizoluje tą pinaką...

czy musze sylikonem sie bazwic czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co mialem podłączyc? jak krece na huntkeyu to niewiele mi zapasu zostaje a przeciez ty chodzi o dobry wynik a nie o to zeby to lkadnie wyglądalo... jak daje na antecu 380 to mam oewnosc ze wzywam 100% mocy peltierka jak bym dal go do zasialcza od kompa ktory po podkreceniu procka i grafy nie wyrabia to nie podkrecilbym nic a po 2 peltier bylby wtedy izolatorem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co mialem podłączyc? jak krece na huntkeyu to niewiele mi zapasu zostaje a przeciez ty chodzi o dobry wynik a nie o to zeby to lkadnie wyglądalo... jak daje na antecu 380 to mam oewnosc ze wzywam 100% mocy peltierka jak bym dal go do zasialcza od kompa ktory po podkreceniu procka i grafy nie wyrabia to nie podkrecilbym nic a po 2 peltier bylby wtedy izolatorem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogles kupic trafo toroidalne do halogenow i mostek prostowniczy..

(ja mam taki zestaw: trafo 220/12 200W , mostek 20A kondziolek 10K mikro i zaplacilem za to ok. 40zl :D )

wytłumacz dokładniej komuś kto sie nie zna na elektronice :) jakieś fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogles kupic trafo toroidalne do halogenow i mostek prostowniczy..

(ja mam taki zestaw: trafo 220/12 200W , mostek 20A kondziolek 10K mikro i zaplacilem za to ok. 40zl :D )

wytłumacz dokładniej komuś kto sie nie zna na elektronice :) jakieś fotki :)

mowisz i masz:

Dołączona grafika

wybralem trafo toroidalne bo:

-jest mniejsze niz rdzeniowe

-ma wyzsza sprawnosc

-mniejsze straty

-jest bezglosnie (nie buczy jak rdzeniowe)

mostek najlepiej z duzym zapasem A bo jak jest obciazenie 15A na mostku 15A to sie bardzo grzeje (chyba ze dasz mu radiator)

kondziolek mam na 16V 10000mikro i dziala ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mostku prostowniczym ... nalezy przymocowac radiatorek ... idealnie nadaje sie jakis stary on celerona ... pewnie gdzies sie znajdzie ... :-) raszta ok :-)

niekoniecznie ;)

moj mostek dziala bez radiatora ;)

ale jesli ktos wykorzystuje min75% energii to wtedy trzeba..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wziąlem sie za montaż peltierka do na mojego FX'a :) zdjąlem radiator zalozylem peltierka oizolowalem bardzo starannie i załozylem chłodzenie wodne...

Bez wkładania karty w AGP włączylem peltiera na 12V i zauwazylem dosc duzo skroplonej pary wodnej... podłączyłem na 5V i wody duzo nie ubyło :/

Po chwili jak przeschła włozylem karte do AGP otworzylem na szeroko okno i zamocowalem 4 wysokoobrotowe wentyle zeby nawiewaly na nią zimnym powietrzem :) ( zeby nie bylo wody ) :))

troche zestresowany włączyłem kompuer... jak zobaczylem pulpit zaraz sprawdzilem temperature jaka jest na diodzie termicznej zanjdującej się w chipsecie graficznym...

SZOK 269 stopni C :) lol zdenerwowany wyłączylem komputr :) przemyslalem sprawe i uswiadomilem sobie ze to jest nie mozliwe :D:D:D pomyslalem ze albo uszkodzilem strukture chipsetu wraz z dioda termiczną ( bardzo malo mozliwe :) ) albo poprostu skala bedąca w detonatorach jest zbyt wąska by pokazac cyferki ponizej temp powietrza :) ( bardzo mozliwe :) )

włączyłem komputer znowy zajrzałem do termometra i sytuacja nie uległa zmianie :/ odłączylem na momecik peltiera i temperatura pooli malala a pozniej ni z tego ni z owego pokazalo sie 15 stopni :) no to juzwiedzialem ze skala byla zbyt mala :) podłączylem peltiera na 5 V i mialem 18 stopni bez podkrecania...

podkrecilem karte 450@520 i pamieci 850@1025 to dosc malo :/ temperatura chyba wzrosla do 34 stopni podczas 3dmarka na podkreconym rdzeniu. na seryjnym chlodzeniu powietrzem udalo mi sie podkrecic rdzen do 505 mhz na wodnym do 511 a na peltierze do 520... szczerze mowiąc oczekiwalem na troche lepsze wyniki no ale nic :/ trza kupic mozniejszego peltiera i wtedy kombinowac bo widocznie 33 stopnie to juz duzo :] byly artefakty...

oj troche sie rozpisalem ale co tam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi